Прасе с африканска чума е отстреляно в землището на Стралджа

Извънредна среща на върха на ЕС на 20 февруари за бюджета

„Белингкат“: Човекът от записа по случая „Гебрев“ е участвал в отравянето с „Новичок“ срещу Скрипал

Ново силно земетресение разтърси Турция

Фейсбук се срина в редица страни

Прокуратурата разследва случая с мъртвата риба в река Марица

Алпинистът, пострадал край водопада Рилска Скакавица, е с фрактура на бедрена кост Мъжът е стабилизиран, съобщават от УМБАЛ "Св. Анна"

Пащърнакът усилва имунитета Може да се консумира и суров, и сготвен

САЩ евакуира със самолет всички свои граждани и дипломати от района на Ухан в Китай

Трима демонстранти са убити в Ирак

Започна спешното заседание на НКП на „Левски“

Спасяват пострадал турист на Скакавишкия водопад с хеликоптери, транспортират го в болница

Над 5 хиляди души са заболели от грип за една седмица у нас

Китай спира груповите екскурзии в чужбина и страната

Полицията в Пловдив с масирани проверки на месопреработватели Разследват хранително предприятие за незаконен добив на подпочвени води

Румен Радев: Ще назнача служебен кабинет след встъпването си в длъжност

Твърдо решен съм да се придържам към Конституцията – ще оглася състав на служебния кабинет след встъпването ми в длъжност. Това се посочва в становище на новоизбрания президент Румен Радев по повод днешното изявление на държавния глава Росен Плевнелиев, излъчено в централната емисия на БНТ.

„След президентските избори и референдума в България се създаде нова политическа ситуация. Оставката на кабинета даде старт на конституционната процедура по съставяне на ново правителство. Тя приключи безрезултатно“, заяви Радев.

„Конституцията е изрична: сега на ход е президентът. Господин Плевнелиев обяви отказа си да изпълни вмененото му от основния закон задължение да назначи служебно правителство и предложи да ми отстъпи правото да определя състава на служебния кабинет, който той да назначи със своя подпис. Изтъкнатите в обръщението на президента политически доводи и лична мотивация не отменят разпоредбите на Конституцията. Патосът и добрите намерения не замества закона“, коментира той.

„В обръщението си президентът представи отказа си да изпълни конституционно задължение, като отстъпване на правомощие. Основният закон изключва хипотеза, при която президентът отстъпва своето правомощие да състави служебен кабинет. Конституцията съдържа само възможност за президента да възлага правомощия и то само и единствено на вицепрезидента. Друго възлагане на правомощия на друг субект, включително новоизбран президент, Конституцията не предвижда“, поясни Румен Радев.

„От своя страна съм твърдо решен да се придържам към Конституцията и ще оглася състав на служебния кабинет след встъпването ми в длъжност. Призовавам политическите актьори да действат отговорно в създалата се ситуация и да не търсят краткосрочни ползи, пренебрегвайки разпоредбите на закона. Дългото сбогуване с властта не бива да прераства в конституционна криза“, каза още новоизбраният президент.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

 1. Конкретен , точен и ясен отговор на президент Румен Радев .

 2. Точен,сериозен,ясен – най-после имаме правилно избран президент -Румен Радев!
  На светлинни години е от сегашния Чехлю,който в типичния си стил на шикалкавене,
  не-поемане отговорност и под диктовка от Боко отново сътвори едно …нищо.

  1. На един му диктува Тиквоций, на други – Ниновца!

 3. Как се гъбарка с „иликтората“ Баце, той просто ни разби и ни поръби цървулите – не стига че ни натресе лицето Чехлю за президент, ами до последно демагогства как дойде, то не беше Румчето Желева,то не беше Сталинка Келипирова, то не беше Лъчко Мозъка, еле Фидоска, Златанчо Тефтерчето,Калинка Земеделска,Никито от посолството и Рошавата Сю, докторката от пътя, Цецо с апартаментите,Онзи с пицата,Трайчо на Дедо Трайчо,земеделецо,Пиарката Бъварова,Отбраната на Перуката ,Безпросфетни просфети, Мамин Ваньо … безкраен списък на хора от „обратната“ селекция …Цецка и Фиданска – кат бели лебеди се открояват…. ай сиктир … няма по-проз народ от тоз който може да търпи тез гаври и издевателства……

 4. Знае ли Радев, че току що му назначиха Постоянен секретар във Външно. Новият ключов кадровик е Елена Шекерлетова в решаващия период преди българското ЕС председателство и в най-активните дипломатически ротации. Замислен като неполитически пост, това а е най-политизираната позиция във външно. Шекерлетова е началник на политическия кабинет на Стоян Ганев, съветник в политическия кабинет на Надежда Михайлова. Изявено политическо лице беше и предишния постоянен секретар Ради Найденов, шеф на политическия кабинет на царя. Сега го готвят за заместник външен. За Шекерлетова няма проблем – като Елена е СДС, като Шекерлетова от партизанския род е БСП.

 5. Знае ли Радев, че току що му назначиха Постоянен секретар във Външно. Новият ключов кадровик е Елена Шекерлетова в решаващия период преди българското ЕС председателство и в най-активните дипломатически ротации. Замислен като неполитически пост, това а е най-политизираната позиция във външно. Шекерлетова е началник на политическия кабинет на Стоян Ганев, съветник в политическия кабинет на Надежда Михайлова. Изявено политическо лице беше и предишния постоянен секретар Ради Найденов, шеф на политическия кабинет на царя. Сега го готвят за заместник външен. За Шекерлетова няма проблем – като Елена е СДС, като Шекерлетова от партизанския род е БСП. Браво

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.