Румяна Бъчварова: Няма данни за подготвен атентат у нас

Няма данни за подготвен атентат в България. Това увери министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова в сутрешният блок на БТВ. Според нея има лица, които разпространяват подобна информация, която обаче не е невярна. По думите ѝ българските граждани трябва да бъдат спокойни по отношение на тази информация. Тя уточни, че службите работят и всяка една информация се проверява.

„Имаме информация, че в част от чуждите медии, се разпространява информация, че на територията на България може да се извърши атентат във връзка със събитията в Харманли, но няма доказателства, които потвърждават такава реална опасност”, уточни вътрешният министър в оставка.

На въпрос къде са местата, където ще бъдат настанявани още бежанци и колко бежански лагера ще бъдат изградени министър Бъчварова съобщи, че страната ни е поискала средства за изграждането на три площадки, които да се използват в кризисни ситуации и където да се сложат фургони или палатки.

По думите ѝ информацията, че площадките ще са седем не е вярна.

"Поискали сме средства само за три площадки”, добави министърът в оставка като уточни, че на всяка една от тях ще има малък брой бежанци – 200-300 човека. "Едно от местата е бивша застава на гранична полиция, което не се намира в населено място. То е близо до Лесово, но няма да създаде притеснение за гражданите", коментира тя.

"Това е мярка, която всяка една държава е длъжна да предприеме. Ние не можем да си затворим очите и да не правим нищо приложение, че международната обстановка се усложнява", отбеляза Бъчварова.

Тя допълни, че в бежанските центрове има условия и процедури, които се спазват, за да има контрол над бежанците и че това е начинът, защото в притивен случай чужденците спокойно ще се разхождат из улиците.

"Искахме да направим такава площадка в Бояново, но бяхме възпрепятствани от протести, водени от депутати на БСП", даде пример тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България