На 20 август 2019 да почерпят

Сътресения в „Марибор“ преди „Лудогорец“

Ново огнище на африканска чума в Русенско

Край на свободното движение към Великобритания от 1 ноември При Брекзит без сделка гражданите на ЕС няма да имат право на престой и работа

Намериха още човешки останки край Негован

Макрон призова Путин да зачита демокрацията

Няма замърсяване на въздуха от пожара край Ботевград Към момента пламъците са овладяни, съобщиха огнеборците

Цялата територия на област Перник е обявена за санитарна зона заради чумата

Световен отровител 19 със серен двуокис е България (обзор) 350 000 тона от отровния газ изхвърлила страната ни в атмосферата през 2018 г.

Горски пожар наложи евакуация на най-малко 9000 души на Канарските острови

„Патриотичен фронт” възкръсва за местните избори Уточняват населените места

Виртуални турове сменят ваканциите Чрез добавена реалност ще посещаваме труднодостъпни и защитени места

САЩ тестваха крилата ракета със среден обсег

Доплащаме за лечение по официални тарифи С Наредба на здравния министър ще се избегне нерегламентираното даване на пари

Задължителен ли е медицинският преглед, когато започваме работа

Румен Радев: Не виждам каква е практическата полза от санкциите срещу Русия

„Що се отнася до санкциите, не виждам каква е практическата полза от тях, докато загубите са очевидни. Опасявам се, че новата американска администрация ще възстанови диалога с Москва, а ЕС ще остане заложник на санкционната война“, заяви в ексклузивно интервю за EurActiv новият български президент Румен Радев, който пристигна в понеделник на първото си задгранично посещение в Брюксел.

Радев, бивш военен пилот и командир на ВВС на България, често е определян от чуждестранните медии като проруски настроен. В отговор той напомня, че като военен пилот на НАТО, какъвто е бил доскоро, той е рискувал живота си почти всеки ден, за да защити страната си.

Г-н Президент, ние разговаряме в един напрегнат за вас момент, когато съставяте служебното правителство, което според българската конституция има за основна цел да осигури добри условия за провеждането на парламентарните избори, които насрочихте за 26 март. Вие вече посочихте проф. Огнян Герджиков за служебен премиер. Вие не сте професионален политик. Как избрахте премиера, по какви критерии избирате личностите в този кабинет? Бъркат ли ви се от политическите сили?

„Самият състав на кабинета доказва, че е надпартиен и експертен. Поверих поста министър–председател на проф.Герджиков, един от редките български политици изпратен с овации от поста си на председател на Народното събрание. Юрист с авторитет, човек с чувство за отговорност. Партиите наблюдаваха с тревожно очакване дали ще бъде съставен кабинет без тяхно участие и ето че той е факт“, коментира за изданието българският президент.

Първите коментари са, ча личностите в служебния кабинет са центристи, експерти, а външният министър, министърът на отбраната са про-европейски и про-атлантически професионалисти. Вероятно с тези номинации сте искал да опровергаете тези, които ви пришиха етикета „про-руски президент”? И каква е вашата позиция по санкциите на ЕС спрямо Русия?

„Пришиването на етикети е опростенческа политическа практика. Някои европейски медии допускат лековерно да бъдат въвличани във вътрешнополитически интриги, като ползват етикети. Вече заявих в речта си пред парламента, че изборът на ЕС и НАТО за България е стратегически и не трябва да бъде поставян под въпрос“.

Как бихте характеризирали основните проблеми, пред които е изправена България днес? Бедността е очевидне проблем. Вие сте споменавал, че преходът на България е разочаровал мнозина. Българите ви избраха с удивително голямо мнозинство. Очевидно много хора търсят промяна. Каква ще бъде тази промяна? Може би повече справедливост? Може би по-ефективна съдебна?

„Абсолютно прав сте. Несправедливостта и ниските доходи са основни проблеми. Демографският срив е производен от тях. За целта е необходимо да възстановим справедливостта. Съдебната система е негов стожер и се нуждае от реформа. Едно добро правораздаване създава още по-сигурна среда за инвестиции и закономерно допринася за решаването на проблема с ниските доходи. Не е тайна, че корупцията също е наследен проблем. Препоръките в последния мониторингов доклад ще бъдат отчетени от следващия български парламент, който, надявам се, ще излъчи стабилно мнозинство. Обществената непоносимост към корупцията и несправедливостта нараства и тя неизбежно ще доведе до съответните промени.“

Не само в България, но и в други страни избирателите търсят нови лица. Вашето избиране и вашата инаугурация съвпаднаха с тези на Доналд Тръмп. В Европа са в паника от новия президент на САЩ, може би защото редица лидери се изказваха публично срещу него по време на кампанията. Какви отношения ще се опитате да установите със силните в света, с Тръмп, с Путин, с Си Дзинпин?

„В кампанията много пъти казах, че българската външна политика трябва да се изработва в България и да се отстоява навън, а не обратното. В последните години това невинаги беше факт. Наличието на няколко геополитически центъра би трябвало да е още един стимул ЕС да търси да съхрани единството си, защото само при това условие той би могъл да играе наравно с останалите крупни актьори. От своя страна се надявам да установя прагматични и взаимноизгодни връзки с лидерите на САЩ, Русия и Китай.“

На България предстои председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. Със сигурност неговата подготовка ще бъде сред вашите приоритети. Вашият предшественик предупреди за опасност председателството да ни бъде отнето, ако България не способства за единството в ЕС. Не беше ли това една доста груба политическа атака срещу вас, и не хвърли ли тя напълно незаслужено сянка върху България?

