Румен Радев: Самоков има не само богато наследство, а и много перспективи за развитие

Румен Радев

Самоков има не само богато наследство, а и множество перспективи за развитие. Това заяви президентът Румен Радев в Самоков, където бе гост по повод празника на града, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Президентът открои природните богатства в региона като предпоставка за икономическото развитие на града и призова те да бъдат опазени и за следващите поколения.

Президентът почете заедно със жителите на Самоков паметта на свети Симеон Самоковски – един от мъчениците за вярата и свободата български. „Самоковският митрополит е следвал не само пътя Божий, но и е отдал живота си за правото на своите братя да живеят свободно и достойно, според религията и обичаите си“, каза още Румен Радев.

В изказването си държавният глава подчерта, че историята на самоковския край е богата и той е дал много на родината ни. „Славата му разнасят ненадминатите майстори иконописци, гравьори и резбари. Пред техния гений се удивляваме и днес, когато прекрачим прага на храмовете, които са изографисали“, заяви президентът.

По случай празника на Общината Негово Светейшество Неофит-Патриарх Български и Митрополит Софийски отслужи тържествен водосвет в съслужение с духовници от Софийска митрополия и самоковски духовници. Сред присъстващите на площад „Захарий Зограф“ в града бяха народни представители, кметове на общини, стотици граждани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България