Румен Радев: Съюзът на математиците в България дава надежда на много млади българи да развият таланта си

Благодаря на Съюза на математиците в България за работата му с учениците, студентите, младите учени – успех за България е нашите млади таланти да се развиват, защото те са гордостта ни и оценка за прогреса на обществото. Това заяви президентът Румен Радев по време на празничното честване на 120-годишнината от създаването на Съюза на математиците в България.

bx9o7620Поздравявам ви, че създадохте школа, благодарение на която математиката у нас придоби невероятно развитие с учебни програми на световно ниво, заяви държавният глава.

Румен Радев подчерта, че математиката у нас се е развила като сила чрез работата на Съюза на математиците, а това дава надежда на много млади българи и на цялото общество. Президентът даде пример с призовите места, които младежите ни извоюват в голяма конкуренция на световни математически състезания, което е едно от предимствата за привличане на чуждестранни инвеститори у нас.

По думите на Румен Радев математиката е символ на въображение и красота, а силата й се състои в това, че предлага различни пътища, които водят към една цел – истината. От най-дълбока древност математиката е символ на прогреса, тя е всеобхватна, навлязла е и в хуманитарните науки, без математика е невъзможна дигитализацията, а без нея бъдещето е немислимо, заяви президентът.

Държавният глава Румен Радев удостои Съюза на математиците в България с Почетния знак на президента по повод 120-годишнината от създаването на организацията. Отличието получи проф. Николай Николов от Института по математика и информатика – БАН, който е и председател на Управителния съвет на съюза.

Коментари

Задължително поле