Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Румен Радев: Не е справедливо България да не е в Шенген, изпълнили сме всички изисквания "Санкциите срещу Русия не може да траят до безкрай", заяви президентът във Варшава

Снимка: Туитър на Румен Радев

По темата за сигурността имаме пълно единомислие, Европа е изправена пред редица важни предизвикателства – и отвътре, и отвън, каза президентът Румен Радев на пресконференция с полския си колега Анджей Дуда във Варшава, цитиран от БТА.

И България, и Полша са наистина важни членове на НАТО, но това вече не е достатъчно. Ние имаме нашите амбиции за пълноценно участие в Постоянното структурирано сътрудничество, посочи президентът Радев.

Що се отнася до заплахите пред Европа, тероризма, решаването на мигрантската криза – с президента Дуда имаме ясна позиция, че това е проблем, който изисква единно европейско решение, което трябва да съблюдава суверенитета на отделните държави, трябва да гарантира тяхната сигурност, заяви президентът Радев. Той благодари на полската страна за безусловната подкрепа за членство на България в Шенген. При положение, че България е изпълнила всички технически изисквания от 2011 г., мислим, че не е справедливо България да не бъде в Шенген, заяви Радев. Президентът благодари на полската страна и за подкрепата по линия на Фронтекс за охрана на външните граници. Трябва да е ясно на всички държави членки, че външните граници на ЕС не са границите на България, Гърция, Италия, а са наши общи граници и трябва да има реална солидарност с реални действия в подкрепа на тези държави, отбеляза Радев. Той благодари и за цялостното разбиране и подкрепа за овладяването на мигрантските потоци и борбата срещу каналджийството.

За изминалата година търговско-икономическият обмен е на стойност над 1 млрд. и 600 млн. евро, заяви президентът Радев, като добави, че тенденцията на ръст е внушителна и това е ясен признак, че има голям потенциал да се върви нагоре.

Много важно е да развие транспортната инфраструктура и свързаност, това ще даде още по-голям ръст на един много важен дял от икономиката ни – туризма, посочи президентът Радев, който отбеляза, че за миналата година има над 370 хиляди полски туристи, посетили България, и над 65 хиляди българи, посетили Полша.

По отношение на общите социални политики президентът Радев посочи, че Европа има своите предизвикателства и огромни социални неравенства, но е изключително важно как те ще се решават. Имаме социален дъмпинг, но той е само малка част от целия проблем. Както имаме социален дъмпинг, приет че се развива в посока от Изток на Запад, така имаме корпоративен и данъчен дъмпинг от Запад на Изток, посочи Радев, според когото към комплексните проблеми трябва да се търсят всеобхватни решения, които да водят до трайна стабилност в социалната сфера. Обща наша позиция е, че не може да има такава стабилност, докато има неравно заплащане на едно и също количество и качество труд, положен в нови държави членки и в стари държави членки, в едни и същи компании и вериги, заяви президентът. Да, ние имаме своят равен глас в ЕС, но за нас това вече не е достатъчно, ние търсим равенство на нашите граждани и равен стандарт, тогава можем да говорим за единна и социална Европа, каза държавният глава. Той добави, че с Полша имаме общ проблем – справедливото решаване на Брекзит, защото двете страни имат големи общности във Великобритания.

Полският президент благодари на президента Радев за участието му в срещата по инициативата “Три морета”, чиято важност изтъкна. Най-важната част от днешната ни среща е темата за бъдещето на ЕС, тъй като България, от началото на 2018 г., започва председателството на Съвета на ЕС. Изразих голямото си задоволство, че страна от нашата част на Европа и намираща се в подобен етап на развитие, ще може половин година да председателства ЕС. Говорихме за Европа, за миграционната криза, за начините за преодоляването й, посочи Анджей Дуда, който акцентира върху важността на опазването на външните граници на ЕС. Ние сме против механизма за релокация, ние сме против квотната система, смятаме, че миграционната криза трябва да бъде уредена по различен начин, трябва да действаме, предотвратявайки преминаването на външните граници, същевременно да помагаме на потенциалните мигранти там, където те се намират, възможно най-близо до техните страни, каза Дуда. По думите му трите принципа, които трябва да бъдат спазвани в ЕС във всяка ситуация са единство, равенство и солидарност. Днес Европа се развива на различни скорости, едни страни са в зоната на Шенген, други са в Еврозоната, сътрудничим си и сме равни членове на ЕС, и нашият глас се смята за еднакъв, каза Дуда, според когото, ако тези принципи бъдат разрушени това ще доведе до упадък на ЕС.

Дуда е казал на президента Радев, че България може да разчита на полската подкрепа по отношение на присъединяването й към Шенгенската зона. Подкрепяме България, тъй като тя е реализирала всички условия, които трябваше да изпълни, за да влезе там. Ще подкрепяме политиката, която България води по отношение на бъдещето на страните от Западните Балкани в контекста на ЕС, смятаме, че вратата на ЕС трябва да остане отворена, каза полският президент. Двамата са разговаряли и за икономическото сътрудничество. Президентът Дуда спомена и за интерес от полска страна към проекта за нови бойни машини за българските Сухопътни войски.

С казуса Каталуния Европа, не просто Испания, е поставена пред огромен проблем, коментира президентът Радев в отговор на въпрос какво трябва да се направи, за да се запази единството на Европа предвид референдума в Каталуния. По думите му, за да се реши този проблем, трябва да бъде търсен неговият генезис. Президентът Анджей Дуда смята, че реакцията на испанските власти е била погрешна и е трябвало да се използват юридически, а не силови средства.

В отговор на въпрос към президента Радев за санкциите срещу Русия, той отново повтори, че в икономически план санкциите вредят. Според президента санкциите не могат да траят до безкрай и трябва да се търсят решения, които да водят към мир с всички възможни средства на дипломацията, без от това да страда бизнеса. Президентът отбеляза, че санкциите са общо европейско политическо решение, но не трябва от тях да страда бизнесът, затова той се надява те в даден момент да бъдат отменени. Президентът добави, че спрямо Русия трябва да се следва двойния поход – от една страна поддържането и развиването на способности за отбрана и сдържане, но от друга страна – да се развива диалогът с Русия, за да се избягват и снижават конфронтацията и рискът.

Българският държавен глава, който е на официално посещение в Полша, беше посрещнат по-рано днес с официална церемония в Президентския дворец във Варшава. Президентите разговаряха “на четири очи”, след което се състояха и пленарните разговори между делегациите на двете държави.

По-късно двамата държавни глави откриха полско-български икономически форум.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Становището на президента по проблема със санкциите не може да бъде чут от Варшана. Удобното място за това е да ревне от трибуната на ООН в НюЙорк. Опасявам се, че този удобен момент беше пропуснат. Още не е късно да удари по масата на Меркел или на Макрон в Париж. В Брюксел също не е лошо да постави ултиматум и да заплаши Европа с екзит, и преди да са се опомнили европейските бюрократи да насрочи референдум у нас. Обзалагам се, че Европа ще се стресне. Също много силен ход ще бъде и отмяна на посещението на американския президент в България.

  2. Бироф на какво се обзалагаш да участвам и аз в облога.

Отговорете