Русия бори „фалшивите новини“ със закон

Текстовете и на двата законопроекта предстои да бъдат гласувани от Съвета на федерацията на 13 март.

Разпространители на невярна информация пред солени глоби

Предвиждат се глоби до половин милион рубли

Държавната Дума на Русия (долната камара на законодателното събрание на страната) прие вчера на трето четене два законопроекта, с които се определят сурови глоби и наказания за разпространението на т. нар. “фалшиви новини” и за публикации, които целенасочено уронват престижа на руски държавни институции и символи, предаде РИА “Новости”.

Първият текст забранява публикуването на “недостоверна обществено значима информация” и “разпространяването й под формата на правдиви съобщения”, особено в случаите в които заплашва живота, здравето или имуществото на гражданите, или е насочена към подкопаване на общественият ред и сигурността. Предвиждат се глоби от 30 000 до половин милион рубли (при курс от 1,34 евро за 100 рубли).

Руските депутати също така одобриха текст, който формулира вида и предвижда административни наказания за престъпления, свързани с разпространяването на информация, която “оскърбява обществото или държавата”. Наказанията предвидени в закона са между 30 и 100 хиляди рубли за първо нарушение при публикуването на “неуважителна информация”. При рецидив наказанието може до достигне до 200 000 рубли глоба и 15 дни затвор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия