На 21 ноември 2018 да почерпят

България – от аутсайдер до фактор

Арестуван е бившият шеф на контраразузнаването в Македония

Благотворителен концерт събира пари за възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен

Обучаваха общинари да помагат на домоуправители

Президентът удостои с плакет „Св. св. Кирил и Методий“ Съюза на българските писатели (СНИМКИ)

Тръмп: САЩ остават стабилен партньор на Саудитска Арабия въпреки съмненията покрай смъртта на Хашоги

Българите зад граница искат да ги представляват нови организации

Столична община: Изтича срокът за такса смет

Нов препъникамък за Брекзит – Гибралтар Испания плаши с вето споразумението за напускане

Все повече млади в САЩ предпочитат съвместно съжителство без брак

Стълб спасил влака в Кресненското дефиле от падане в реката

Премиерът на Испания обяви, че може да насрочи предсрочни избори

Менте намаления дебнат този Черен петък Ако на витрината пише “- 70%”, всички стоки трябва да са със 70 на сто по-ниски

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 21 ноември 2018

Румен Радев: Ще боря корупцията с институции и граждански общества (ОБЗОР)

Снимки: Ваня Енчева

БЕРЛИН. От нашия кореспондент

Имам воля да боря корупцията заедно с всички институции и граждански организации. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Берлин, присътвали на официалното му посрещане днес от германския му колега Йоахим Гаук.

Преди това държавният ни глава беше посрещнат с военни почести. На последвалите кратки изявления домакинът повдигна въпроса за корупцията у нас и изрази очакванията си за по-решителното й преборване.

Господин Радев засегна и темата за приемането ни в Шенген и посочи, че България заслужено трябва да стане част от Шенгенското пространство. Без достъп до системата на Шенген не е възможно надеждно охраняване на външната граница на ЕС, каквато е България, е позицията на г-н Радев.

След приема в двореца “Белвю” държавният ни глава участва в икономически форум, посветен на България.

Той е приел поканата за участие като почетен гост, отправена му от Източния комитет на германската икономика, на Федералното министерство на икономиката и енергетиката, на Сдружението на германските индустриалци и търговци, което представлява интересите на 79 промишлени и търговски камари, на Германо-българската индустриална и търговска камара, както и на Германо-българския форум.

Събитието се състоя в представителната зала “Менделсон” на Дома на германската икономика в Берлин.

радев берлин бизнес

“България ще продължи да изгражда своя образ в Германия като стабилна европейска държава и като перспективна дестинация за инвестиции. Добрите бизнес отношения между двете ни държави са мост, по който минават добрите ни отношения в науката, образованието, културата и на всички сфери на обществения живот. Това е мостът, по който се градят отношенията между нашите два народа, които имат дълбоки исторически корени”, подчерта държавният ни глава.

Той посочи, че първото му официално посещение като президент е точно в Германия, тъй като тя е традиционният ни стратегически партньор и това има особено значение за него, както и за всички българи.

Президентът посочи и проблеми: “Осъзнавам, че Европа е изправена пред предизвикателства в сферата на сигурността, на икономическото развитите в един свят на все по-ограничен достъп до ресурси, до квалифицинарана работна ръка и поради тази причина е важно да обединяваме усилията си.”

Ораторът припомни, че стокообменът ни с Германия възлиза на 6 милиарда евро. На фона на немския БВП от над три трилиона евро, това било повече от скромно, но за България тези 6 милиарда евро са особено важни, тъй като идват под формата на инвестиции. Те пък гарантират дългосрочно развитие на важни производства и технологии.

Президентът Радев увери, че България е стабилна държава: “Ние сме остров на стабилност в Балканския регион, политическата ни обстановка е стабилна, приоритетите ни са ясни и съм сигурен, че те ще останат такива и след избора на следващо легитимно правителство.”

радев берлин бизнес

Румен Радев говори и за постигнати от страната ни резултати – реален икономически ръст, близо 3,5 на сто ръст на БВП, инфлацията е около нулата, безработицата 8 на сто с тенденция надолу, увеличаване на износа.

“Можем да желаем повече, но в политическо отношение и на ниво държавно ръководство е важно да създаваме добър бизнес климат, който да привлича инвестиции, да убеждава хората, че си струва да инвестират в България” подчерта г-н Радев.

Той изреди и благориятни фактори за желаещите да инвестират у нас – най-ниски данъчни ставки в ЕС, както и желанието на българските граждани да развиват държавата си. Същевременно президентът призна, че все още не сме създали онази прозрачност, при каквато се развива германският бизнес.

“Начертали сме нашата пътна карта, знаем си задачите, ролята ми на президент е обединяване усилията на институциите и на цялото общество за непримиримост в борбата с корупцията и престъпността и съм убеден, че много скоро България ще има положителни резултати”, изрази оптимизъм президентът.

Той увери, че България полага усилия да използва по най-добрия начин средствата от европейските фондове.

Ораторът благодари на германския бизнес: “Инвестициите, които досега са вложени в България като нетно измерение на пари, не са най-важното. Най-важното е, че с тези инвестиции навлиза нов модел на обществени отношения в България, на непримиримост към несъвършенствата. Един модел, който снижава прага ни на търпимост към корупцията, който у нас изгражда визията как трябва да изглежда едно модерно европейско общество.”

Присъстващите на форума окачествиха г-н Радев като “впечатляващ президент”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. тоя май не разбра, че швабите си правят гаргара с него ! мигар те ли не знаят, че точно „отрочето“ на баба меркел – гербаджийската престъпна шайка генерира корупцията на държавно ниво…!

  2. Всъщност ние си имаме нашенско изобретение (общества) още преди него – сопаджиите на стамболийски

  3. е щом ше бориш корупцията почвай с бсп – да видим дали ти стиска другарю летец генерал !

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.