Череши за 6 лева килото на магистралата край Благоевград

Тръмп се чу с президента на Южна корея преди срещата с Ким Чен-ун

Птици и покъщнина изгоряха при пожар в Исперих

Треньорската легенда Кристоф Даум пред “Труд”: Трябва да рестартирате спорта си

„Чудовището“ се готви за исторически полет (ИНФОГРАФИКА) Размахът на крилете му е по-дълъг от футболно игрище

Димитър Цанчев: Успехът на сещата в София е, че обедини страните от ЕС по темата за Западните Балкани

За три часа над 5000 души разгледаха Парка на миниатюрите във Велико Търново

Сънародниците ни в Словашката република не срещат достатъчна подкрепа от българската държава

Пиян шофьор бяга от проверка и оказва съпротива на катаджии

Завършващи от 22 държави получиха дипломите си от Американския университет

И западни разузнавания са предупредили Турция за готвено покушение срещу Ердоган

18-годишен без книжка ударил велосипедист на 84 години Още двама неправоспособни, но и пияни задържа полицията

Пролетният сафрид се появи Морските вълци пак се жалват от делфините

„Паркинги и гаражи” в Търново с най-голяма печалба за тримесечието Следват го „Обредни дейности” и Онкодиспансера

Иконописец изографисва човешки тела 32-годишният Пламен Русев от Велико Търново се слави като един от най-добрите татуисти

Румяна Бъчварова: Забелязва се спад на нелегалната миграция през последната седмица

Снимка: Архив

През последната седмица се забелязва спад на нелегално влизащите в страната и това е индикатор за ефекта от усилията, които полагаме. Това каза вътрешният министър Румяна Бъчварова, която обходи трасето по българо-турската граница от Малко Търново до Резово и се запозна на място с организацията на работа по изграждане на инженерното съоръжение, съобщиха от пресцентъра на МВР.

„Строящият се в момента участък е на практика последният голям, който остава, за да се завърши съоръжението. Аз лично исках да видя трасето и да се запозная на място с усилията и резултатите с оглед планиране на необходимите действия“. Това посочи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова след работните си посещения в Малко Търново и Резово.

Тя направи обход на цялото трасе в района, където в момента текат дейност по изграждане на инженерното съоръжение: Личното ми впечатление е, че организацията на работа е много добра, работи се интензивно, колкото по-рано успеем да завършим съоръжението, толкова по-скоро ще имаме резултати, но колеги от патрулите споделиха, че самият факт, че се строи по това трасе вече дава резултат. В рамките на посещението си в региона министър Бъчварова се срещна с граничари и командировани на място полицейски служители, с които обсъди актуалната обстановка и разположението на отделните патрули, ангажирани с охрана на българо-турската граница.

По време на разговорите с кмета и общинското ръководство на Малко Търново бяха дискутирани впечатленията и изискванията към работата на служителите на реда. Сред жителите в този район няма констатирани каналджии – отбеляза вътрешният министър. По думите й, през последната седмица се забелязва спад на нелегално влизащите.

„Прави впечатление, че в сравнение с предишни периоди се увеличават опитите да се премине в тайници в големи транспортни средства през ГКПП. Това е и косвен индикатор, че има ефект от усилията, които полагаме, и от изграждането на съоръжението. Показател за снижена нелегална миграция е и фактът, че сред задържаните на изход на българо-сръбската граница намалява делът на хората, които са без регистрации“, посочи министър Бъчварова.

Тя поздрави служителите на ГД „Гранична полиция“ за създадената добра организация, така че да обезпечат всички възможни рискови маршрути на нелегалните мигранти. Действията им се подпомагат от пристигналите в страната 189 служители на Фронтекс, сред които най-много са представителите от Полша, Румъния и Чехия също значителен брой.

Областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков увери, че до края на годината временното инженерно съоръжение ще бъде готово. Към момента са възложени 50 км, а с отпуснатите от Министерския съвет средства следващата седмица ще бъде възложено изграждането и на останалите 10 км и по този начин на цялата територия на Бургаска област ще има 127 км изградено съоръжение. Целта е то да бъде завършено в срок и качествено, подчерта Чолаков.

По време на срещите в Малко Търново присъства главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов. При обхода на трасето от Малко Търново до Резово вътрешният министър Бъчварова бе придружавана от директорът на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кичиков.

Министър Бъчварова коментира и протестните действия в елховското село Бояново: Вчера разговарях с кмета на селото Кръстьо Драганов, който ме увери, че живеещите там нямат големи притеснения от подготвянето на самата площадка, защото имат впечатления от Разпределителния център в Елхово, който също е от затворен тип. Според информацията и от областния управител, съвсем малка част от протестиращите са били местни жители. Няма тревожни настроения, по-скоро има опит да се създадат такива. Става дума за подготовка за терен, на който, ако се наложи, при изключително голям натиск, ще разположим фургони, за да можем да настаняваме там хора. Няма да бъде постоянно действащ център. Това е и допълнителна възможност за заетост и при подготовката на площадката, и при самото обслужване. Ще бъде преценено къде и дали се налага. Важно е да не се политизира темата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.