Президентът Радев: България ще продължи да бъде застъпник за реализирането на европейската перспектива на Украйна

България ще продължи да бъде застъпник за реализирането на европейската перспектива на Украйна, заяви президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с посланика на Украйна у нас Микола Балтажи, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На срещата президентът Радев изрази очакването си активните двустранни отношения да допринесат и за увеличаването на икономическия обмен и за задълбочаването на сътрудничеството в енергетиката.

Държавният глава беше категоричен, че кризата в Източна Украйна може да бъде решена единствено с политически средства и призова за пълното спазване на Минските споразумения и от двете страни.

Президентът Радев призова също така провеждащата се в Украйна административно-териториалната реформа в Одеска област да отчита историческия характер и да съхрани статута на Болградския район, като той бъде запазен в сегашните си административно-териториални граници. „Българите в Украйна са „жив мост“ между нашите две страни“, заяви държавният глава.

„Очаквам подготвяните нови закони за образованието и държавния език да не ощетят по никакъв начин обучението по български език на нашето малцинство“, подчерта още Румен Радев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България