Проф. Емил Ботев: Успешните прогнози за земетресения са под 10%

Иззеха пушката на 68-годишен хулиган, стрелял по котките на съседа

Глобиха управителка на заведение с 2000 лева заради непълнолетни деца

Истанбулската конвенция отключи дебат, който нашето общество отлага с десетилетия

Полицията иззе амфетамин, метаамфетамин и марихуана в Търновско Дрогата е намерена при специализирани полицейски операции в региона

Ученик с диабет помогна в благотворителна кампания за болно момче от Търново

Делян Добрев за купувача на ЧЕЗ в България: Първоначално ми се стори като фалшива новина Вероятно и ДАНС ще го провери, заяви депутатът от ГЕРБ

Полицай почина след сблъсъци между футболни фенове

118 научни работници са участвали в 23 одобрени и финансирани проекта в Стопанската академия в Свищов Висшето училище представи резултатите от научноизследователските си дейност

Ангелкова: Работим активно за привличане на инвестиции

Къща едва не затрупа 5-членно семейство в Свищов Огнеборци и общинари спасиха фамилията с 3 невръстни деца

Жена изгоря в спалнята си

Среща на коалицията се провежда в Народното събрание

Игра ни учи да разпознаваме фалшивите новини

Валентин Радев за убийството в „Люлин“: Не се работи само по една версия

Румен Радев: Нямам амбициите да изземвам функциите на премиер

Снимка: Архив

Президентът Румен Радев заяви в първото си интервю, след като положи клетва, че ще разчита на експерти за служебното правителство, което ще назначи. Той беше категоричен, че няма да изземва функциите на премиер и няма да се бърка в работата на който и да е кабинет.

“Искам това да бъде едно ефективно правителство, което да преведе България в тези наистина няколко трудни месеца до следващото легитимно избрано правителство. Затова ще разчитам на експерти. Трябва да е ясно, че служебното правителство няма задача да изработва политики, то просто трябва да управлява държавата до следващото правителство”, заяви пред БНТ президентът.

Според Радев, това че не е обременен с политика е един голям пропуск за него. На въпрос дали се притеснява от евентуален натиск, от партията, която го издигна, президентът заяви: “Искам да бъда ясен и да заявя абсолютно категорично: БСП по никакъв начин не влияе на моя избор и това наистина ще го видите, но това не означава, че си забранявам да вземам хора от ляво. Много важно е да запазя своята независимост, своята обективна преценка и свободата си да вземам сам решения. Винаги съм постъпвал така. В никакъв случай нямам амбицията да се бъркам в работата, на което и да било правителство, но президентът по своите правомощия има право да задава въпроси, има правото на настоява политиката на едно правителство да върви в посока, която да е в интерес на българските граждани. Така че това беше естествено посочване на тези проблеми и как аз виждам в най-общи линии начина, по който могат да бъдат решени някои от тях, но в никакъв случай аз нямам амбициите да изземвам функциите на премиер – служебен, бъдещ и едно правителство.

“В областта на външната политика ще се старая тази политика да се формира на основата на българския национален интерес, в рамките на съюзите, в които членуваме. Със сигурност няма да изказвам съмнение и опасение, че България няма да се справи с председателството на ЕС. Напротив, ще положим всички усилия и аз съм убеден, че България ще бъде един достоен председател. Със сигурност няма да давам съвети на други държавни глави, особено пък на президента на САЩ”, обясни Радев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. С ПОСЛЕДНИТЕ ДВА РЕДА ПРЕЗИДЕНТ РАДЕВ КАКВА ВСИЧКО , КОЕТО БСП И ТРОЛОВЕ ОЧАКВАТ ……… ОБАЧЕ -САРКАЗМА НЕ Е ДОБРА ЧЕРТА НА ЕДИН ДЪРЖАВНИК И НЕ Е ДОБРА ФОРМА НА ОБЩЕСТВЕНА КОМУНИКАЦИЯ

  2. Никого не е излъгал Радев засега, ти тролиш тнусльо дневникарски! Радев с 20 класи превъзхожда предишното жалко недоразумение, има надежда да се прояви като здрав български офицер, опитен ръководител и отговорен за народа и държавата държавник. Това, че хитрушата корнелия и БСП са подкрепили кандидатурата му още не го прави зависим от тях, редно е да му повярваме, щом го заявява. Едва ли елитен офицер, цяр генерал може да бъде с леви убеждения, такива хора са десни, загрижени за масдата, но разчитащи на елитите.

  3. Я кажи какво е излъгал Радев ! Нищо не излъга , а посочи и изложи на показ л.а.й.ната на пасмината на Боко – това е . Освен това и посочи някои начини за справяне с тия проблеми – например външната политика да се определя в България и отстоява навън , а не да се определя отвън и да се налага в България .

Отговорете