Пияни румънски туристи в скандал със спасители в Несебър заради влизане с дюшек

Заради влизане в морето с надуваем дюшек при жълт флаг, на плажа в Несебър, се разразил скандал.
 
Случката е станала през уикенда, когато морските стражи предупредиха летовниците да бъдат много внимателни, тъй като мъртвото вълнение връхлиташе непрекъснато. Жълтият флаг по принцип означава сигнал за повишено внимание и недопускане на летовници в морето с надуваеми дюшеци, пояси и играчки. 
 
Спасителите на ивицата "Несебър-юг" забелязали двама мъже с дюшек и веднага сигнализирали да излязат на брега. Летовниците, които се оказали румънци обаче не се подчинили. Наложило се старшият спасител да се намеси и той приближил до тях. Обяснил им, че трябва да излязат на брега, но те отново не се съгласили да спазят разпореждането и запомнали да се карат със спасителите. Според един от морските стражи, участвали в инцидента, комшиите лъхали на алкохол. Старшият спасител се принудил да ги избута към плиткото, при което румънците се катурнали във водата. 
 
В крайна сметка, приятелката на единия от тях, която била българка, се извинила за случилото се. В полицията не е подаден сигнал или пък жалба за този инцидент, няма наказани или глобени. 
 
"Туристите са длъжни да спазват правилата, защото народопсихологията е такава, че щом видят някой да нарушава забраната, всички се юрват към морето, което е опасно при жълт флаг. Плажуващите естествено искат да се къпят, но правилата трябва да се спазват" обясни пред "Труд" Иван Георгиев, шеф на Водното спасяване. 
 
На плажа в Бургас пък до момента не е имало инциденти. При пререкания със спасителите, морските стражи тук имат практика- веднага викат служителите на УКОРС /общинските полицаи/ и те налагат глоба от 50 до 200 лева на нарушителите.
 
По всеобщо мнение на спасителите, най- дисциплинирани през годините са родните туристи.

Коментари

Задължително поле