Румен Радев патрон на конференция за отбранителната и аерокосмическата 

Снимка: Благой Кирилов

Под патронажа на президента Румен Радев, на 10 юли в Централния военен клуб в град София, ще се проведе Национална конференция „Отбранителна и аерокосмическа индустрия и изследвания“. Това е първата конференция в Европейския съюз, посветена на новия Европейски фонд за отбрана, чието сформиране предстои да бъде гласувано в Европейския парламент, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Специално участие в конференцията ще вземат г-жа Елжбета Биенковска, европейски комисар по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия, Хорхе Домек, изпълнителен директор на Европейската агенция за отбрана (ЕАО), заместник министър-председателят Томислав Дончев, заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Валери Симеонов и заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Комисар Биенковска и нейният екип, както и Хорхе Домек и представители на ЕАО, ще представят пред участниците във форума дейността на бъдещия Европейски фонд за отбрана. Основната цел на Фонда е да подпомогне по-ефективното изразходване на средствата за изграждане на съвместни отбранителни способности, повишаването на сигурността на европейските граждани и да насърчи изграждането на конкурентоспособна и новаторската индустриална база.

Конференцията ще включва два дискусионни панела с участието на представители на Европейската комисия, държавните институции и бизнеса, в рамките на които ще бъдат обсъдени насоките за развитие на българската отбранителна и аерокосмическа индустрия, както и възможностите за включване на европейските и националните финансови инструменти в подкрепа на тези сектори.

Държавният глава Румен Радев очаква представянето на Европейския фонд за отбрана в София да подпомогне националната отбранителна индустрия, научният и изследователски потенциал да намерят своя път за ефективно интегриране и коопериране с европейските научни и индустриални структури, работещи в сферата на отбраната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика