Румен Радев: Определени кръгове нагнетяват напрежение срещу служебния кабинет още от първия му ден

Президентът Румен Радев приветства първите действия и усилията на служебното правителство да осигури газовите доставки като коментира, че още от първия ден и преди да са предприети действия от този кабинет определени кръгове нагнетяват напрежение:

"Определени посредници и лобисти просто губят нервите си при самата мисъл, че е възможно да им се отнеме възможността да печелят от кризата, която правеха до момента, от криза, която те самите предизвикаха. А домакинствата и бизнесът искат евтини и надеждни доставки. Това е задача, която служебното правителство ще решава".

Президентът е категоричен, че служебното правителство не саботира газовата диверсификация и доизграждането на газовата връзка с Гърция. Радев отбеляза, че има документално изоставане в проекта, но увери, че въпреки тежкото наследство ще се направи всичко необходимо изоставането да се навакса:

"Там, където пиарът е бил повече от работата, винаги наследството е тежко, така беше след кабинета "Борисов", който разхвърля едни тръби по полето и те ръждясваха с години. Така е с кабинета "Петков", който смело обяви датата 30 август да се изкара Акт 15 и Акт 16 при огромна несвършена работа. Маса забележки, маса несвършени неща, аз много ясно съм заявил отдавна и мой и на служебното правителство приоритет – диверсификацията. Ще стане, но иска много работа, за да се навакса пропуснатото.

Държавният глава не отговори директно на въпроса дали ще се подновят доставките на синьо гориво от "Газпром":

"Правителството трябва да се ръководи от своите действия в енергетиката, така че да осигури стабилност и надеждност, които са задължителни действия за борба с високата инфлация. В центъра трябва да стоят интересите на обикновения потребител и на българския бизнес". 

Държавният глава направи коментарите си от Боровец, където участва в откриването на джазфест.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика