Румяна Арнаудова: Доказателствата сочат, че къщата край Сандански е използвана само от Александър Манолев

Румяна Арнаудова

Всички данни сочат, че тази къщата за гости край Сандански е била използвана единствено и само от Александър Манолев и неговото семейство. Това заяви говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова на брифинг след повдигнатото обвинение на бившия зам.-министър на икономиката и на Ана Димитрова.

"Все още не сме открили регистъра за гостите. Не сме открили и хора, които са посещавали тази къща като гости. Каним всички такива да дойдат и да свидетелстват", каза тя.

По думите на Арнаудова всички документи, които са били представени пред фонд "Земеделние" за отпускане на финансовото подпомагане за изграждането на къщата, са с невярно съдържание. "На практика, според нас, е създадена документална основа на дейност, която нито е имало намерение да се осъществява, нито е осъществяване", коментира говорителят на главния прокурор.

"Документите са създадени, за да се придаде вид, че един търговец развива туристическа дейност, но това не отговаря на истината, според доказателствата, с които разполагаме", допълни Арнаудова.

Изготвена е частична експертиза на подписи и почерк в част от документите. На много от тях подписът не е на Ана Димитрова.

В деня, в който обявихме началото на проверката, в община Сандански постъпиха справки-декларации за три години назад, общо 20. Нито една от тях не е подписана от Ана Димитрова, разказа Румяна Арнаудова и добави, че държавното обвинение не получава съдействие от общината:

"Длъжностните лица там не си спомнят кой е донесъл справките-декларации и кой е платил туристическия данък в размер на около 700 лв. Изискали сме цялото видеонаблюдение, но ни отговориха, че за него отговаря едно лице, което в момента не е на работа и трябва да изискаме записите след 30 април. След този отговор веднага беше изпратен разследващ екип, който да ги изземе и от общината ги предадоха".

Туристическият данък е платен на 17 април за целия период от 2016 година.

Всички доказателства сочат категорично, че действителното намерение всъщност е задоволяване на лични нужди на Александър Манолев.

По думите на Арнаудова, Манолев и Димитрова са отказали да дават показания. Бившият зам.-министър е отказал също да попълни декларация за имотно състояние и да му бъде направена криминалистическа регистрация.

Ана Димитрова е дъщеря на гледачката на децата на Александър Манолев, разкри говорителят на прокуратурата. Димитрова е на 25 години.

Коментари

Задължително поле