Изпразват цистерна с 10 кубика газ на бензиностанцията на OMV на „Цариградско шосе“

Община плаща 170 000 лева за фатален инцидент на мост

В Хитрино вече възраждат улици и обществени сгради Делото срещу двамата машинисти е в ход

Пожарникар катастрофира в Търговищко, тежко ранена е руска гражданка

Директор на училище отстранен, 62% от учениците му не били в час

„Левски“ се закани на „Лудогорец“

Президентът към олимпийските отбори по природни науки: Надеждата за България е в огромния потенциал на младите хора

29-годишна и баща й пострадаха при катастрофа

Разходите за ток на „В и К“ скочиха с 10-15 на сто месечно

Неизправност или липса на вода може да е причина за взрива на бойлер в Шумен Засегната е и съседната къща

Белодробна болест е най-вероятната причина за смъртта на 13-годишната ученичка във Враца

Бизнесът настоява за разваляне на договорите с американските централи

45 души от Варненско се разболяха от туберкулоза за година

ГЕРБ предложи до 2 години или глоба от 2 до 5 хил. лв. за изгаряне на отпадъци

Софи Маринова се забули (СНИМКА)

Румъния и Гърция подкрепиха газовия хъб “Балкан” и интеграцията на Западните Балкани


Външните министри на България, Румъния и Гърция подкрепиха в съвместна декларация изграждането на газовия хъб “Балкан” и европейската интеграция на Западните Балкани. Това стана на среща на първите дипломати на трите държави – Екатерина Захариева, Теодор Мелешкану и Никос Кодзияс в Букурещ, съобщиха от МВнР. Срещата е 10-а поред в този тристранен формат.

“Трите страни изразяват своята готовност да си сътрудничат за развитието на газовия хъб “Балкан”, който ще допринесе за сигурността на доставките и за диверсификацията на газовите маршрути и източници”, се казва в декларацията. Тримата външни министри подкрепиха още интерконекторите България – Румъния и България – Гърция.

“Радвам се, че получих безрезервна подкрепа от Теодор и Никос за основния външнополитически приоритет на Българското председателство: европейската перспектива за нашите съседи и приятели от Западните Балкани – заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. – Сигурна съм, че Балканите ще бъдат ключов приоритет и по време на Председателството на нашите румънски партньори.” Тя и нейните колеги от Гърция и Румъния препотвърдиха своята увереност, че разширяването на ЕС е съществен фактор за стабилност и просперитет в региона, като през следващите години всички шест държави от Западните Балкани ще могат да се придвижат напред по своя европейски път. София, Атина и Букурещ заявиха още, че поставянето и следването на справедливи критерии и оценката на напредъка на базата на собствените заслуги са важни принципи за политиката по разширяване.

“Форумът в София през месец май ще бъде първата среща на върха на ЕС от 15 години насам за Западните Балкани. Надявам се да не чакаме още 15 години за следващата среща, а те да станат редовни”, каза още българският първи дипломат.

“Поздравяваме България, че промотира региона по време на председателството, и поемаме ангажимент да продължим по време на нашето председателство”, заяви румънският външен министър Теодор Мелешкану. Гръцкият им колега Никос Кодзияс също благодари на Българското председателство, че е поставило региона високо в дневния ред на ЕС.

”Свързаността в региона е изключително важна. Радвам се, че развихме голяма част от транспортните си коридори – каза министър Захариева на пресконференция след тристранната среща. – Имаме да работим още малко по магистрала “Струма” за свързване на София и Солун. Ще построим скоростния път за Видин. Необходим е и още един мост при Русе – това е старо съоръжение, виждате километричните опашки, които често се образуват там.”

Министрите изказаха и подкрепа за страните от Източното партньорство. Подчертаха, че приемането на София и Букурещ в Шенген ще подобри вътрешната сигурност на ЕС и борбата с нелегалната миграция, трафика на хора и тероризма.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.