Нова ТВ купува 100% от “Нет Инфо“

Обвиняват БДЖ в нагласени поръчки

Класика и пера в зала „България” Иновативният пърформанс „Еволюция” развълнува публиката

Нападателят от Мериленд е загинал от раните си в болницата

Хасан Азис: Приемам нормално Ердоган да казва, че Кърджали е останал в душата му

Цвета Караянчева: Политиците трябва да си говорят Срещата на европейските лидери с президента Ердоган у нас е важна

„Бандата на Оушън“ обира ротативки Четирима мъже дистанционно хаквали софтуера на игралните апарати

Доналд Тръмп е разговарял днес по телефона с Владимир Путин

Сливен търси 100 000 лева за преместването и ремонта на паметник под ключ

Радев: Общността на българските евреи в Израел е мост за развитие на двустранния обмен в образованието и културата

Самолет от британския аеробатичен тим „Ред ароус“ се разби днес в Уелс

Международен екип ще кастрира безплатно кучета и котки в Сливен

Осем язовира в Карнобатско преляха Кметът Георги Димитров: Хвърляме торби с пясък, паника няма

Гръцкият външен министър: “Горна Македония” е предпочитаното име от Атина за бившата югорепублика

Български ритми огласиха Москва

Румъния протестира срещу готвените от правителството промени за помилване

Снимка: Архив

Многохилядната антиправителствена протестна акция срещу намеренията на кабинета на социалдемократите да приемат, заобикаляйки парламента и държавния глава, две постановления – за амнистия и за поправки в наказателния кодекс. Към демонстрантите в Букурещ се присъедини и президентът Клаус Йоханис, предаде БГНЕС.

Румънците в чужбина също организираха протести. Демонстрации имаше в Брюксел, Париж, Лондон и Копенхаген.

Министърът на правосъдието Флорин Йордаке мотивира необходимостта от приемане на тези документи с пренаселеността на румънските затвори. Местата за изтърпяване на наказания в страната са предвидени за 19 хиляди затворници, а сега в тях се държат 28 хиляди души. Според протестиращите тези правни актове могат да дадат възможност на корумпирани политици да избегнат наказателна отговорност. Местни анализатори посочват, че в обхвата на постановленията биха попаднали около 2,5 хиляди затворници, най-вече с присъди под 5 години. Затворници над 60 годишна възраст, бременни жени и затворници с деца биха получили намаляване на присъдите наполовина. Правните актове предвиждат и наказателната отговорност за злоупотреба със служебно положение да заплашва чиновниците само в случай, че са причинили щети над 200 хиляди леи (малко над 87 хиляди лв., бел.ред.).

Против приемането на постановлението се обяви Националната служба за борба с корупцията, Службата за борба с организираната престъпност и тероризма, Главната прокуратура. Президентът Клаус Йоханис, който е близък до опозиционната Националлиберална партия (НЛП), поиска в петък правителството да се откаже от приемането на тези постановления. В публикувано във „Фейсбук” съобщение той написа, че тези планове са „нецелесъобразни, неприемливи и изглежда се правят за определени лица”. Държавният глава пристигна в неделя на мястото на протеста в Букурещ. „Дойдох тук на Университетския площад, както и хиляди румънци, за да изразя възмущението си”, заяви Йоханис. „Група политици с проблеми с правосъдието иска да измени румънското законодателство, за да отслаби правовата държава и това е недопустимо. Недопустимо е в резултат на измененията в законите десетки и стотици политици, които имат проблеми със закона, да се окажат чисти и да продължат да нарушават закона”.

 

 

 

Участниците в неразрешения протест преминаха през центъра на румънската столица като блокираха изцяло движението на транспорта. Протестиращите се събраха пред централната правителствена сграда, Социалдемократическата партия и партията „Алианс на либерали и демократи” (АЛДЕ). Те скандираха лозунги против кабинета и социалдемократите. Според данни на полицията, участниците са били до 15 хиляди. Няма регистрирани сериозни инциденти.

През последните години под натиска на ЕС в Румъния бе разгъната енергична борба с корупцията, която прие значителен размах при управлението на кабинета на Дачиян Чолош, която се ползваше с подкрепата на президента и Национално-либералната партия. По време на тази борба либералите наричаха социалдемократите „корупционери” и „противници на правосъдието”, докато обвиняваните твърдяха, че противниците им използват съдебната система, за да водят с тях политическа борба.

На парламентарните избори на 11 декември 2016 година победиха социалдемократите, но президентът на страната е Клаус Йоханис, който преди това оглавяваше намиращата се сега в опозиция НЛП. Това означава управление на лявоцентристки кабинет с парламентарно мнозинство, при наличието на дясноцентристки президент. След изборите социалдемократите сформираха правителство заедно с АЛДЕ, което преминавайки в контраатака се опитва да ограничи възможностите на румънските правосъдни органи. Приемането на оспорваните постановления е една от стъпките в тази посока. Доколкото президентът и опозицията, начело с либералите, се обявяват твърдо срещу тази политика, наблюдателите смятат, че Румъния се намира пред период на политическа нестабилност. Това се потвърждава и от безпрецедентното участие на държавния глава в антиправителствената демонстрация.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.