Румънци и гърци изкупуват гроздето ни

Предлагат по 50-60 евроцента за килограм

Търговци от Румъния и Гърция изкупуват българското грозде тази година. Прекупвачите пристигат с големи бусове и масово предлагат по 50-60 евроцента за килограм грозде, разказаха пред „Труд“ производители от Пловдивския регион. Въпреки сравнително ниската цена местните хора предпочитат да продадат продукцията си на търговците от Букурещ, Гюргево и Брашов и на представителите на големите търговски вериги, за да си спестят транспортни разходи до борсите в Първенец и Огняново.

Бялото десертно грозде в Пазарджишка област тази година се продава между 1,30 и 2 лв. за кг., като според производителите причината за по-високата цена в сравнение с реколта 2016 е измръзването на част от десертните сортове като болгар и брестовица в районите на селата Карабунар, Виноградец, Калугерово, където освен винени се отглеждат и десертни сортове лозя.

В района на Благоевград пък пристигат бусове с гръцка регистрация. „Мерло и каберне вървят по 0,70 до 0,80 лв. за кг., а болгар – 1 лв. за кг., разказаха стопани пред „Труд“ По-голяма част от реколтата бе спазарена и изкупена направо от масивите, а производителите са доволни от цените.

Това, което не е продадено, ще заменят за други продукти с производители на картофи, боб или дърва за огрев. Така се подсигуряват за зимата.

Подобни са и цените в района на Монтана и Лом - от 0,80 лева до 1, 20 лв. за кг. На импровизираните пазари до самите лозя в Ломско килограм мерло или каберне може да се купи за лев и дори гроздето да бъде смляно на място и насипано направо в бидоните на любителите на домашно вино.

Според стопаните тази година гроздето е с по-висока захарност, която достигна 25-26%.

Най-добрата реколта за последните пет години, отчитат и винопроизводителите в Пловдивска област. Според бранша всички сортове са с отлични показатели, а това вещае повече продажби. „Цялостното реколтата е много добра – и за белите, и за червените сортове. Това се дължи на големите амплитуди в момента между ден и нощ. Когато имаме такива големи амплитуди, се получават екзотични аромати в белите вина”, обясни управителят на една от винарските изби в Брестовица Димитър Кючуков.

Лозарите в Пловдивския регион започнаха беритбата на белите винени сортове грозде с 3-4 седмици по-рано от обичайното. В началото на вегетационния период имаше достатъчно дъждове, които допринесоха за нарастването на плода, а много малко масиви в региона бяха засегнати от градушките през юли и август, обясняват земеделските стопани.

След миналогодишните сигнали за кражби от производители в селата около Асеновград от Областна дирекция на МВР-Пловдив осигуриха постоянно присъствие на полицаи и жандармерия в лозовите масиви. Екипите патрулират още от 11 септември, като полицейско присъствие ще продължи до пълното приключване на гроздобера.

Освен това полицията проверява и пунктовете за изкупуване на грозде дали арендаторите на имоти имат необходимите документи, удостоверяващи законното ползване на лозовите масиви.

Министър Румен Порожанов: Секторът ще получи 26 млн. евро за преструктуриране на винени лозя

02-2

Лозаро-винарският сектор ще получи подкрепа от около 26 млн. евро годишно. Средствата са по програмата за преструктуриране и конверсия на лозята и ще ги получаваме до 2024 година, съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по повод гроздоберната кампания. Той отчете, че в България има над 600 000 дка лозя, като много от тях са направени или реновирани по европейски програми. Над 350 000 тона грозде се очаква да бъдат прибрани тази година, от тях 200 000 тона ще бъдат преработени за вино, каза министърът.

Държавен фонд "Земеделие" обяви, че ще разпредели близо 31 млн. лв. между фирми и физически лица, които ще преструктурират и подменят винени лозя. Средствата са по националната лозаро-винарска програма и са разпределени между 86 проекта.

Парите могат да бъдат ползвани в няколко направления - за лозови насаждения, рекламиране на вина в държави извън ЕС, инвестиции в предприятия, както и за презасаждане на лозя, изграждане и поддръжка на поливни съоръжения, мерки за борба с ерозията и др.

