Румен Радев: Нека заедно градим едно по-справедливо общество (снимки)

За последните три десетилетия България измина сложен и труден път. Но неотклонно следвахме посоката си - мирен преход към ново общество - част от обединена Европа. Това каза президентът Румен Радев в първата си реч като държавен глава по време на церемонията по поемане на поста от Росен Плевнелиев.

Нека заедно градим едно по-справедливо общество, призова Радев.

Ще бъда президент на всички български граждани, президент на диалога и помирението, обеща новият държавен глава - Ще работя с всички институции за обединяване на усилията.

Нека е ясно едно - ще бъда президент, който безкомпромисно ще отстоява правата, интересите и достойнството на своя народ, заяви още Румен Радев.

Цялата реч:

Уважаеми господин Президент Плевнелиев,

Уважаема госпожо Председател на Народното събрание,

Уважаеми господин Министър-председател,

Ваше Светейшество,

Уважаеми дами и господа министри,

Уважаеми народни представители,

Уважаеми представители на държавните институции и политическите партии,

Уважаеми представители на религиозните общности,

Ваши превъзходителства,

Господа генерали, адмирали, офицери, сержанти и войници,

За мен е огромна чест и отговорност да приема поста на държавен глава от президента Плевнелиев пред всички вас, пред представителните части на Българската армия, армия, която 13 века отстоява нашата държавност, свобода и достойнство.

Ето защо днешната церемония има своя дълбок смисъл, тя е израз на надежда за промяна, която всички очакваме, но тя е израз и на приемственост, без която няма как да се гради държавност. Искам да благодаря на президента Плевнелиев и на всички президенти досега за усилията в изграждането на демократична България. Днес сме събрани на свято за България място – Паметникът на Незнайния войн, Некрополът на Антична Сердика, Храм-паметникът „Александър Невски“, на такова място човек най-ясно осъзнава отговорността да застане начело на държава с дълбоки европейски корени, отстоявала своята свобода и бъдеще на кръстопътя на историята, за нея пожертваха живота си хиляди доблестни българи, съграждана с ума и ръцете на милиони други. За последните три десетилетия България измина сложен и труден път, изпълнен с препятствия и грешки, разпиляхме енергия, загубихме време, но неотклонно следвахме посоката си – мирен преход към ново общество, част от Обединена Европа.

Скъпи съотечественици,

Нека заедно градим едно по-справедливо общество, основано на закона и морала, на свободата, толерантността и солидарността, общество, което не е заложник на миналото, а творец на бъдещето, дължим го на себе си и на нашите деца, дължим го и на предците си. По пътя осеян с нови предизвикателства ще бъда редом с вас. Ще бъда президент на всички български граждани, независимо от партийна принадлежност, етнос и религия, президент на диалога и помирението, на сътрудничеството и баланса. Ще работя с българския парламент, с правителството, с институциите, с партиите и с гражданските организации за обединяване на усилията в намирането на най-добрите решения за България. Ще работя активно с нашите партньори за ускорената ни европейска интеграция. Но нека е ясно едно. Ще бъде президент, който безкомпромисно ще отстоява правата, интересите и достойнството на своя народ. Вярвам, че имаме сили да посрещнем всякакви изпитания, вярвам в доброто бъдеще на България и на всички нас. Най-важното е да осъзнаем силата си, да повярваме в себе си и заедно да продължим напред.

Благодаря ви!

 

След речите Радев и Росен Плевнелиев отидоха в храм-паметника "Св. Александър Невски", където запалиха свещи за здраве и успех. Патриарх Неофит благослови новоизбрания държавен глава и отслужи молебен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика