Спипаха обявен за издирване заради влязла в сила присъда 50-годишният мъж от Златарица е осъден на 3 месеца затвор

Монтана чисти въздуха си с 10,7 млн. лева от Европа

Русия и Китай успешно свързаха първия железопътен мост над река Амур между двете страни

Петима души са били ранени при катастрофа край Смолян

Заловиха млад мъж, измамил служители на бензиностанция Клиентът заредил колата си и избягал без да плати

Откриха половин тон нелегален алкохол в килер

Автобус се вряза в пешеходци в Истанбул

Спипаха бракониери на нощен лов в Балкана

Вицепремиерът Екатерина Захариева пристигна на посещение в Япония

Здравният министър: Не можем да опростим дълговете на болници, защото те са търговски дружества

Цветан Цветанов: БСП показаха на собствения си пленум как се фалшифицират вътрешнопартийни избори

Възрастна жена дължи над 1000 лв. данък за заграбен от цигани имот, който не може да ползва

Възходът на Deep Zone Project тръгва с “Ела изгрей!” Две десетилетия групата обикаля клубовете в САЩ, Китай, Испания и Канада

Искрен Веселинов, ВМРО: Вероизповеданията, които получават пари от бюджета, трябва да са лоялни към България

САЩ подкрепиха газопровод от Източното Средиземноморие за ЕС

Румен Радев: Портретите на Левски висят в много кабинети като икони в запусната черква Още ли народната работа стои над всичко или вече просто й казваме политика, попита президентът

„Левски надживя всички превратности на новата ни история. Неговите портрети висят в много кабинети като икони в запусната черква“, заяви президентът Румен Радев в речта си на церемонията по случай отбелязването на 146 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

„Още ли народната работа стои над всичко или вече просто й казваме политика“, попита президентът. „В бляновете си великият карловец вижда как хората ще избират свободно своите управници и в тази нова България „всичко ще зависи от вишегласието“. Днес и това право е обект на посегателства“, заяви държавният глава, без да уточни дали има предвид промените в Изборния кодекс.

Цялата реч на Румен Радев:

Уважаема г-жо Председател на Народното събрание,

Уважаема г-жо Вицепрезидент,

Ваше Светейшество,

Уважаема г-жо кмет на Столична община,

Уважаеми министри и народни представители,

Уважаеми представители на политическите партии и на религиозните общности,

Ваши превъзходителства,

Скъпи съотечественици,

Преди 146 години тук, на това място, бе обесен Васил Левски. Оттогава близо век и половина на тази дата се явяваме на символичен рапорт пред паметника на Апостола. За да му кажем какво става с неговата и нашата България. Какво става с чистата и святата република? С братството без оглед на вяра и народност? Още ли народната работа стои над всичко или вече просто й казваме политика?

От Дякона не ни останаха много записани думи. Но и те са достатъчни, за да разберем какво мисли той за нашето време. В републиката, пише Апостолът, „всекиму ще се държи сметка за делата“. Така ли е днес? „Работим изцяло български и не искаме да се водим по никого извън Българско“, заявява Левски. Но така ли е днес? В бляновете си великият карловец вижда как хората ще избират свободно своите управници и в тази нова България „всичко ще зависи от вишегласието“. Днес и това право е обект на посегателства.

Неслучайно пред османските власти Левски изрича едни горчиви думи: „Нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако им се поднесе в къщите на тепсия.“

Левски надживя всички превратности на новата ни история. Неговите портрети висят в много кабинети като икони в запусната черква. Но вярата в родината и волята за истина и право са по-силни от всяко униние. С тях един дякон събуди цял народ и го поведе към свободата. Научи ни, че не само времето нас обръща, но и ние него обръщаме. Показа ни, че дори робът може да е свободен, както може и свободният да погуби свободата си, защото това е въпрос на избор. Въпрос на борба.

В тази борба Левски загуби себе си, но спечели за цял народ. Днес най-добрата почит към Апостола не са венците, а съзнанието, че не думи трябват, а дела. Че съдбата ни не е в ръцете на неколцина, а в нашите дружни усилия.

Поклон пред делото на Васил Левски.

Да живее България!

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

 1. Кратко слово, но силно и точно. Сравнявам го с онзи жалък дърдорко, неговия предшественик, който се опиваше от собственото си „величие“, без да осъзнава колко безпомощен нещастник е.

  1. Е да, Радев от от Вашите – русофилите, нруските нацисти, предателите на България като Тодор Живков., Ествествено, ще хулиш ПЛЕВНЕЛИЕВ – НАЙ-БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ. За съжаление той се отказа да оправя кочината и отстъпи мястото си на национален предател и агент на нацистка Русия.

  2. ТАРТАКОВЕР, ти сигурно сърбаш на закуска супа от миризливите партенки на Радев и си мислиш че ядеш шкембе чорба. Ясно, ти си психично отклонен!

 2. Ако Левски,беше на вашето място…Плачи майко България,защото Левски,не умря за-палячовци,дърдорковци и предатели!

 3. Празнодумец!Сигурен съм,че не е чел тефтерчето на Апостола,което за мен е документа който най-добре показва кой е Левски.

 4. Защо дипломатично казва те на този търтей,
  който взема 60 пъти по голяма заплата от
  масовата пенсия на българите и ползва толкова много блага без да плаща, като му напомняте за
  тефтерчето на Левски. Едва ли темерутина ще
  се досети . Той живее с мисълта, че ги заслужава.
  В неговия просторен кабинет вероятно виси портрета на Путин. Държанието му напомня много
  на късия император….

 5. Радев е типичен руски фашист. Той е комунист, но разлика между комунист и фашист няма. Той разделя нацията и за разделението обвинява правителството. Все едно в църквата попът да хули една група от поклонниците и да ги настройва срещу друга. Охулената група не ходи в неговата църква и той мърмори, че премиерът му виновен. Типично поведение на комунистически агитатор.

 6. Защо портрета на Левски е закачен на стената зад гърба на стола на президента върху който седи пред бюрото си? В много институции портрета на Левски виси на стената зад гърбовете на министри и дребни началници, шушумиги. ПОРТРЕТА НА ЛЕВСКИ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОКАЧЕН НА СТЕНАТА ФРОНТАЛНО СРЕЩУ НАС , ЗА ДА НИ СТРЯСКА ПОГЛЕДА МУ, ЗА КАКВО СЕ БОРИМ.И вчерашната реч на президента на БСП-комунисти Радев беше изречена с демагогия. Той, който е на хонорар при Решетников, не бива да се подиграва със святото дело на Левски!

 7. Снощи кат гледах и слушах словото на Румбата…ми по едно време си рекох, бе тояа не е ли самия Дякон, Румбата се изживяваше като самия ЛЕВСКИ , забил ОРЛОВ ПОГЛЕД в небето, свъсил вежди, напрегнат, хортува ли хортува за съдбините народни…СЪЩИНСКИ ЛЕВСКИ, същински ДЯКОН, хокаше ли хокаше народните избраници…Сал една Дяконица липсваше от пейзажа…май вече и забранил да идва на публични прояви…ХОРА ДЯКОНЪТ ВЪЗКРЪСНА..В-самия Румбата…той е той е …вива вива

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.