Румяна Арнаудова: Петима са задържани за продажба на огнестрелни оръжия в Стара Загора

Румяна Арнаудова

Задържана е опасна организирана престъпна група за държане и продажба на огнестрелни оръжия на територията на област Стара Загора. Това каза Румяна Арнаудова, говорител на гл. прокурор, по време на пресконференция във връзка с резултатите от няколко успешни реализации на ГДБОП, осъществени под наблюдението на прокуратурата в различни градове на страната.

Арнаудова обясни, че разследването касае организирана престъпна група, занимаваща се с държане и продажба на голямо количество огнестрелни оръжия, което, според думите на главния секретар на МВР, е достатъчно да бъде извършен голям терористичен акт. По тази разработката е ясно, че оръжието е било предназначено за продажба в чужбина. Двама от задържаните при операцията в Стара Загора са служители на оръжиеен завод у нас.

„В рамките на операцията, която се проведе на 2 декември през деня, са открити общо 14 пистолета, 6 пушки, 5 цеви, 36 пресовки хексоген - това е взривно вещество, 556 бр. патрона, около 30 гилзи, 7 бр. пълнители. Установени са капсул-детонатори 77 бр., 3 взриватели за гранатомет, взриватели за гранати 4 бр. и множество други огнестрелни оръжия и боеприпаси“, отбеляза Арнаудова.

По думите й при акцията са задържани общо 5 лица.

„Действията са били извършени на територията на област Стара Загора, под ръководството на СГП. Ще бъдат внесени искания за одобрения за извършените процесуално-следствени действия, сред които са и 7 претърсвания и изземвания. Ще бъдат преценени обемът от доказателства, които са събрани и броят на лицата, на които ще бъдат повдигнати обвинения“, добави говорителят на гл. прокурор.

80 кг хероин, на стойност 2,7 млн. лв. е открит тази нощ в ж.к. „Студентски град“ в София, каза още Румяна Арнаудова.

„Активните процесуално-следствени дейности са проведени тази нощ на територията на ж.к. "Студентски град". Установени са 2 куфара с общо 162 пакета хероин - 80 кг. Всеки от по около половин килограм. Извършен е наркополеви тест. Установено е, че се касае за високорисково наркотично вещество", обясни Арнаудова. Хероинът е предназначен за трафик в страни от Западна Европа, обясни главният секретар на МВР Георги Костов.

По думите на Арнаудова по първоначални данни стойността на открития наркотик е 2, 7 млн. лв. По случая са задържани двама за срок от 24 часа.

„В рамките на днешния ден дежурният прокурор от СГП ще установи дали са събрани достатъчно на брой доказателства и сигурен ли е той, че лицата следва да бъдат задържани доколкото престъплението се отличава с изключително висока степен на обществена опасност", добави говорителят на главния прокурор.

Криминалният контингент се е активизирал, обяви главният секретар на МВР Георги Костов, цитиран от БНР. Според него причина за това е политическата нестабилност. Няколко операции срещу трафика и разпространението на наркотици и оръжие отчетоха днес от Главната дирекция за борба с организираната престъпност.

Костов допълни, че полицията ще продължи да работи по същия начин, както и досега срещу представителите на организираните престъпни групи, които се занимават с различни престъпления.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право