„Категорично отхвърлям внушението, че България рискува да загуби председателството си. Напротив, убеден съм, че то ще протече ползотворно. В назначения от мен служебен кабинет има дори вицепремиер по подготовката на българското председателство на ЕС, което ще позволи ефикасната координация на дейностите по организацията. Изградените екипи ще бъдат съхранени.“

След няколко дни [днес] ще направите своето първо посещение в чужбина като държавен глава. Без изненада, вие избрахте в Брюксел. Какво очаквате от тази визита?

Да, с това изпълнявам мой предизборен ангажимент. Очаквам да установя работен контакт с г-н Юнкер, г-н Туск и новоизбрания председател на ЕП г-н Таяни и заедно да обсъдим отношенията на София с Брюксел, както и бъдещето на ЕС, който, по мое мнение трябва да бъде съхранен на всяка цена, въпреки трудностите, защото ерозията му би означавала непростима загуба на историческо време. Ще имам среща и с г-н Столтенберг.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (14)

 1. ВСИЧКИ СТРАНИ , ЧЛЕНКИ НА ЕС И НАТО ИМАТ ОБЩА ЦЕЛ И ОБЩА ВИЗИЯ .ТОВА ПРЕЗИДЕНТЪТ НА БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДОБРЕ ДА ЗНАЕ !!!!!.НЕ Е НЕОБХОДИМИ С ВИТИЕВАТИ ПРИКАЗКИ ДА ПРАВИ ПОЛИТИКА , ЗА КОЯТО ВСИЧКИ НИЕ , БЪЛГАРИТЕ И БЪЛГАРСКИТЕ ПАРТИИ ОТДАВНА СМЕ СИ КАЗАЛИ ДУМАТА .ПРОТИВНОТО ЩЕ ЗНАЧИ РЕВАНШИЗЪМ И ЩЕ БЪДЕ В УСЛУГА НА ЧУЖДИ НА СТРАНАТА НИ ИНТЕРЕСИ .

  1. викаш нещо единни кат 16те съветски републики… май съжаляваш, че не станахме 17та, а?!

 2. И как точно е рискувал живота си господина?

 3. Зная, че на сърце ви прилягаше плювналиев, като вас дефектен, но всяко нещо си има мярката. До тук ви беше да се занимавате с политика, след като изтървахте раздаването на порции. Колкото и да се смятате за българска партия, добре знаете, че сте извън конституцията. Не разбирате от толерантност даже се подигравате, поради което ще си останете далеч от политиката.

 4. Сега очаквам някой карикатурист да нарисува президента с капаци на очите на които пише БСП !

 5. Стига с тия санкции бре… Расия има БВП колкото на Италия и не произвежда почти нищо. Хммм на, кой ли вредят повече санкциите…

  1. нищо не призвежда, но явно ти бърка отзаде…

 6. След като нямат практическа полза защо русияните напират толкова да ги махнат? Значи има полза. Дори и формални санкциите са знак че чебурашките не могат да си правят каквото си искат безнаказано. И още нещо. Трамп ще остави санкциите и те ще бъдат превърнати в закон от сената. Тогава защо нашия летчик избързва да заеме про руска позиция. Това което той прави е двуличие.

 7. Ми то знанието не може да осени всеки овчерин бе Руменчо, ма и овчери си трябвят на всяка развиваща се икономика стига да не заемат високи постове бе Руменчо /от мен да го знаеш/, гледай и занапред пък белким видиш накрая ползата от санкциите, ма бърже гледай щото май бързо ще си идеш от наблюдателния пост !!! Нищо лично Руменчо, просто чел съм много много книжки докато ти си марширувал и викал ураааа за партията Ваша !!! Невъзможно е да бъдеш моят Президент Руменчо, малък си още, много много съм напред пред такива като теб защото САМ С МОИТЕ СИ ДВЕ РЪЦЕ, и с владеенето на много чужди и редки езици и с УСПЕШНАТА СИ работа си по целия свят съм се създал като име-институция в моят бизнес !!! Поздрави от Париж Румене, тука само като турист може да дойдеш, няма кой да те покани тук официално тебе !!! 🙂

  1. В какъв точно бизнес и инж. сте г- н Ганчев ? Кажете , за да ви имам предвид като ценен кадър с много и редки чужди езици . А , и колко са многото и колко редки са езиците ? И не виждам много полза за България от факта , че сте в Париж , а не тук в България . Президентът владее три чужди езика , явно достатъчни за общуването му където трябва . Като чета коментара ви , г-не , забелязвам граматически грешки – този факт не се връзва с претенциите за владеене на много езици , след като допускате такива грешки на родния си език . Високомерието говори лошо за носителите си и рано или късно им отмъщава . Вчера или днес четох някъде , че и Фион се е изказал против санкциите срещу Русия , а и в Германия се чуват подобни гласове .

  2. ся след като си изби комплексите, олекна ли ти?

  3. Inj Ganchev, samo s um i trud ni v Paris, ni v London ne stava. Nai mnogo da si sredna klasa kat men. Trebe da si bezochliv / lazhec / moshenik / spekulant za da natrupash mnogo imot, dai Bozhe da ne bi. Zabraviha negodnicite THE YEAR OF THE JUBELEE!

 8. „Опасявам се, че новата американска администрация ще възстанови диалога с Москва, а ЕС ще остане заложник на санкционната война“ – ми кат има психопати кат меркел и юнкер и подлоги да им лижат зaдниците – така ще е…

 9. Санкции до дупка, докато започнат да пият нефт и газ.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.