Румяна Арнаудова: Има данни за нарушения между ръководството на „Медицински одит“ и конкретни лекари

Има данни за нарушения между ръководството на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ (ИАМО) и конкретни лекари и ръководители на лечебни задължения. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по Нова TВ.

„Данните на прокуратурата са събрани от проверка на Върховната административна прокуратура, която по сигнал на граждани извърши проверка. Данните са достатъчни, за да образуваме наказателно производство. Те се държат в писмени обяснения на лица и сигнали, представяни пред медиите“, каза тя.

Считаме, че тази порочна практика е довела до реалната възможност ИАМО да вземе самостоятелно решение да не сезира прокуратурата за извършено престъпление от общ характер в рамките на 11 случая. И така да се доведе до не наказване на възможни извършители на престъпления. Това са смъртни случаи в болнични заведения, които са настъпили в резултат на неправилно лечение, каза още Арнаудова и обясни, че в някои случаи са установявани огромни грешки от директори на болници, но те са приключвани без да се сезира прокуратурата.

„Говорим за съществуващи данни, че е имало комуникация със служителите, които са били изпращани на съответните проверки. Давани са им указания как да извършват проверките и да преправят доклади към протоколи, които вече са били написани. Има данни за нарушения между ръководството на ИАМО и конкретни лекари и ръководители на лечебни заведения“, каза още тя и посочи, че затова и прокуратурата е разпоредила разследване.

„Категорично случаят се касае за специалната цел да се облагодетелства конкретно лице – в някои случаи лекаря, в някои случая ръководителя на лечебното заведение, в което са констатирани нарушения“, обясни Арнаудова.

608 са преписките, които са създадени по сигнали на граждани, които проверява прокуратурата. Има несъответствия между това, което са представяли от ИАМО на Върховната касационна прокуратура, и това, което те сами са качили в сайта си.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. ами в умбал бургас от край време д-р Пепа Стоева патоанатом не е пипнала труп поради предварителни уговорки да се освободи починалия труп от близките ,и не се настоява да се види причината и ако се провери пък каква е причината на някой починал и аутопсиран сигурно ще се намерят разлики в кл епикриза и намереното и после приравнено и заровено .

  2. ами в умбал бургас от край време д-р Пепа Стоева патоанатом не е пипнала труп поради предварителни уговорки да се освободи починалия труп от близките ,и не се настоява да се види причината и ако се провери пък каква е причината на някой починал и аутопсиран сигурно ще се намерят разлики в кл епикриза и намереното и после приравнено и заровено .

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.