Румен Радев призова страната ни да развие високи здравни стандарти, конкурентни в световен мащаб

Държавният глава Румен Радев приветства възможността експерти на Световната здравна организация да предложат анализ на здравния ни модел. На среща на „Дондуков“ 2 с Генералния директор на СЗО д-р Тедрос Гебрейесус, президентът заяви, че години наред пациенти и медици стават свидетели на редица трансформации в българското здравеопазване, но не са удовлетворени от резултата.

България е в процес на въвеждане на електронна здравна карта, необходимо е страната ни да развие високи стандарти, конкурентни не само в европейски, но и в световен мащаб, подчерта още държавният глава.

b70w9375Румен Радев и д-р Тедрос Гебрейесус бяха единодушни, че не само медицинската грижа, но и превенцията, здравното образование и здравословният начин на живот са важни предпоставки за подобряване на живота у нас и по света.

Сред основните приоритети в дневния ред на българското председателство на Съвета на ЕС е темата за здравословното хранене при децата, посочи на срещата Румен Радев.

Президентът изрази интереса на страната ни към работата на комисията към СЗО, която ще търси решения, необходими за ускоряването на резултатите от борбата с хронични болести като сърдечно-съдовите, онкологичните болести и диабета. „Страната ни има напредък в подобряването на здравното състояние на българите, но нараства броят на смъртните случаи от сърдечно-съдови и онкологични заболявания“, посочи Румен Радев.

На срещата д-р Тедрос Гебрейесус отбеляза приоритетите на СЗО и постигнатото по време на първата година от мандата си. Предвид българското председателство на Съвета на ЕС гостът посочи възможността за засилване на сътрудничеството между Европейския съюз и Световната здравна организация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България