Румен Радев: Трябва да покажем, че България е неразделна част от Европа, като дадем възможност на всеки гражданин да живее достойно

Подкрепата на българската държава и общество към незрящите хора в България да бъде осезаема, за да им осигури навременна, достоверна, актуална и достъпна информация. За това призова държавният глава на церемонията по отбелязването на 90-ата годишнина от създаването на Националното читалище на слепите „Луи Брайл 1928“. Националното читалище е единственото място в България, в което се издава справочна и художествена литература на брайлов шрифт и се отпечатват учебници за ученици и студенти.

„Точно днес, когато отбелязваме Деня на Европа трябва да покажем, че България е неразделна част от Европа, именно със солидарността и даването на възможност на всеки гражданин на страната да реализира своя потенциал и да живее достойно“, посочи в словото си Румен Радев. „Прекланям се пред вашия малоброен екип само от 14 човека, който се е нагърбил с тази съвременна будителска за България мисия“, заяви още президентът и допълни, че читалището открива свои библиотеки из страната и за да бъде в крак с времето, издава и поддържа голям фонд от електронни книги.

По думите на президента 90-годишната история на Националното читалище на слепите „Луи Брайл 1928“ и неговата дейност днес, доказват, че няма предел за силата на духа, когато човек иска да развива своя талант и да бъде достойна част от българското общество. „Поклон пред първопроходците, онези родолюбиви българи и читалищни дейци, общественици, интелектуалци, които създаваха и развиха през годините това национално читалище, средище на непобедимия български дух.

„Както е казал Антоан дьо Сент-Екзюпери – „Човек вижда истински само със сърцето“. Вие с вашите огромни сърца виждате истински и нашата подкрепа трябва да бъде изключително силна към вас“, каза Румен Радев. Държавният глава припомни и думите на представителя на ръководството на Националното читалище Спас Карафезов, че интеграцията трябва да означава интеграция на интелекта и на духа, независимо дали виждаш или не виждаш материалното.

По случай празника и приноса към културата на Националното читалище, държавният глава връчи плакет „Св. Св. Кирил и Методий“ на Спас Карафезов. От своя страна той подари на президента Румен Радев почетния медал на Националното читалището на слепите „Луи Брайл 1928“ с образа на академик Петко Стайнов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България