2,3 млн. лева за инвестиции в Котел

Кирил Домусчиев: Целта е ясна!

БНБ пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „140 години от Освобождението на България“

Осъдиха условно похотлив дядка, блудствал с непълнолетно момиче от Петрич

Станимир Стоилов: Случват се неща, които не ми харесват

Унгария иска от Брюксел половин милиард евро обезщетние за охраната на границите

8 години решетки за рецидивист, изнасилил жена на улицата

“Тоалетна” зад храст на столичния площад “Света Неделя”

ЧСИ отива на съд за кражба на над 320 000 лв. от длъжници

Разследват палеж на кучкарник на зоозащитници

“Воля” реже Реформаторите и Бареков от избирателните комисии

Един от 10 българи вярва, че Истанбулската конвенция ще ограничи насилието върху жени 70% са срещу гей-браковете

Футболна България се прости с Георги Марков

Условна присъда за педофил, посегнал на 12-годишно момче

Община Разлог е първата община в България, която успешно интегрира регистъра на услуги, с което заслужи адмирации от Министерски съвет

Румен Радев се срещна с Корнелия Нинова Лидерът на БСП: Единодушни сме с президента по трите теми - корупция, земеделска земя и КСНС

Снимки БСП

В България е необходим широк обществен дебат за дългосрочните последици от либерализирането на продажбата на земеделски земи и придобиването им от чужди граждани, включително извън Европейския съюз. Това заяви днес президентът Румен Радев на среща с председателя на БСП Корнелия Нинова, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Срещата се проведе по инициатива на лидера на БСП и на нея беше подчертано, че страната ни трябва да проучи опита на другите държави-членки от ЕС за регламентиране на продажбата на земеделски земи и за въвеждането на гаранции за националните интереси, преди промяна на действащите закони. „В България се предлага въвеждането на най-либералния режим в тази насока. Необходимо е този дебат да се води и в рамките на Европейския съюз“, заяви на срещата Корнелия Нинова.

По време на срещата Корнелия Нинова запозна държавния глава Румен Радев с позицията си за провежданата реформа в българската правосъдна система, както и за предложения нов антикорупционен закон. Според лидера на БСП предлаганите законодателни промени не отговарят на обществения интерес и не гарантират ефективно противодействие на корупцията.

„Представих пред президента Румен Радев нашата позиция. Не одобряваме закона за борбата с корупцията, който предлага правителството и няма да го подкрепим. Това не е борба с корупцията, а имитация. През септември ще предложим собствена концепция за борба с корупцията.” Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова след срещата при президента Румен Радев, инициирана по искане на лидера на левицата, съобщи пресцентърът на социалистическата партия.

радев нинова

„Това, което предлага правителството, като единен орган за борба с корупцията е – сега съществуващите структури да се обединят в едно. Това не е нов орган по същество, а е структурна промяна. Тяхното предложение предвижда- същите хората, които са в тези органи, да си изкарат мандатите. Тоест- същите органи, същите хора, които досега се бореха с корупцията, трябва да продължат. От досегашната борба с корупцията няма резултат, а те не предлагат нищо ново. Ние сме за единен орган, както и президентът, но не и това, което предлага правителството”, обясни Корнелия Нинова.

“Искаме истинска борба с корупцията, не имитация. 27 години имитации, а корупцията си расте всяка година, народът обеднява и нищо не се прави”, каза също председателят на БСП. „Ето защо обсъдихме и темата за следващия КСНС- да засегне борбата с корупцията и бедността, за да се стигне най-накрая до една истинска борба с корупцията, а не до тези имитации”- аргументира се Нинова.

Лидерът на БСП посочи, че по време на срещата с президента е поставила и въпроса за продажбата на земеделска земя на чужденци. „Нека да намерим обединение, институционално, политическо и българско, за да не допуснем свободната продажба на земеделска земя на чужденци”, призова Корнелия Нинова. Тя посочи, че е запознала президента с аргументите на левицата, както и с проведените разговори с другите лидери на партии и какво съгласие е постигнато в парламента. „Потърсих и мнение на президентската институция по този въпрос. Президентът подкрепи това, което правя. А то е- да потърсим, чрез евродепутатите, всички парламентарни партии, правителството- този начин, който ще ограничи продажбата на българска земеделска земя на чужденци”, посочи лидерът на левицата.

Корнелия Нинова каза също, че третата обсъдена тема на срещата е била неизпълнението на решенията от предишния КСНС. „Решенията на предишния КСНС не са изпълнени, а сроковете минаха. Правителството не представи плана за попълване на състава на армията и МВР, а очакванията на полицаите са абсолютно основателни. Протестите им също са основателни. Ние, в новата сесия, ще поставим на парламентарен контрол и въпроса – какво се прави в изпълнение на решенията, взети при президента?”, каза още тя.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Комунягите са артисти в едно и също театро със свинефермата герб. Присетила се -к-у-р-н-е-л-и-я-, че се затуткала за есента.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.