Румен Радев на официално посещение в Словения

Снимка: Пламен Стоименов/Архив

На 11 и 12 март президентът Румен Радев е на официално посещение в Република Словения по покана на президента на страната Борут Пахор, съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

Българският държавен глава Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева ще бъдат посрещнати с официална церемония от президента Борут Пахор и съпругата му Таня Печар. В президентския дворец двамата президенти ще има среща „на четири очи“, ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на България и Словения, след което ще дадат съвместна пресконференция.

Сред акцентите в разговорите на българския президент в Любляна ще бъдат актуални въпроси от регионалния, европейския и международен дневен ред, както и двустранните търговско-икономически отношения, инвестициите, туризма, културата и образованието. Президентите на България и Словения ще обсъдят перспективите на държавите от Западните Балкани за интеграция в ЕС и НАТО.

Освен разговорите на държавния глава със словенския президент Борут Пахор, са планирани и срещи с министър-председателя Мариан Шарец, с председателя на парламента Деян Жидан и с кмета на словенската столица Зоран Янкович.

В Търговско-промишлената палата на Словения Румен Радев и Борут Пахор ще открият Словенско-български бизнес форум. В бизнес делегацията, която придружава президента, са включени редица представители на български компании в областта на информационните технологии, туризма, строителството, хранително-вкусовата промишленост и други, които ще обсъдят със свои партньори от Словения реализацията на общи проекти.

В Любляна държавният глава и съпругата му ще присъстват на прием по повод Националния празник на Република България – 3 март, даван от посолството на Република България в Словения за дипломатическата общност, изтъкнати представители на словенското общество и на българската общност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България