Румен Радев: Съществуването на неписани критерии за присъединяване към Шенген не е честно

Ясното дефиниране и утвърждаване на принципа на солидарността в Европейския съюз и подобряването на общата европейска политика в областта на предоставяне на убежище ще бъдат ключови теми по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 проведе среща с европейския комисар по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Акценти в разговора бяха създаването на механизми за реакция при внезапен миграционен наплив към европейските граници и мерките на общоевропейско ниво, които следва да бъдат предприети за гарантиране на сигурността на гражданите на Съюза, без да се нарушават техните права.

Димитрис Аврамопулос заяви, че Европейската комисия възлага високи надежди на страна ни в ръководенето на преговори в областта на предоставянето на убежище и гарантирането на сигурността по време на председателството ни. „България има опит в защитата на границите, тя е една от страните на „фронтовата линия“ на миграционните потоци към Европа и беше подложена на сериозен миграционен натиск през последните години. Европейската комисия ще предостави на българските власти техническа подкрепа и експертиза. Уверен съм, че в ключово време за Европа, България ще бъде запомнена като страна, изпълнила дълга си да утвърждава европейските ценности“, заяви комисар Аврамопулос. Той предупреди, че всяка държава членка трябва да поеме отговорност за предотвратяването на нови кризи, тъй като миграционният проблем не би могъл да бъде разрешен окончателно и завинаги.

Комисар Аврамопулос потвърди, че България покрива техническите критерии за присъединяване към Шенгенското пространство и изрази надежда, че и в рамките на Съвета на ЕС в кратки срокове ще бъде постигнат консенсус за пристъпване към пълноправно членство на страната ни в безвизовото пространство.

„Съществуването на неписани критерии за присъединяване към Шенгенското пространство не е честно спрямо европейските граждани“, категоричен беше държавният глава Румен Радев. Президентът заяви, че за България присъединяването към Шенген не е само въпрос на подобряване на сигурността, но и е обвързано с подобряване на инвестиционната среда в региона и гарантиране на оптимални условия за бизнеса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика