Румен Радев: Очаквам ЦИК да следи за стриктното изпълнение на разпоредбите от Изборния кодекс

"Очаквам ЦИК да следи за стриктното изпълнение на разпоредбите от Изборния кодекс". Това каза президентът Румен Радев, който участва в тържественото отбелязване на 60-годишнината от обявяването на Раднево за град. По повод празника той поздрави жителите и гостите на града.

"Тук не става въпрос за вътрешнопартийни драми и за предизборна кампания, а за съдбата ни като държава. Ако едно общество продължава да се отнася с безучастие - то е обречено на разпад", каза още държавният глава.

„Поех ангажимент да се направи всичко възможно за защита на нашите въглищни централи – и тук, и в Европа, затова максимално дълго да бъде удължено тяхното функциониране“, каза още той.

"Трябва да е ясна и тенденцията за бъдеще, ние трябва да имаме този откровен разговор и на национално, и на местно ниво", отбеляза президентът. "Аз съм убеден, че със своя голям капитал – най-вече високо подготвени професионалисти, енергетици и традиции, Раднево заслужава и трябва да остане, и да се запази като енергийното сърце на България", посочи държавният глава. 

"Разбира се, това трябва да става с поетапното въвеждане на нови съвременни технологии, които да осъществят преход към декарбонизация, но и с ясното условие, за осигуряване на работни места и перспективи за региона", поясни Радев. 

Той припомни, че когато говорим за Раднево, не можем да не споменем енергетиката и подчерта „внушителните традиции“ в нея. Благодарение на вас "Мини Марица-изток" се утвърдиха като енергийното сърце на България, обърна се към жителите и гостите на града Радев. По думите му съдбата на града е свързана до голяма степен с бъдещето на въглищните централи. Радев увери, че споделя тревогите, свързани със социалната цена на тези централи.

"Време е ние в цяла България да разберем и признаем, че производството на електроенергия е много повече от просперитета и сигурността на хората тук. Тя е в основата на сигурността и просперитета на цяла България", отбеляза държавният глава. 

Според Радев, енергийната криза много ясно е показала, колко е важно всяка страна да има собствени енергийни ресурси и собствени технологии за производството им, както и високо подготвени енергетици. 

Раднево живее с пулса, мечтите и надеждите на всеки един от нас, каза в приветствието си кметът на общината Георги Петров. Независимо от предизвикателствата на времето, поривът и желанието да вървим напред ще ни даде основание да бъдем горди със себе си, добави Петров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика