Румъния протестира срещу готвените от правителството промени за помилване

протести в Румъния

Многохилядната антиправителствена протестна акция срещу намеренията на кабинета на социалдемократите да приемат, заобикаляйки парламента и държавния глава, две постановления – за амнистия и за поправки в наказателния кодекс. Към демонстрантите в Букурещ се присъедини и президентът Клаус Йоханис, предаде БГНЕС.

Румънците в чужбина също организираха протести. Демонстрации имаше в Брюксел, Париж, Лондон и Копенхаген.

Министърът на правосъдието Флорин Йордаке мотивира необходимостта от приемане на тези документи с пренаселеността на румънските затвори. Местата за изтърпяване на наказания в страната са предвидени за 19 хиляди затворници, а сега в тях се държат 28 хиляди души. Според протестиращите тези правни актове могат да дадат възможност на корумпирани политици да избегнат наказателна отговорност. Местни анализатори посочват, че в обхвата на постановленията биха попаднали около 2,5 хиляди затворници, най-вече с присъди под 5 години. Затворници над 60 годишна възраст, бременни жени и затворници с деца биха получили намаляване на присъдите наполовина. Правните актове предвиждат и наказателната отговорност за злоупотреба със служебно положение да заплашва чиновниците само в случай, че са причинили щети над 200 хиляди леи (малко над 87 хиляди лв., бел.ред.).

Против приемането на постановлението се обяви Националната служба за борба с корупцията, Службата за борба с организираната престъпност и тероризма, Главната прокуратура. Президентът Клаус Йоханис, който е близък до опозиционната Националлиберална партия (НЛП), поиска в петък правителството да се откаже от приемането на тези постановления. В публикувано във „Фейсбук” съобщение той написа, че тези планове са „нецелесъобразни, неприемливи и изглежда се правят за определени лица”. Държавният глава пристигна в неделя на мястото на протеста в Букурещ. „Дойдох тук на Университетския площад, както и хиляди румънци, за да изразя възмущението си”, заяви Йоханис. „Група политици с проблеми с правосъдието иска да измени румънското законодателство, за да отслаби правовата държава и това е недопустимо. Недопустимо е в резултат на измененията в законите десетки и стотици политици, които имат проблеми със закона, да се окажат чисти и да продължат да нарушават закона”.

[embed]https://twitter.com/loogunda/status/823284695324565506[/embed]

 

 

 

Участниците в неразрешения протест преминаха през центъра на румънската столица като блокираха изцяло движението на транспорта. Протестиращите се събраха пред централната правителствена сграда, Социалдемократическата партия и партията „Алианс на либерали и демократи” (АЛДЕ). Те скандираха лозунги против кабинета и социалдемократите. Според данни на полицията, участниците са били до 15 хиляди. Няма регистрирани сериозни инциденти.

През последните години под натиска на ЕС в Румъния бе разгъната енергична борба с корупцията, която прие значителен размах при управлението на кабинета на Дачиян Чолош, която се ползваше с подкрепата на президента и Национално-либералната партия. По време на тази борба либералите наричаха социалдемократите „корупционери” и „противници на правосъдието”, докато обвиняваните твърдяха, че противниците им използват съдебната система, за да водят с тях политическа борба.

На парламентарните избори на 11 декември 2016 година победиха социалдемократите, но президентът на страната е Клаус Йоханис, който преди това оглавяваше намиращата се сега в опозиция НЛП. Това означава управление на лявоцентристки кабинет с парламентарно мнозинство, при наличието на дясноцентристки президент. След изборите социалдемократите сформираха правителство заедно с АЛДЕ, което преминавайки в контраатака се опитва да ограничи възможностите на румънските правосъдни органи. Приемането на оспорваните постановления е една от стъпките в тази посока. Доколкото президентът и опозицията, начело с либералите, се обявяват твърдо срещу тази политика, наблюдателите смятат, че Румъния се намира пред период на политическа нестабилност. Това се потвърждава и от безпрецедентното участие на държавния глава в антиправителствената демонстрация.

[embed]https://twitter.com/SabinaCiofu/status/823208508950802433[/embed]

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа