Румяна Бъчварова: Няма конкретни заплахи за терористична дейност в страната

Въпреки посочването на очертаните основни общи рискове, валидни за страната ни, на Консултативната група беше докладвано, че и към настоящия момент службите за сигурност не разполагат с конкретна информация за заплаха от терористична дейност на територията на страната. Това каза на брифинг в МВР министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова след заседание на Консултативната група към Съвета по сигурността при Министерски съвет.

Запазва се жълтата степен на готовност за противодействие на тероризма, която беше обявена преди 10 дни, след стентата в Берлин. Към отговорните институции обаче се присъединява и Министерството на туризма.

Вътрешният министър обяви, че предвид предстоящото струпване на голям брой български и чужди граждани за посрещане на новата година ще бъдат разширени мерките за сигурност на железопътни и автогари, летища и големите зимни курорти. Същото важи и за всички места, посещавани от големи групи хора - новогодишни концерти на открито, базари и тържества.

„Засилените мерки ще се изразят в повишено присъствие на служителите на МВР, както и засилени проверки на багажи, документи за самоличност и автомобили“, обясни Румяна Бъчварова. За това ще бъдат уведомени туристическите и хотелиерските браншови организации, както и кметовете на общини, в които се очаква голям брой посетители, като Банско, Разлог, Смолян, Пампорово, Самоков и София.

Властите призовават гражданите да проявят разбиране и търпение към прилаганите мерки, те са изцяло в интерес на тяхната сигурност.

„По-високата бдителност на гражданите по отношение на подозрително поведение и действия на непознати лица, както и на оставени без надзор багажи ще бъде от изключителна помощ за органите на реда“, добави Бъчварова. Тя поясни, че сигнали могат да се подават в Районните управления на МВР, на телефон 112 или на телефона на Националния контратерористичен център, който е 02/814 70 70.

„Призовавам всички пътуващи предварително да се информират за времето и пътната обстановка и да спазват стриктно правилата за движение по пътищата“, каза още вътрешният министър в оставка.

Вчера вечерта беше проведено поредното заседание на Консултативната група по противодействие на тероризма към Съвета по сигурността при Министерски съвет. В него са участвали представители на МВР, на специалните служби, МВнР, Министерство на отбраната, Министерство на земеделието и храните, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на Министерство на туризма. На заседанието е бил представен беше анализ на контратерористичния център, за средата за сигурност и рисковете за страната през последните седмици.

Коментари

Задължително поле