На 20 февруари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 20.02.2020

Тръмп уволни заместник-министър, одобрил помощ за Украйна

Коронавирусът спря износа на българско вино за Китай

Живите човешки съкровища – кои са? Нестинарство, Сурва и Калушари ни славят пред света

Тръмп предложил помилване на Асанж, ако той отрече руската връзка в скандала с имейлите

Половин милион лева в касата на „Левски“

7 души със стомашни проблеми след ваканция в хотел край Габрово

ДДС регистрация при оборот над 85 хил. евро

Бивш капитан на „виолетовите“ обяви търг за фланелката си в помощ на болно дете в Търново Мариян Генов за пореден път подава ръка на нуждаещ се от региона

ДАНС влезе в болницата в Раднево след сигнал от кмета

Разрешителни за строеж – онлайн Промяната може да намали цените на жилищата

Здравни вноски за емигрант, който се връща в България

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 20 февруари 2020

АПИ: След 21 ч. тази вечер са възможни затруднения в продажбата на е-винетки

Румен Радев: Портретите на Левски висят в много кабинети като икони в запусната черква Още ли народната работа стои над всичко или вече просто й казваме политика, попита президентът

„Левски надживя всички превратности на новата ни история. Неговите портрети висят в много кабинети като икони в запусната черква“, заяви президентът Румен Радев в речта си на церемонията по случай отбелязването на 146 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

„Още ли народната работа стои над всичко или вече просто й казваме политика“, попита президентът. „В бляновете си великият карловец вижда как хората ще избират свободно своите управници и в тази нова България „всичко ще зависи от вишегласието“. Днес и това право е обект на посегателства“, заяви държавният глава, без да уточни дали има предвид промените в Изборния кодекс.

Цялата реч на Румен Радев:

Уважаема г-жо Председател на Народното събрание,

Уважаема г-жо Вицепрезидент,

Ваше Светейшество,

Уважаема г-жо кмет на Столична община,

Уважаеми министри и народни представители,

Уважаеми представители на политическите партии и на религиозните общности,

Ваши превъзходителства,

Скъпи съотечественици,

Преди 146 години тук, на това място, бе обесен Васил Левски. Оттогава близо век и половина на тази дата се явяваме на символичен рапорт пред паметника на Апостола. За да му кажем какво става с неговата и нашата България. Какво става с чистата и святата република? С братството без оглед на вяра и народност? Още ли народната работа стои над всичко или вече просто й казваме политика?

От Дякона не ни останаха много записани думи. Но и те са достатъчни, за да разберем какво мисли той за нашето време. В републиката, пише Апостолът, „всекиму ще се държи сметка за делата“. Така ли е днес? „Работим изцяло български и не искаме да се водим по никого извън Българско“, заявява Левски. Но така ли е днес? В бляновете си великият карловец вижда как хората ще избират свободно своите управници и в тази нова България „всичко ще зависи от вишегласието“. Днес и това право е обект на посегателства.

Неслучайно пред османските власти Левски изрича едни горчиви думи: „Нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако им се поднесе в къщите на тепсия.“

Левски надживя всички превратности на новата ни история. Неговите портрети висят в много кабинети като икони в запусната черква. Но вярата в родината и волята за истина и право са по-силни от всяко униние. С тях един дякон събуди цял народ и го поведе към свободата. Научи ни, че не само времето нас обръща, но и ние него обръщаме. Показа ни, че дори робът може да е свободен, както може и свободният да погуби свободата си, защото това е въпрос на избор. Въпрос на борба.

В тази борба Левски загуби себе си, но спечели за цял народ. Днес най-добрата почит към Апостола не са венците, а съзнанието, че не думи трябват, а дела. Че съдбата ни не е в ръцете на неколцина, а в нашите дружни усилия.

Поклон пред делото на Васил Левски.

Да живее България!

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

 1. Кратко слово, но силно и точно. Сравнявам го с онзи жалък дърдорко, неговия предшественик, който се опиваше от собственото си „величие“, без да осъзнава колко безпомощен нещастник е.

  1. Е да, Радев от от Вашите – русофилите, нруските нацисти, предателите на България като Тодор Живков., Ествествено, ще хулиш ПЛЕВНЕЛИЕВ – НАЙ-БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ. За съжаление той се отказа да оправя кочината и отстъпи мястото си на национален предател и агент на нацистка Русия.

  2. ТАРТАКОВЕР, ти сигурно сърбаш на закуска супа от миризливите партенки на Радев и си мислиш че ядеш шкембе чорба. Ясно, ти си психично отклонен!

 2. Ако Левски,беше на вашето място…Плачи майко България,защото Левски,не умря за-палячовци,дърдорковци и предатели!

 3. Празнодумец!Сигурен съм,че не е чел тефтерчето на Апостола,което за мен е документа който най-добре показва кой е Левски.

 4. Защо дипломатично казва те на този търтей,
  който взема 60 пъти по голяма заплата от
  масовата пенсия на българите и ползва толкова много блага без да плаща, като му напомняте за
  тефтерчето на Левски. Едва ли темерутина ще
  се досети . Той живее с мисълта, че ги заслужава.
  В неговия просторен кабинет вероятно виси портрета на Путин. Държанието му напомня много
  на късия император….

 5. Радев е типичен руски фашист. Той е комунист, но разлика между комунист и фашист няма. Той разделя нацията и за разделението обвинява правителството. Все едно в църквата попът да хули една група от поклонниците и да ги настройва срещу друга. Охулената група не ходи в неговата църква и той мърмори, че премиерът му виновен. Типично поведение на комунистически агитатор.

 6. Защо портрета на Левски е закачен на стената зад гърба на стола на президента върху който седи пред бюрото си? В много институции портрета на Левски виси на стената зад гърбовете на министри и дребни началници, шушумиги. ПОРТРЕТА НА ЛЕВСКИ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОКАЧЕН НА СТЕНАТА ФРОНТАЛНО СРЕЩУ НАС , ЗА ДА НИ СТРЯСКА ПОГЛЕДА МУ, ЗА КАКВО СЕ БОРИМ.И вчерашната реч на президента на БСП-комунисти Радев беше изречена с демагогия. Той, който е на хонорар при Решетников, не бива да се подиграва със святото дело на Левски!

 7. Снощи кат гледах и слушах словото на Румбата…ми по едно време си рекох, бе тояа не е ли самия Дякон, Румбата се изживяваше като самия ЛЕВСКИ , забил ОРЛОВ ПОГЛЕД в небето, свъсил вежди, напрегнат, хортува ли хортува за съдбините народни…СЪЩИНСКИ ЛЕВСКИ, същински ДЯКОН, хокаше ли хокаше народните избраници…Сал една Дяконица липсваше от пейзажа…май вече и забранил да идва на публични прояви…ХОРА ДЯКОНЪТ ВЪЗКРЪСНА..В-самия Румбата…той е той е …вива вива

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.