Румен Радев: Необходимо е усъвършенстване на модела за борба с престъпността

Приветствам правителството, че повиши разходите за отбрана на 2% от БВП, каза президентът след КСНС

Необходима още по-добра координация между институциите и усъвършенстване на модела за борба с престъпността. Това заяви президентът Румен Радев след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на тема „Ролята на България за развитието на общата политика за сигурност и отбрана на ЕС в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018”.

"Обсъдихме тревожното натрупване на тежки криминални престъпления. Обединихме се около позицията, че е необходима още по-добра координация между институциите и усъвършенстване на модела за борба с престъпността, така че да бъде гарантирана сигурността на гражданите", каза пред медиите държавният глава.

"Приветствам българското правителство, че повиши разходите за отбрана на 2% от БВП", заяви още Румен Радев. Обединихме се около позицията, че председателството на Съвета за ЕС, в контекста на общата сигурност, предоставя редица възможности и предизвикателства пред страната ни. На първо място, това е ефективното ръководство на процесите по изграждане на обща европейска отбрана. На второ място, това е нашата позиция по интеграция на българската отбранителна индустрия и наука. Не на последно място това е повишаването на сигурността и европейската перспектива на Западните Балкани.

България трябва да излезе с ясни предложения за засилване на сътрудничеството в областта на отбраната между страните-членки. Много важно за нас е българската отбранителна индустрия и наука пълноценно да се интегрират в общите процеси на отбрана, подчерта Румен Радев.

Необходими за мерки за ускорено идентифициране на всички тези области за пълноценната ни интеграция в тези процеси. От съществена важност е по време на българското председателство на Съвета на ЕС да покажем, че планираме всеобхватно и дългосрочно нашите мерки в областта на отбраната.

"Необходима ни е програма за развитие на въоръжените сили с период от поне 10 години", посочи държавният глава.

Обединихме се да работим за изграждането на международен институт за устойчиви технологии и научен център за Югоизточна Европа, добави той.

На заседанието на КСНС, което продължи близо 4 часа, присъстваха премиерът Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владисав Горанов, министър на вътрешните работи Валентин Радев, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, лидерът на БСП Корнелия Нинова, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, лидерът на „Атака” Волен Сидеров и лидерът на „Воля” Веселин Марешки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика