Румънците избират нов парламент

флаг, Румъния

За първи път румънците в чужбина ще могат да гласуват по пощата, за да се избегнат опашките, властите разкриха по-голям брой секции зад граница, предаде БНТ. Сегашният премиер Дачиян Чолош има постоянен процент на одобрение - около 45 на сто. Чолош, който е бивш еврокомисар, оглави правителство на технократи миналата година. Две партии планират да го подкрепят отново, ако спечелят изборите.

В навечерието на парламентарните избори в Румъния, президентът Клаус Йоханис призова сънародниците си към активност. "Ако предпочитате някоя партия, гласувайте! Ако още не сте решили, помислете и след това гласувайте! Ако политиците са ви омръзнали, гласувайте! Ще ви чакам в неделя! Не оставяйте някой друг да решава вместо вас!"

Според румънската конституция, президентът има право да номинира за премиер представител на коя да е парламентарно представена партия в случай, че нито една политическа сила не е спечелила над 50 %.

Социологическите проучвания дават преднина за Социалдемократическата партия на бившия премиер Виктор Понта. Той подаде оставка на 4 ноември миналата година след бурни протести срещу управлението. Повод за мащабните демонстрации стана пожар в нощен клуб в Букурещ, при който загинаха 64 души.

Социлдемократите обещават по-високи заплати, по-ниски данъци и нови болници.

Те обаче имат сериозни опоненти в лицето на национално-либералната партия и една нова формация "Съюз за спасение на Румъния", основана едва преди 6 месеца. И двете движения подкрепят сегашния премиер, който е бивш еврокомисар по земеделието в комисията на Жозе Барозу.

"Много партии правят същите икономически обещания като преди четири или осем години, и те не бяха спазени. Ясно е, че това са нереалистични предложения, които целят вниманието на хората и техните гласове.", заяви Дачиан Чолош, премиер на Румъния.

Възможно е ако национално-либералнта партия и съюзът за спасение на Румъния спечелят изборите, те да издигнат отново Чолош, който да продължи програмата си. За една година неговото правителство уталожи общественото недоволство, продължи реформите и борбата с корупцията и се радва на добър рейтинг - 45 процента одобрение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа