Николай Николов: Защо кметът Фандъкова не иска да отговори на въпроси за небостъргачите на НИКМИ?

Сергей Лавров: НАТО ще принуди балканските страни да приемат философията на противопоставяне Алиансът не е в състояние да отговори на терористичната заплаха, посочи външният министър

Финансовият министър Владислав Горанов е поискал обяснение за драстичните разминавания в сметките на НЗОК

Стоян Александров пред “Труд” за обвиненията в лихварство: Нямам никакъв коментар

Бойко Борисов ще участва в неформалното заседание на Европейския съвет в Брюксел

„Инерком“ купува ЧЕЗ в България

Честват 135 г. от създаването на Варненското медицинско дружество

Над 70% от операциите в Урологията в Търново са ендоскопски

Цветанов и Нинова с общ законопроект Дават на родителите на загинали военнослужещи по време на задгранични мисии наследствени пенсии

Иракските власти предадоха на руските четири жени и 27 деца, свързани с “Ислямска държава”

Детска ясла в Монтана грейва по „Красива България”

Недохранените 3-годишни близнаци Стефан и Габриела отиват в дом или в приемно семейство Социалните служби установили, че не е подходящо да изпратят децата при баба им

Международен конкурс избира най-добрата концепция за нов градски център на Велико Търново

Съдят мъж от Разлог за подправяне на лотариен билет

Стоян Александров дал 61 кредита като физическо лице и 14 през фирми Общ размер: 541 000 лв., 1 693 160 долара и 3 738 600 евро; 1 006 400 лв. и 9 955 579.88 евро

Румен Радев: Силата ми е в заявяването на истината Идеята за премахване на давността за престъпления, свързани с приватизацията противоречи на законопроекта на ГЕРБ за нов антикорупционен орган, според президента

Снимка: Архив

Президентът Румен Радев заяви в интервю за „Панорама“ по БНТ, че неговата сила е в заявяването на истината. Освен корупцията, оставката на здравния министър и други актуални теми от политиката, държавният глава за първи път коментира и идеята на управляващите да ревизират приватизацията през годините на прехода.

„Вижте какво интересно става в последните дни. С предложението на управляващите да отпадне давността за престъпление по време на приватизацията всъщност нанасят удар по собственото си предложение за закон, защото както казват те, част от нарушителите на закона били в сегашния парламент. Ако това наистина е така – тези хора с подадени имуществени декларации от години, към тези декларации няма никакви претенции. Това означава, че законът, който предлагат, не може да хваща такива хора, които в момента са във властта. Този закон не може да хваща и хората, нарушили правилата при приватизацията и в момента са извън властта. По този закон и по това предложение напуснеш ли веднъж властта, вече не подаваш декларация и можеш да харчиш откраднатото на воля.“, заяви Румен Радев.

Попитан как ще коментира поведението и думите на Иво Христов, че „80% от българите са дебили“, Радев заяви, че в никакъв случай не одобрява това, но депутатът се е извинил за разлика от други, които не са го направили. Който отправя обвинения по темата, трябва да си припомни дали при предишни подобни случаи негови съпартийци са се извинявали и са подавали оставка, допълни той.

Президентът има силно ограничени правомощия, но винаги може да отстоява истината, каза Радев. Аз вярвам, че много българи ще застанат зад истината.

Президентът коментира, че действията на военните летци не са каприз. Много политици не могат да ги разберат, посочи Радев.

Летците не могат да приемат, че тяхната изключително сложна професия се нарича хоби. Не очаквайте, че аз ще се поддам на шантажа и ще предам бившите си подчинени, каза още президентът.

Лобистите зачеркнаха труда на военните, посочи той.

Възприех с надежда промените след 10 ноември 1989 г., но днес в много направления демокрацията е в отстъпление, коментира президентът.

„Бях лейтенант в авиобаза „Равнец“ Бургаско. Спомням си, че имахме нощни полети и в една от паузите моят командир тогава майор Стефан Дошев, лека му пръст, дойде до мен, дръпна ме настрани и ми каза „Знаеш ли, че свалиха Тодор Живков“. Нямах никаква възможност да осмисля тази новина, защото имахме сложни задачи, които изискваха пълна концентрация“, спомни си държавният глава.

„Възприех промените с надежда като всички млади хора по онова време, с големи очаквания за една много по-добра България. За съжалени след 28 години имам усещането, че повечето от българите таят нуждата за нова промяна, която да премахне недъзите на Прехода – грабителство, корупция, бедност, липса на законност, липса на усещане за справедливост. Не е тайна, че точно тези неща прокудиха близо 2 млн. наши сънародници зад граница“, заяви президентът Радев.

Той отбеляза, че днес България е свободна страна и всеки има право глас и на мнение. „Друг е въпросът как отстояваш правата си, как се бориш за тях, как обмисляш вота си“, отбеляза той.

„Мисля, че разочарованието обезсърчи много българи, затова можем да кажем, че в много направления демокрацията е в отстъпление“, каза още Румен Радев.

По повод събирането на тримата бивши президенти (Първанов, Плевнелиев и Стоянов) на откриването на паметна плоча пред дома на Желю Желев, Радев коментира: „Все още има политици, за които националното помирение означава край на техния политически бизнес с омразата.“ По думите му изходът от моралната криза днес не е да се сочим един друг с пръст, а да открием посоката, в която да вървим заедно.

На въпрос дали зададената посока от първия демократично избран президент д-р Желю Желев – Европа и НАТО, е била правилна, Радев отговори: „Разбира се, че беше правилна. Но това са стратегически цели, и то отдавна. А какво следва след това? Трябва да решаваме. Трябва наистина да търсим тези цели и не винаги да се опитваме да се влагаме в тези предварително начертани рамки. Никой не може по-добре от нас да посочи нашите собствени проблеми и никой не може по-добре от нас да ги реши.“

На въпрос дали върхът на българската политика не е тесен за двама генерали (президент и премиер) Румен Радев отговори, че амбициите нямат нищо общо с пагоните. „Важно е тези амбиции да работят за България. Важно е в политиката да се водим от идеи, а не от корист“, добави той.

„Моят тон е резултат на действителността. Войната срещу президентската институция мобилизира често институциите. Цяла парламентарна комисия беше употребена за очерняне на моето име. Но авторите на тази кампания явно подценяват българските граждани. Аз следвам своето кредо, с което влязох в политиката преди година – „Суверенитет, сигурност, законност, справедливост, антикорупция“ и мисля, че много българи застават зад това“, каза още държавният глава и отбеляза, че никога не е започвал тази война.

На въпрос защо от Москва има странни тези за българската история, Румен Радев коментира, че поругаването на паметници е толкова недопустимо, колкото преиначаването на историята. По думите му Москва не трябва да допуска конфронтация.

Попитан защо се отлага посещението на руския президент Владимир Путин на трети март догодина, Радев заяви, че председателството няма нищо общо. През март са техните избори. За това не е уговорена конкретна дата за посещението на руския президент.

Основният проблем на нашето общество е усещането за безпътица. Масово се шири усещането за липса на перспектива. Трябва да се обърнем към нашите проблеми. Никой по-добре от нас не може да ги реши, каза Радев.

Във връзка с въпрос за ролята на първата дама, той отговори, че нейното място е до него. „Трябва да имаш човек, на който можеш да разчиташ. Тя има своите инициативи. Работи за тях, посветена е на тях.“

За мен не е важно колко ще бъда президент, важно е какъв президент ще бъда. Важно  е усилията да станат общи, заключи Радев.

 

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Ех, защо не е Роско К*пута там да се подхилква деб*лно и да си държи езика зад зъбите, а е Румен Радев да ги раздира като с бич с точните факти…

    1. Понякога е по-умно да се замълчи, отколкото да се говори. “Език мой, враг мой”!

  2. Абе, Пеевски, каква е тая цензура тъпа? От кога деб*илен е Кап*ут са непозволени думи???

  3. Вече се принуждавам да си копирам коментарите преди да ги споделя, че не знам кои думи са забранени във вашия сайт. А може би това се прави с цел да отказвате хората да коментират, че така пропагандата ви върви по – добре, а?

  4. Казано е: Истината, цялата истината и нищо друго освен истината. Проблемът на фуражката е, че той премълчава част от истината и казва само оная, която са му я написали комунистите, а той и нея трудно срича. Под фуражката няма нищо. А бе русофил превъзпитаван в НАТО. Мирише отвсякъде.

Отговорете