Румен Радев и Илияна Йотова разговаряха с Мария Габриел

Процесът на цифровизация в ЕС ще насърчи процеса на европейска интеграция, стана ясно от срещата

Процесът на цифровизация в ЕС е от изключително значение за европейските граждани, ще облекчи административното обслужване и ще насърчи процеса на европейска интеграция. Това беше подчертано на среща на „Дондуков“ 2 на държавния глава Румен Радев, вицепрезидента Илияна Йотова и европейския комисар по цифрова икономика и общество Мария Габриел. Президентът и вицепрезидентът поздравиха Мария Габриел с новия и пост и поетия важен за Европейския съюз и страната ни ресор, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

b70w9595По време на срещата беше подчертано, че цифровизацията е важно средство за стимулирането на икономическия растеж и създаването на повече възможности за гражданите в по-слабо развитите региони на ЕС, включително и за България. Президентът Радев и вицепрезидентът Йотова потвърдиха готовността си да подкрепят работата на българския представител в Европейската комисия.

Мария Габриел запозна държавния глава и вицепрезидента със своите приоритети, насочени към цифровизация на икономиката, неприкосновеността в интернет, киберсигурността и други. Според Мария Габриел ЕС трябва да потвърди своя ангажимент към държавите от Западните Балкани, да работи за повече свързаност в региона, и естествена стъпка в тази насока е отпадането на роуминга в Югоизточна Европа.

Европейският комисар отправи покана към държавния глава да се включи в Европейската дигиталната асамблея, която ще се проведе през 2018 г. година в София, в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България