Според министър Румен Порожанов винарският отрасъл у нас е на много високо ниво, а към момента регистрираните винарски изби са над 260, като постепенно нарастват. „Тазгодишната реколта е с отлично качество, което е предпоставка за добри вина. Положителна тенденция е и увеличаването на относителния дял на виното с по-висока експортна цена“, увери той.

Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозята и виното пред „Труд“: България ще изнесе 64 млн. литра вино

Êðàñèìèð êîåâ àãåíöèÿ çà ëîçà è âèíàðñòâî

Г-н Коев, какво показват предварителните данни на Изпълнителната агенция по лозата и виното за реколтата от грозде тази година?

-Очертава се изключително добро качество на гроздето тази година. Като захарно съдържание е много по-добро в сравнение с предните две години. Относно количествените стойности към настоящия момент събраното грозде е колкото е било и миналата година по това време, въпреки че гроздоберната кампания започна по-рано.

Какъв е средният добив и кои са най-търсените сортове тази година?

- Средният добив е 550-600 кг./дка, а най-търсени са белите сортове – мускат отонел, траминер, совиньон блан.

Каква част от реколтата ще отиде в преработвателните предприятия?

- От цялата реколта винарските предприятия ще приберат и преработят около 100 хил. тона. 20 хил. тона ще са за износ и 20 хил. тона ще отидат за производството на оцет. Очакваме от тазгодишната реколта избите ни да произведат 140-150 млн. литра вино.

Има ли нови пазари, които проявяват интерес към нашите вина?

- Запазваме си позициите на традиционните за нас пазари: Руската Федерация, Западна Европа – предимно Германия, Великобритания, Чехия, Полша, както и източни пазари – Китай, Япония и Виетнам. Миналата година изнесохме над 1 млн. литра за САЩ. Имаме и експорт за Бразилия и Косово.

Вашата прогноза за износа на българско вино за 2017 г.

- Тази година очакваме между 62-64 млн. литра българско вино да отидат за чуждите пазари.

 

Градушки унищожиха масивите в Търговищко, добивите наполовина 

АНТОАНЕТА МАРЧЕВА

ТРУД, ТЪРГОВИЩЕ

02-10

С до 50 на сто по-ниски добиви от грозде, отчитат стопаните на лозовите масиви в Търговище този сезон. Причината са градушките, които попиляха реколтата на няколко пъти. ЛВК-Винпром прибира продукцията от 7100 дка., но тази година очакванията са в производството да влязат около 4000 тона грозде.

Близо 2500 дка от собствените им лозя са напълно поразени от леденото бедствие. Най-тежко са пострадали масивите край село Вардун, където 25% от гроздето е напълно унищожено, каза шефът на винпрома инж. Петко Матеев. Въпреки това, винарната ще работи на пълен капацитет и ще разчита на собствена суровина. Не се планира да се изкупува грозде от други производители. „В ръцете на добър специалист и технолог няма лоша суровина и недобро качество”, уверен е Матеев. По думите му прибирането на гроздето ще продължи още около две седмици.

Стопаните от района на село Кралево, които първоначално бяха в шок от ледената стихия, все пак са спасили значителна част от масивите си. „Има и ударени гроздове, със изсъхнали зърна, но все пак стигнахме до беритба. Обикновено прибираме към 800 кг от дка., сега се радваме на 350-400 кг”, разказа кметът на селото Хикмет Ахмедов. Той самият още изчаква и не бърза да бере. Иска хубавото време да поналее още захарност в гроздовете. Други бързали да откъснат каквото е оцеляло, веднага щом се появи купувач. Цените тази години били по-ниски. За килограм от сорт ркацители взимали по 0,60-0,80 лв., мускатът стига до 1 лв., а шардонето - 0,80 лв.

Георги Костов, директор на Агенция „Митници“: 150 000 тона грозде потъват в сивия сектор

Най-малко 150 000 тона винени сортове грозде на година не се отчитат, въпреки че са предназначени за вино и ракия, показват данните на Агенция "Митници". Ако се изварят на ракия, това означава, че невнесеният акциз за тях ще възлиза за над 130 милиона лева.

Най-малко още 50 000 тона други плодове се изваряват нелегално за ракия като размерът на акциза за тях е 40 милиона лева. За последните три месеца на миналата година Агенция "Митници" е хванала над 146 хиляди литра нелегален алкохол.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес