Румънската обществена телевизия не излъчи интервю с премиера

Румънската обществена телевизия реши да не излъчи интервю с премиера Дачиан Чолош. Мотивът за решението е, че Румъния е в предизборна кампания за парламентарния вот пред декември, а премиерът е символ за определена партия.

Чолош бе подкрепен като кандидат за премиер от опозиционната Национално-либерална партия (НЛП), без да е член на политическата формация. Лидерката на либералите Алина Горгиу заяви, че с решението да не излъчи интервюто, румънската обществена телевизия ТеВеРе (TVR) доказва, че остава вярна на груповите интереси на управляващата Социалдемократическа партия, съобщава в. "Гъндул", предаде БНТ.

"Сега ТеВеРе цензурира Дачиан Чолош с мотив, че сме в кампания, но оставя (бившият премиер) Виктор Понта да показва необезпокояван "заслугите си". Нещо повече - Чолош не е кандидат, не е член на партия, за разлика от Понта (...)", коментира Алина Горгиу.

"Гъндул" припомня, че през 2014 г. по време на предизборната кампания за президентските избори, тогавашният премиер Виктор Понта участва в предаването "Животът на селото". Комисията по етика на ТеВеРе постанови, че присъствието на премиера е било в съответствие с правилата, но поканата към него за участие е била спорна в чувствителен период, като предизборна кампания, припомня вестникът.

Над 3000 военни и специалисти от министерството на отбраната, министерството на вътрешните работи и Румънската разузнавателна служба, заедно с 250 военни автомобила и 50 самолета участваха в неделя в генерална репетиция за военния парад по повод националния празник - 1 декември, съобщава в. "Адевърул". За първи път ще могат да се видят свръхзвуковите самолети Ф-16 да летят на малка височина, посочва вестникът. В парада ще участват и страни партньори, като Великобритания, Италия, Германия, Молдова, Полша, Словакия, Испания и САЩ.

Подготовката за отбелязването на националния празник и списъкът на поканените лица на официалната трибуна и на приема в президентството са централна тема за румънските вестници, особено след като миналата седмица стана ясно, че президентът Клаус Йоханис не е поканил лидера на социалдемократите Ливиу Драгня, бившия премиер Виктор Понта и председателя на Сената Калин Попеску Таричану с довода, че срещу тях са започнати наказателни производства.

В тази връзка бившият президент Траян Бъсеску отправи питане към премиера Дачиан Чолош дали той е поканен на официалното отбелязване на националния празник, при положение, че кампанията за закупуване на произведение на изкуството на прочутия румънски скулптор Константин Брънкуш е във фокуса на внимание на Националната дирекция за борба с корупцията.

По-рано тази година румънското правителство реши да осигури 5 милиона евро, за да закупи скулптурата "Мъдростта на земята" на Брънкуш, след като кампания за даряване на средства не успя да събере необходимата сума от 11 милиона евро.

Лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня твърди, че прокурори вече са иззели документи от министерството на културата, свързани със закупуването на скулптурата, пише в. "Бурса", като уточнява, че тази информация не е потвърдена.

Премиерът Чолош пък отговори във Фейсбук на Ливиу Драгня, че процесът по закупуване на скулптурата протича напълно законно, защото неговото правителство не знае как да прави нещата другояче и не иска "да се учи от СДП", пише "Бурса".

Лидерът на новосформираната партия "Съюз за спасение на Румъния" Никушор Дан заяви, че тази формация обмисля свикването на референдум за отстраняване от поста на кметицата на Букурещ Габриела Фиря, заради слаби резултати на нейната администрация, съобщава още в. Бурса".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа