Румен Радев се срещна с балканските посланици

Президентът Румен Радев призова за повече прагматизъм в регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа

Общите предизвикателства и перспективите за развитие на регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа, обсъди президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с посланици на държави от Балканите, съобщиха от пресцентъра на Президентството. Гарантирането на общата сигурност, постигането на висок икономически ръст и усъвършенстването на транспортната, енергийна и комуникационна инфраструктурата, която свърза Балканите, изисква съвместни усилия и планиране, подчерта на срещата президентът Радев. Държавният глава призова за повече прагматизъм в работата на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа и при съгласуването на конкретни проекти, които се реализират със средства от европейските фондове.

Процесът на разширяване да бъде поставен отново във фокуса на политиките на ЕС, а държавите, кандидатстващи за членство, да получат подкрепа за постигането на напредък в своята европейска интеграция, посочиха по време на срещата дипломатическите представители. Те призоваха този въпрос да бъде и сред водещите приоритети на Българското председателство на Европейския съвет през първата половина на 2018 г.

В срещата участваха посланиците на Албания, Босна и Херцеговина, Република Косово, Република Македония, Република Сърбия, Република Турция и Черна Гора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика