Румяна Арнаудова: Румен Овчаров е привлечен като обвиняем за две престъпления

Румяна Арнаудова

Румен Овчаров е привлечен като обвиняем за две престъпления. Това заяви прокурор Румяна Арнаудова – говорител на главния прокурор, по време на брифинг в Съдебната палата.

Първото обвинение е за това, че като министър икономиката и енергетиката през 2006-2007 година е превишил властта и правата си, като е дал разрешение на изпълнителния директор на „Мини Бобов дол” ЕАД да сключи договор за наем с частното търговско дружество „Ораново” ЕООД, което по силата на договора е получило правото да добива въглища, които са изключителна държавна собственост.

Според закона, такъв добив може да се осъществява от лице, което е получило разрешение с решение на Министерски съвет.

„Второто изпълнително деяние за престъпление по служба от г-н Овчаров е за това, че през месец февруари 2017 година, отново в нарушение на служебните си задължения, уредени в Закона за подземните богатства, не е създал необходимата организация за установяване на условията по закона.

Без да са на лице тези изисквания е предложил на Министерски съвет невлязъл в сила концесионен договор на „Мини Бобов дол” ЕАД, на практика да бъде сключено допълнително споразумение към този договор , което е сторено в нарушение на решение на МС от февруари 2007 година и от това са настъпили значителни вреди за търговското дружество”, поясни Арнаудова.

Според държавното обвинение от тези деяния са настъпили вредни последици – неизплатена концесионна такса за 557 256 тона добити кафяви въглища. Според Арнаудова, така на практика е извършван неконтролиран добив на природни богатства, представляващи изключителна държавна собственост. Към момента на Румен Овчаров му е наложена мярка за неотклонение „подписка”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право