Румънската опозиция ще иска вот на недоверие на кабинета

Снимка: Pixabay/ Дворецът на парламента (Дом на народа) в Букурещ

Румънската опозиция ще иска вот на недоверие на правителството заради спорното постановление за амнистията.

Въпреки мощните протести кабинетът късно снощи одобри промените в наказателното производство.

Общественото недоволство не стихва вече пети ден. Промените дават възможност много от политиците да избегнат наказателно преследване с противоречиви трактовки за амнистия и освобождаване от отговорност.

„Протестираме срещу неморалните и мафиотски методи на управление. Гласуват по тъмна доба като крадци, гласуват закон, който дава право да задигнат 44 000 евро на политици и длъжностни лица, които им служат“, каза Александру, един от протестиращите.

Президентът Клаус Йоханис призова кабинета да отмени постановлението. Председателят на еврокомисията Жан-Клод Юнкер и заместникът му Франс Тимерман също реагираха, като в писмо призоваха Букурещ да продължава с борбата срещу корупцията, а не да отстъпва.

Само преди седмица при представянето на докладите за напредъка на България и Румъния Тимерманс похвали северните ни съседи „със значителните успехи и трайната положителна тенденция“ за реформиране на съдебната система.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Тимеpманс е примeр за истински еврoпейски демoкрат. Излъчва културата на една от държавите с най ниска кopупция, където запoдозрените в кoнфликт на интeреси стават миниcтри, прокypорите/следoвателите връщат милиони на наркотрафиканти, а премиерите спират разследвания срещу заподозрени в пeдoфилия зам. министри…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.