Сирия се рекламира като туристическа дестинация

Хванаха шофьора, който прегази мъж край Нови Искър и избяга

Близо 100 000 лв. са събрани за доизграждането на храма във ВТУ Почетоха Деня на Свети Евтимий, Патриарх Търновски

Австралия приветства експериментален спасителен дрон В проекта са инвестирани стотици хиляди долари

През обектива на „Труд“: Как Борисов и Меркел отговарят на медиите (СНИМКИ)

Синдикатите срещу поскъпването на тока, предвиждат фалити КНСБ и КТ „Подкрепа“ излязоха със съвместна позиция в подкрепа на работодателите

Борисов отговаря на „Труд“: Лидерите от Западните Балкани трябва колкото се може по-бързо да покрият критериите за членство в ЕС

ЦСКА бие с голове на новите

Гледайте НА ЖИВО пресконференцията на Борисов и Меркел

Меркел отговаря на „Труд“: Подкрепяме България за Шенген, но не мога да кажа точна дата за присъединяване Възлагаме големи надежди на българското председателство, каза германският канцлер

Ердоган обяви началото на турската военна операция в сирийския град Африн

Вучич към сърбите в Косово: Останете тук, не напускайте домовете си, ще ви помагаме

Делегация на ЕК оцени високо работата на ГДБОП в сферата на киберсигурността

Спас Русев гледа „Левски“

Въвеждат Монтесори педагогика в детските градини в Габрово Проектът стартира с 90 000 лева

Румен Радев призова политиците да се опират по-често на военната експертиза, когато вземат важни решения (ЦЯЛАТА РЕЧ)

Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев призова политиците да се опират по-често на военната експертиза, когато вземат важни решения в словото си на военния парад в София по повод 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия.

В тържественото събитие участваха близо 1200 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България, както и самолети МиГ-29 и вертолети Ми-17 и „Кугър“ от състава на Военновъздушните сили. Командващ парада беше командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. При изпълнението на Националния химн отекнаха 20 артилерийски салюта.

„Днес ние свеждаме глави пред подвига на воините, отдали живота си за свободата и независимостта на Отечеството, почитаме паметта на загиналите в мисии зад граница, изказваме уважението си към нашите ветерани и към хората с пагони“, каза в словото си държавният глава.

Президентът Радев припомни ролята и победите на Българската армия през годините на войните, като носител на идеала за свещено единение. „Бойното ни изкуство влиза в учебниците на европейските и световните академии, а мирът през последните седем десетилетия се дължи и на българските офицери, сержанти и войници“, отбеляза още Румен Радев.

„За жалост през последните десетилетия ролята и значението на Въоръжените ни сили бяха системно подценявани“, посочи президентът. Затова, по думите му, днес Българската армия е не само малка като личен състав, но и тревожно неокомплектована, с нисък социален статус на военнослужещите, с липса на достатъчно средства за ефективна бойна подготовка, с остаряло и недобре поддържано въоръжение. „Рязкото влошаване на геополитическата обстановка и призивът на ръководството на НАТО за по-голяма ангажираност и бързо достигане на 2 процента от БВП за разходи за отбрана сложи точка на тази абсурдна дилема, дали да се инвестира в развитието на собствени отбранителни способности“, отбеляза Румен Радев.

„Изминалата 2016 г. беше повратна в отношението към въоръжените ни сили, когато парламентът прие проекти за превъоръжаване и за тяхното финансиране“, изтъкна президентът Румен Радев, според когото придобиването на модерно въоръжение е необходимо, но недостатъчно условие за модернизацията на армията.

„Сложните процеси за модернизация на армията ни ще поставят на изпитание и политиците, и висшето военно ръководство, защото парите на българския народ трябва да бъдат превърнати в съвременни бойни способности по най-ефективен и ефикасен начин, а това изисква ясни визия и принципи при изграждането им. Необходимо е усъвършенстване на системата за нормативни документи, която е неадекватна на съвременната среда за сигурност, необходими са ресурси за водене на пълноценна бойна подготовка, покриваща стандартите на Алианса“, каза още в речта си президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили.

„Вярвам, че никой няма да оспори най-висшия приоритет в системата на отбраната, и в тази връзка, необходими са категорични действия за пресичане на тревожния отлив от Въоръжените сили, за тяхното окомплектоване, за издигане на социалния им статус и престижа на военната професия. Без тези мерки няма как да имаме достойна и боеспособна армия“, подчерта Румен Радев.

Президентът благодари на всички военнослужещи, че въпреки предизвикателствата на времето, продължават да отстояват каузата България с висок професионализъм, и се обърна към тях с пожелание: „Нека Свети Георги Победоносец ви закриля и вдъхва сила на духа ви и сила на вашата десница“.

По-рано през деня държавният глава участва в тържествения водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия и положи венец пред Паметника на Незнайния воин на пл. „Свети Александър Невски“. Ритуала отслужи Негово светейшество патриарх Неофит, а армейските знамена бяха поръсени със светена вода.

Представителният гвардейски духов оркестър изпълни националния химн, а ритуалът завърши с тържествен марш на гвардейците.

В Централния военен клуб в столицата президентът Румен Радев поздрави ветерани от Втората световна война и представители на военно-патриотични съюзи по повод Деня на храбростта и празника на Българската армия – 6 май.

