Румъния и Гърция подкрепиха газовия хъб “Балкан” и интеграцията на Западните Балкани

Външните министри на България, Румъния и Гърция подкрепиха в съвместна декларация изграждането на газовия хъб “Балкан” и европейската интеграция на Западните Балкани. Това стана на среща на първите дипломати на трите държави - Екатерина Захариева, Теодор Мелешкану и Никос Кодзияс в Букурещ, съобщиха от МВнР. Срещата е 10-а поред в този тристранен формат.

“Трите страни изразяват своята готовност да си сътрудничат за развитието на газовия хъб “Балкан”, който ще допринесе за сигурността на доставките и за диверсификацията на газовите маршрути и източници”, се казва в декларацията. Тримата външни министри подкрепиха още интерконекторите България - Румъния и България - Гърция.

“Радвам се, че получих безрезервна подкрепа от Теодор и Никос за основния външнополитически приоритет на Българското председателство: европейската перспектива за нашите съседи и приятели от Западните Балкани - заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. - Сигурна съм, че Балканите ще бъдат ключов приоритет и по време на Председателството на нашите румънски партньори.” Тя и нейните колеги от Гърция и Румъния препотвърдиха своята увереност, че разширяването на ЕС е съществен фактор за стабилност и просперитет в региона, като през следващите години всички шест държави от Западните Балкани ще могат да се придвижат напред по своя европейски път. София, Атина и Букурещ заявиха още, че поставянето и следването на справедливи критерии и оценката на напредъка на базата на собствените заслуги са важни принципи за политиката по разширяване.

“Форумът в София през месец май ще бъде първата среща на върха на ЕС от 15 години насам за Западните Балкани. Надявам се да не чакаме още 15 години за следващата среща, а те да станат редовни”, каза още българският първи дипломат.

“Поздравяваме България, че промотира региона по време на председателството, и поемаме ангажимент да продължим по време на нашето председателство”, заяви румънският външен министър Теодор Мелешкану. Гръцкият им колега Никос Кодзияс също благодари на Българското председателство, че е поставило региона високо в дневния ред на ЕС.

”Свързаността в региона е изключително важна. Радвам се, че развихме голяма част от транспортните си коридори - каза министър Захариева на пресконференция след тристранната среща. - Имаме да работим още малко по магистрала “Струма” за свързване на София и Солун. Ще построим скоростния път за Видин. Необходим е и още един мост при Русе - това е старо съоръжение, виждате километричните опашки, които често се образуват там.”

Министрите изказаха и подкрепа за страните от Източното партньорство. Подчертаха, че приемането на София и Букурещ в Шенген ще подобри вътрешната сигурност на ЕС и борбата с нелегалната миграция, трафика на хора и тероризма.

Коментари

Задължително поле