Румънското правителство няма да оттегли спорното постановление, заяви премиерът Сорин Гриндяну

Снимка: Уикипедия

Румънското правителство няма да оттегли постановлението, декриминализиращо някои корупционни престъпления, заяви премиерът Сорин Гриндяну, цитиран от Ройтерс.

Измененията, които биха дали възможност на множество политици да избегнат наказателно преследване за злоупотреба със служебно положение, предизвикаха масови протести в цялата страна, както и критики от международните партньори на Румъния.

Европейската комисия, според които готвените промени са стъпка назад в борбата с корупцията, заплаши Букурещ със спиране на еврофондове.

По-рано днес президентът Клаус Йоханис сезира по въпроса и Конституционен съд.

Магистратите определиха, че правителството, парламентът и Висшият съвет на магистратурата имат срок до 7 февруари да внесат своите аргументи във връзка с извънредното постановление.

В рамките на 20 дни от получаването на тези документи, съдът ще проведе заседание и ще се произнесе за конституционността му.

Ако постановлението не бъде блокирано, то ще влезе в сила 10 дни след приемането му. / БТВ

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. айде,тролчетата,къде сте ?да хвалите правовата система на мамалигата !!!

  2. Откраднаха се милиарди – КТБ , Булгартабак, Цялото Енерго, Пощи, Ел.централи, преди това Първа частна банка и т.н. как не вкараха в България един в затвора за това, и кво да кажат хубаво за нашето родно правосъдие. Бандитска работа.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.