Стартира седмото издание на инициативата „Стара хартия за нова книга“

„Меден рудник“ на хоро, празнува 99 години

Легенди се носят за любовния живот на Видин Даскалов През 2019-а се навършиха 90 години от рождението на великия оперетен артист

Борис Джонсън: Великобритания ще се освободи от оковите на ЕС като Невероятния Хълк

Поне един човек е загинал при стрелба в Торонто (СНИМКИ)

Мая Манолова: Подкрепата за мен означава да застанеш срещу модела на управление

6 млн. евро за митичната кола на Джеймс Бонд Aston Martin DB5 продаден на търг

Пожарът край Сухото езеро в Рила е локализиран

Винсент Касел и Тина Кунаки: Романтиката продължава

Цецо Елвиса: Само Емил Димитров се равнява с Краля

Майка загина, дъщеря й е ранена след взрив на такси на бензиностанция

Кой е открил Америка според блондинките?

Жертвите на наводненията в Испания станаха 6 (ВИДЕО)

Едуард Сноудън е подал молба за убежище във Франция

Александра Дадарио: Работата трябва да е удоволствие Дивата от Ню Йорк на 33

Румяна Арнаудова: Проверката на 4-те ТЕЦ-а е възложена, заради информация за опасност за екологичната сигурност на България

Снимка: Булфото/Архив

Проверката на 4-те ТЕЦ-а е възложена, заради информация за опасност за екологичната сигурност на България. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова относно проверката на Министерството на околната среда и водите в „Топлофикация – Перник“ АД, ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД, „Топлофикация – Сливен“ ЕАД и ТЕЦ „Брикел“ ЕАД.

„Във вторник в ранния следобед председателят на ДАНС докладва на главния прокурор информация, че е налице опасност за екологичната сигурност на Република България в резултат на дейността на 4 ТЕЦ-а на територията на страната“, каза Арнаудова.

Тя добави, че информацията е обобщена в справка, която е сочела наличие на данни, че в резултат на неоравилно използване на определени съоръжения и съвместно горено на въглища и отпадъци се получава замърсяване на околната среда. „Замърсяването застрашава здравето и живота на българските граждани“, заяви говорителят на главния прокурор. Тя добави, че веднага се е провело работно съвещание с участието на главния прокурор, министъра на вътрешните работи, министъра на околната среда и водите и председателя на ДАНС.

„В рамките на това работно съвещание беше връчено на министъра на околната среда и водите постановление за разпореждане на незабавна проверка“, каза Румяна Арнаудова.

По думите й е възложена проверка на Министерството на околната среда и водите за спазване на екологичното законодателство при осъществяването на дейността на 4-те ТЕЦ-а. Арнудова отчете, че във вторник в 21.00 часа на територията на 4-те ТЕЦ-а са предприети действия по изпълнение на възложените им задачи.

Главният прокурор е обавил срок от 1 месец за проверка на ТЕЦ-овете. „Горена е биомаса и RDF отпадъци, които като самостоятелно горене не оредставляват проблем, но е налице несъответствие между разрешеното по комплексното разрешително на съответните ТЕЦ-ове за използване на материали в процеса на горене“, заяви Арнаудова.

Тя изброи дружествата и каза, че дейността им е предмет на проверка от контролните органи. „В момента се извършва приверка от контролния орган. Ако контролният орган, на който сме възложили извършването на обща надзорна проверка, установи, че са налице данни за извършено престъпление, те са задължени да уведомят главния прокурор за това, за да предприемем наказателно преследване“, каза Румяна Арнаудова.

По думите и срокът от един месец за проверката може да бъде удължен до 3 месеца. „С оглед интензитета на предприетите действия очакваме този срок да бъде доста по-кратък от заложения първоначално от главния прокурор“, поясни тя.

Очакваме докрая на работния ден от МОСВ да ни уведомят за своята проверка на горенето на отпадъци в ТЕЦ-овете, каза още говорителят на главния прокурор.

Тя обясни, че на мястото на ТЕЦ-овете са установени отпадъците, които са се изгаряли. „Възложили сме документална проверка на всички документи, съпровождащи изгарянето на различните отпадъци – дали е било в съответствие с даденото разрешително, дали е транспортирано по надлежния ред и какво е било изгорено“, заяви Арнаудова.

По думите й екипите са продължили проверката си през нощта и са продължили в сряда. „Все още продължават действията по проверка от страна на Екологичното министерство и очакваме до края на работния ден да ни уведомят за предприетите от тях действия“, добави Арнаудова.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.