Гениалните доктори „клъцни-срежи” Холивудските знаменитости дължат „естествения” си вид на виртуозни пластични хирурзи

Роналдо срещу германци – 22 мача, 26 гола (ИНФОГРАФИКА)

Върхът на Джеймс Бонд Интерактивни изживявания с автомобилите на Агент 007

Вижте как Кейт и Уилиам излизат от болницата с новородения принц

Александра Богданска-Петканова на почивка без мъжа си

Шофьор на претъпкан бус “вежливо” подхвърлил 30 лева подкуп на пътни полицаи

Спираме да ядем боклуците на Европа В София бе обсъдено бъдещето на здравните системи

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич настоя за отмяна на присъдата му за геноцид

Трябва ли да ми изплащат „клас“ със задна дата, ако е дължим

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 24 април 2018

Д-р Мирослав Ненков: Таксата при общопрактикуващите лекари трябва да се увеличи

МО купува леки коли за един милион

Славчо Атанасов: Последните 20 години по стадионите се получиха много неприятни неща

Първа лека катастрофа за новите шофьорски закони (обзор) Депутати, катаджии и чиновници изслушаха куп забележките от експерти

Държавният дълг се понижи до 25% от БВП

Румяна Арнаудова: Директорът на онкологията в София не се е признал за виновен

Снимка: Архив

Д-р Ангелов не се е признал за виновен, явил се е с двама адвокати. Това каза на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с повдигнатите обвинения на д-р В. Ангелов, изпълнителен директор на „Специализирана болница за активно лечение по онкология” ЕАД – гр. София.

„Едва на 23 май беше повдигнато обвинение на първия обвиняем – д-р Ангелов. Според доказателствата до този момент е налице безстопанственост, като е настъпила щета в размер на над 1,9 млн. лв. за болницата. Доказателствата сочат, че са били провеждани обществени поръчки за доставка на лекарства за онкологията. Няма проблем по самото провеждане на обществените поръчки. При изпълнението на договорите обаче, е налице разхищение на средства на болницата.

Установени са няколко фрапиращи нарушения – заплащани са лекарствени продукти с изтекъл срок на годност, продукти с изтичащ срок на годност. Д-р Ангелов е допуснал да се договарят едни и същи лекарствени продукти на различни цени с различни доставчици.

Всички тези действия и бездействия сме оценили като неупражняване на достатъчно контрол, в резултат на което е настъпила тази щета. Предстои да бъдат разпитани още свидетели. Сред разпитаните има лекари, фармацевти, пациенти“, обясни Арнаудова и добави, че разследването продължава.

По думите й могат да бъдат събрани доказателства и за други длъжностни лица от болницата, имащи участие към престъплението. „Акцентът на нашето разследване е икономическото престъпление. Ще бъдат положени усилия да се установи дали е допуснато прилагането на лекарствените продукти с изтекъл срок на годност към онкоболните“, коментира Арнаудова.

Тя обясни, че са установили припокриване на договорите за доставки на различни цени с различни доставчици. „Пациентите са разпитвани за това дали са получили лечение, дали са им прилагани съответните лекарствени препарати. За нас беше важно да установим капацитета, с който разполага болничното заведение дали е бил надвишен. Нямаме такива данни, но това е основанието, което породи разследването“, каза още тя.

Разследването срещу В. Ангелов е започнало през 2015 г. по сигнал на ДАНС. В момента той е с мярка за неотклонение “Подписка“.

До настоящия момент са разпитани 80 свидетели. Назначена и изготвена е комплексна съдебна експертиза.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.