Румен Христов: Чака ни студена зима със сибирски студ, стягаме се за избори

Румен Христов, РБ

„Може би ни чака студена зима със сибирски студ. За съжаление, когато се случат нещата, оценяваме дали опитите, които сме направили, са били добри или не. Стягаме се за избори“. Това каза на брифинг Румен Христов от Реформаторския блок след като върна мандата на президента за съставяне на правителство в рамките на 43-то Народно събрание, предаде „Фокус“.

Дадохме всичко от себе си и на няколко пъти бяхме близо до съставянето на кабинет. Стремежът на Реформаторския блок се свежда до запазване на стабилността на страната, не поставяне под съмнение на подготовката на председателството на България и да продължи изпълнението на програмата, която според нас беше добра, каза Христов.

Той благодари на преговорния, както и на „Обединени патриоти“, които по думите му са се държали отговорно. "Независимо дали се намираме на хипотеза на мнозинство в парламента, ако не постигнем договореност по отношение на програмата и приоритетите, няма смисъл да се съставя правителство“, заяви Христов. Той уточни, че не чака добри дни за България.

Това не е краят на Реформаторския блок, абсолютно по един прозрачен начин пред цялото общество в парламента водихме преговорите. Това каза още на брифинга Румен Христов. „Нищо задкулисно не е имало. Изборите за следващото Народно събрание могат да бъдат насрочени само след разпускане на парламента. Това не може да стане сега, така че това, че са водени преговори, не означава нищо по отношение на срока за провеждане на избори“, коментира Христов.

Той подчерта, че са дали всичко от себе си и са работили 5-6 дни почти денонощно. „След като не постигнахме съгласие по отношение на програмата, не искам да казвам кои са „препъни камъните“, защото това означава да фокусирам вниманието върху някои от колегите, които настояваха за част от тези приоритети. Смятам, че трябваше да се направи всичко възможно демократичната, десноцентристката общност в България да продължи да управлява.

Реформаторският блок във вида, в който е, е единен. Очакваме добър резултат на предстоящите избори“, допълни Христов. Според него решението кои да са фигурите, които да върна мандата, е било взето от изпълнителния съвет и ПГ. „Тези, които взехме мандата, същите го и връщаме. Нека да не питаме защо не са били лидерите на Реформаторския блок. Те участваха на официалните преговори, които дадохме между ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и РБ“, коментира той.

За проекта „Да, България“ на Христо Иванов, Румен Христов заяви, че на всички нови политически проекти пожелава успех.

Коментари

Задължително поле