Румънският парламент отмени постановлението, запалило искрата на протестите

протести в Румъния

Долната камара на румънския парламент отмени днес почти единодушно правителственото постановление, което щеше да декриминализира някои корупционния деяния и което предизвика най-масовите протести в страната от падането на комунизма насам, съобщават Ройтерс и румънски медии. Законът за отхвърляне на т. нар. правителствено постановление номер 13 беше приет с 291 гласа „за“.

Председателят на Камарата на депутатите Ливиу Драгня не гласува, тъй като изобщо не присъства в парламента, отбелязва румънската телевизия „Диджи 24“. След днешното решение на парламента започва да тече петдневен срок, в който законът за анулиране на правителствено постановление номер 13 може да бъде оспорен в Конституционния съд. Ако това не стане, текстът отива за обнародване при президента Клаус Йоханис, пояснява румънският информационен сайт „Зиаре“.

„Зиаре“ отбелязва, че сутринта в правната комисия на Камарата на депутатите единственият, който е гласувал против анулирането на постановлението, е бил бившият правосъден министър Флорин Йордаке. Именно той внесе постановлението за одобрение късно вечерта на 31 януари като извънредна точка в дневния ред на правителственото заседание. Йордаке също така излъга премиера, че е получил всички изисквани от закона становища по постановлението.

Румънските депутати приеха днес и закон за одобрение на правителствено постановление номер 14, с което бе отменена наредба 13. Сроковете за евентуално оспорване и обнародване са същите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа