Румен Радев: Левски е повече от герой

Снимка: Архив

Пред 144 години на това място увисва на бесилото Васил Левски. Приживе той казваше: „Ако спечеля, печеля за цял народ. Ако загубя, губя само себе си“. Дяконът загуби себе си, но народът му спечели.

Това заяви президентът Румен Радев пред паметника на Апостола на свободата. „Приживе малцина го последваха, но мнозина се уповаваха на него и на другарите му. По пътя му неведнъж го предаваха. Днес всички го почитаме. Това е горчивата участ на много български праведници. Тя е урок за всички нас – да разпознаваме праведниците си приживе, да ги чуваме, да ги пазим, да работим заедно. Защото както Апостолът казваше: всичките неразбории, зависти, укори, които произлизат повечето от глупостта са причината за разделянето на един народ“, заяви президентът Радев.

Той посочи, че в българските борби за свобода имат много мъченици, но Левски е повече от герой. „В историята рядко в една личност се съчетават ум и деятелност, мъдрост и дързост. Затова томове книги тежат по-малко, отколкото тефтерчето на Левски“, каза държавният глава.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Много добър прочит на делото на Левски! Надявам се Румен Радев искрено да изповядва принципите и идеите на Левски! Да не забравя православния му светоглед и Божията подкрепа на делото му по събуждане на народа от съня на турското иго! Особено покайната му изповед и причастие преди смъртта!

  2. Всички очакваме подобно слово, произнесено от сърце и душа. Радвам се, че имаме президент, който умее да каже това, което иска. И да го произнесе, а не да срича. Словото на президента Радев е плесница, удар срещу онези, които постоянно търсят под вола теле и се стараят да го оплюват.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.