На 24 август 2019 да почерпят

„Лудогорец“ втори по шутове в Лига Европа

Г-7 в очакване на нов трус от Тръмп Срещата на най-развитите икономики започва утре

Шест членки на ЕС приемат 356 мигранти от кораб до Малта

Космическа сянка тегне над местните избори Ретроградният Меркурий залага капан, сочи прогнозата на астролога Светлана Тилкова - Алена

Пожар избухна на ферибот в Индонезия, трима загинаха

Ердоган се чул по телефона с Путин, ще посети Русия на 27 август

Бразилия няма пари да се справи с пожарите в Амазония

Бурак Дениз остана на сухо

Авантаджии с палатки превзеха плажа на Крапец Румънци отдават незаконно каравани под наем на пясъка, български “еколози” ползват гората за тоалетна

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Китай с нови мита за внос на американски стоки, Тръмп обеща отговор

Борис Джонсън: Ще връщаме обратно мигранти, които прекосяват Ламанша незаконно

Голям пожар гори до село Бегово Засега няма опасност за населението

Крадците на данни от НАП опитвали да заметат следите си Файл, изтрит от Кристиян, напълно идентичен с получен в редакцията на “Капитал”

Румен Радев: Референдумът наказа високомерието на политиците

Новоизбраният президент Румен Радев заяви пред „“Дарик“, че е благодарен за доверието, което му гласуваха българите, избирайки го за президент. Той определя този избор в контекста на международната политика като ансистемен вот.

На въпрос защо действащите политици се провалят той отговори, че причината е в разрива между управляващите елити и очакванията на обществото. Политиците започват да правят политика заради самата политика, а хората очакват да работят за техните нужди.

„Референдумът наказа високомерието на политиците“, коментира Радев.

Той заяви, че подкрепя мажоритарния избор в България. „Категорично трябва да има мажоритарен вот, но трябва да се отчетат всички рискове“, допълни той.

„Нека видим избирателните системи в останалите страни. В ЕС само 7 страни имат смесена избирателна система. Трябва да направим това, което е най-добре за нас и отговаря на очакванията на хората.“

„Аз съм за мажоритарна система, но при нея съществува риск да се изкриви вотът на хората“, каза още Радев.

На въпроса дали промяната в избирателната система е аргумент да се състави веднага ново правителство, той отговори, че  най-важното в новата избирателна система е районирането на страната.

„Очакват се изключително големи спорове около него, а това ще забави процеса по изготвянето на нов избирателен закон“, коментира Радев.

Попитан кой е добрият вариант за България – служебен кабинет и избори през април или правителство в рамките на този парламент, Румен Радев отговори, че в съвременната политическа ситуация се говори за ново правителство, за да се даде време за изработване на новия избирателен закон, но се изпуска фактът, че трябва да се предложи кандидатура за нов еврокомисар, за да не се изпуснат сроковете за председателството на ЕС.

По отношение на това кога трябва да се проведат изборите, той отговори категорично, че крайният срок за провеждането на нови избори е краят на март.

„Премиерът Борисов нямаше основателна причина да подава оставка, но уважавам неговото решение.“, коментира Радев по повод подадената от Борисов оставка след обявените резултати на президентските избори.

Радев определи като приоритет в съвременния политически живот изработването на нов изборен закон и председателството на ЕС.

„Не искам да предрешавам събитията, докато не е изчерпана конституционната процедура“, отговори той във връзка с въпроса дали трябва да се състави кабинет в рамките на този парламент. Не е работа на президента да влияе на тези процеси.

На въпрос дали работи върху съставянето на служебен кабинет, Радев отговори утвърдително, но отказа да съобщи имена.

Попитан защо е отишъл в Хитрино, а не на консултативния съвет по национална сигурност, той отговори, че президентът трябва да бъде при хората, когато те страдат или когато са в шок.

Не е добре да се смесват неформални с формални задължения – нямам как при положение, че не съм поел поста да се намесвам в тези решения.

На въпроса дали  е готов да посочи еврокомисар, Радев отговори, е редно новоизбраното правителство да посочи еврокомисар, защото то ще работи с него.

Относно компромисите на ЕС спрямо Турция, Радев коментира: „Не намирам думата компромис за правилна. С компромис не се прави политика, тя се прави с ясни принципи, прилагани последователно. Тук трябва по-голяма ясното в отношенията между ЕС и Турция. ЕС не трябва да заблуждава Турция относно перспективите за влизането й в ЕС. Не трябва да се допуска Турция да шантажира Европа, като използва голямото количество мигранти на нейна територия.“

Думата на Румен Радев за 2017 година е „истина“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Gospodin Radev zapomnete dumite si i dai Bozhe da ne se izmetnete, barem ste bili covek pod pagon i ustav. Istinata shte ni napravi svobodni.

    1. Не вярвам да се изметне, защото досегашната му биография показва един последователен и педантичен мъж. Разбира се всичко е възможно, нагледали сме се на всякакви лупинги и пируети в политическата действителност у нас, но за този човек не ми се вярва.

  2. Дано никога да не забрави откъде е тръгнал.

  3. Политиците са клептомани, които ограбват не просто държавата, ограбват народа. Пък и посочете един политик или политическа партия, която не продава националните интереси на България.

  4. Тоя па за какъв се има???

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.