Цялата реч:

Уважаеми господин председател на Народното събрание,

Уважаеми господин министър-председател,

Уважаема госпожо вицепрезидент,

Ваше светейшество,

Уважаема госпожо кмет на София,

Уважаеми г-н министър на отбраната,

Уважаеми г-н началник на отбраната,

Уважаеми вицепремиери и министри,

Уважаеми народни представители,

Уважаеми представители на политическите партии,

Ваши превъзходителства,

Уважаеми представители на религиозните общности в България,

Уважаеми генерали, адмирали, офицери, сержанти и войници,

Уважаеми гвардейци,

Драги ветерани, военноинвалиди и военни от запаса и резерва,

Скъпи сънародници,

Има дати в нашата история, които ни зареждат с вяра и оптимизъм и изпълват сърцата ни с гордост. Такава е датата 6 май – ден на храбростта и празник на Българската армия.

На този светъл християнски празник – Гергьовден, по силата на една красива българска традиция, нашият народ засвидетелства признателност към своята армия. Днес ние свеждаме глави пред подвига на воините, отдали живота си за свободата и независимостта на отечеството. Почитаме паметта на загиналите в мисии зад граница, изказваме уважение към нашите ветерани и към хората с пагони, които с професионализъм и себеотрицание защитават родината.

В съзнанието на българския народ нашата армия винаги е била символ на държавност и храброст. Завидна е прозорливостта на първите държавници от нашата нова история, които заявяват, че трябва да се действа „устремно, решително и силно“ за изграждане на силна българска войска.

Устремът на младата ни войска, водена от капитани, прераства в безпримерна храброст и славни победи в Сръбско-българската война от 1885 г.

През Балканската и Първата световни войни, Българската армия е носител на свещения идеал за национално единение. Подвизите на войската ни остават в народната памет като неразрушими опори на националната гордост, а нашето бойно изкуство влиза в учебниците на европейските и световни военни академии.

Българският войник даде и своя достоен принос в победата над хитлерофашизма през Втората световна война.

Мирът през последните седем десетилетия се дължи и на българските офицери, сержанти и войници, които въпреки историческите превратности не се отклониха от своето призвание да бъдат готови да бранят родината.

За жалост, през последните десетилетия ролята и значението на Въоръжените ни сили бяха системно подценявани. Затова днес Българската армия е не само малка като личен състав, но и тревожно неокомплектована, с нисък социален статус на военнослужещите, с липса на достатъчно средства за ефективна бойна подготовка, с остаряло и недобре поддържано въоръжение.

Дълги години се водеше безсмислен спор дали да се влага в собствените въоръжени сили и отбранителни способности. Рязкото усложняване на геополитическата обстановка обаче и призивът на ръководството на НАТО за по-голяма ангажираност и бързо достигане на 2 % от БВП за разходи за отбрана, сложи точка на тази абсурдна дилема.

Изминалата 2016 г. беше повратна в отношението към Въоръжените ни сили, когато българският парламент прие проекти за модернизация и превъоръжаване и гарантира тяхното финансиране. Придобиването на съвременно въоръжение безспорно е необходимо, но не е достатъчно условие за модернизацията на армията, защото трупаните с десетилетия проблеми не се изчерпват само със състоянието на техниката.

Сложните процеси на всеобхватна модернизация ще поставят на изпитание и политиците, и висшето военно ръководство, защото парите на българския народ трябва да бъдат превърнати в съвременни бойни способности по най-ефективен и ефикасен начин, а това изисква ясна визия и принципи при изграждане на тези способности.

Необходимо е усъвършенстване на системата от нормативни документи, която отдавна е неадекватна на съвременната среда на сигурност. Необходими са ресурси за водене на пълноценна бойна подготовка, която да генерира реални способности, покриващи стандартите на Алианса.

Необходима е висока военна експертиза и спазване на принципите на прозрачност, равнопоставеност и обективност при формулиране на изискванията, избора и договаряне на параметрите на новопридобиваната военна техника. Разбира се, крайното решение за този избор винаги е политическо, но нека не забравяме, че военното дело и технологии станаха изключително сложни, затова призовавам политиците да се опират по-често на военната експертиза, когато вземат важни решения.

Защото, уважаеми дами и господа, не ние политиците ще изпълняваме сложни задачи с тази нова техника, и не ние ще рискуваме живота си на земята, в морето и в небето, а хората с пагони! Нашата мисъл трябва да е за тях. Вярвам, че никой няма да оспори най-висшия приоритет в системата на отбраната – хората!

В тази връзка необходими са категорични действия за пресичане на тревожния отлив от въоръжените сили, за тяхното доокомплектоване, за издигане на социалния статус на военнослужещите и цивилните служители, и на престижа на военната професия за гарантиране на нормални условия за професионално развитие.

Без тези мерки няма как да имаме достойна и боеспособна армия, гарант за нашия суверенитет и териториална цялост и надежден съюзник в системата за колективна отбрана на НАТО и в общата политика за сигурност и отбраната на ЕС.

Уважаеми военнослужещи,

Знам колко трудна и рискова е вашата професия. Благодаря ви, че въпреки предизвикателствата на времето продължавате да отстоявате каузата България с висок професионализъм. Нека Свети Георги Победоносец ви закриля и вдъхва сила на духа ви и сила на вашата десница.

Драги ветерани и войни от запаса и резерва,

Благодаря ви за вашата всеотдайна служба в редовете на Българската армия и затова, че предавате любовта и себеотрицанието към родината на следващите поколения.

Скъпи сънародници,

Позволете ми да ви поздравя с този голям християнски празник – Гергьовден и да ви пожелая здраве, мир и благополучие. Нека този празник продължава да споява народ и армия. Защото нашата история е доказала, че когато тази спойка е силна, и България е силна!

Честит празник!

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Като му гледам акъла на тоя военните трябва да бъдат пращани далече, а не питани…

  2. Toya obraz vse oshte jivee s misalta ot komunistichesko vreme.da znaete ako ne sme v nato i eu sayuz tozi e gotov diktator.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.