Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Русия в европейската политика на България

Карикатура Иван Кутузов - Кути

София трябва да е моторът на европейския дебат за бъдещето на ядрената енергетика като един от пътищата за издигане на ролята на Европа

България се намира в обстановка, когато действията на новия президент ще придобиват все по-ясни очертания, а намеренията на бъдещото правителство ще трябва да се изпълват с конкретно съдържание. Във външната политика един от най-важните въпроси, който ще изпъкне в дневния ред, е бъдещето на отношенията с Русия.

В глобален мащаб пропастта на недоверие, разделяща Русия и Запада, се задълбочава. Студеният полъх от минали времена се почувства отново в международната политика. Някои видяха в това връщане към епохата на съперничество за контрол над територии, комуникации и ресурси. Други предсказват период на неуправляемост, на игра без правила. Има и такива, които прогнозират сблъсък между ядрените суперсили.

На 31 юли изтича поредният срок на санкциите на ЕС срещу Русия и това ще възроди динамиката на дебата за отношенията с нея. Повечето държави членки ще подкрепят продължаването на санкциите, други ще ги подложат на критика, но при липсата на напредък в Украйна едва ли ще наложат вето върху решението на мнозинството. Най-вероятно САЩ също ще продължат да оказват натиск върху Русия както чрез санкциите, така и чрез НАТО.

Защитата на сферите на влияние в зоните на съприкосновение и произтичащата от това надпревара във въоръжаването ще бъдат съпътствани от съответни политически решения. Могат ли да се намерят начини за взаимодействие и смекчаване на политико-военното напрежение в региона независимо от санкциите и моментната ситуация в Украйна? Това са въпроси, които засягат пряко България и на които тя трябва да търси отговор в рамките на ЕС и НАТО. Известните американски анализатори Дмитри Саймс и Греъм Алисън предлагат възможна формула за нормализиране на ситуацията: изпълнение на Минските договорености с отстъпки и от двете страни; възстановяване на контрола на Киев върху Донецк и Луганск, но с предоставяне на автономия на двата района; гаранции, че Украйна няма да влезе в НАТО, и сътрудничество между Русия и Запада във военно необвързана Украйна. Двустранното премахване на санкциите като част от диалога по Украйна би запазило репутацията и на двете страни, доколкото всяка ще може да го представи като успех.

В сегашната ситуация България трябва и може да бъде елемент от политическите и дипломатическите усилия за решаване на проблемите, свързани с Русия. Нека вземем за пример отново Украйна. Все по-ясно става, че военното решение е немислимо, но случайно подпалване на искрата на голяма война е напълно възможно. Поведението на основните международни фактори във връзка с Украйна е продукт на фатално нарушеното доверие между тях, на взаимните подозрения, на чувството за несигурност и заплаха. Всяко действие, което подхранва тези представи, само отпушва допълнително спиралата от враждебни мерки и контрамерки и влошава ситуацията. България в никакъв случай не трябва да допринася за подобно развитие. Тя трябва да отстоява последователно позицията за въздържане от военна намеса на трети страни в събитията в региона, включително отказ от използването на територията на Република България за такава цел.

Украинската криза открои редица базисни проблеми на системата за сигурност. Голяма част от международните организации и режими, основни външнополитически играчи се оказаха неподготвени. Време е за нов прочит на международните договори и инструменти и вероятно за създаване на нови структури, договаряне на нови режими за контрол на въоръженията и укрепване на доверието. България следва да заеме активна позиция и да подкрепи провеждането на предметна дискусия с цел: ЕС да коригира действията си в рамките на Източното партньорство като цяло и по отношение на Украйна – в частност; НАТО да направи реалистичен анализ на новата ситуация в Черно море и на южния фланг на алианса; механизмите на ОССЕ за регулиране на конфликти и свързаните с нея договори и режими да бъдат адаптирани към днешните реалности; всички тези международни организации да възобновят и засилят диалога с Русия с цел пълноценното й привличане в изработването на съгласувани мерки и предприемането на съвместни действия.

Къде всъщност стои България в уравнението ЕС-Русия? Коментарите по тази тема напоследък станаха абсурдни. Преднамерено и лишено от всякакво основание се възражда отдавна приключилата дискусия за стратегическия избор и външнополитическата ориентация на страната. Независимо че сме дали не един пример за коректно съюзническо и партньорско поведение, се повтарят заклинания в ценностна съпричастност, а националният интерес, част от който са равноправните, взаимноизгодни отношения с Русия, става заложник на конюнктурни политически нагласи. Еднакво вредни са и двата полюса на филофобията у нас. Историческата памет не бива да замъглява днешната рационална оценка, нито неприязънта към определени политически практики да се пренася върху цяла държава и нейния народ. В българската външна политика не трябва да има дилема “Изток или Запад”, тя трябва да защитава националния интерес. А той изисква в случая:

1) отказ от раздухването както на антируски, така и на антиевропейски или антиамерикански настроения.

2) активно участие във формирането и провеждането на общи позиции и политики като неотменна част от съюзническите ни отговорности в рамките на ЕС и НАТО, особено що се отнася до регионалната политика на сигурност и отношенията с Руската федерация.

3) приемственост и последователност в отношенията с Русия чрез намирането на баланс между традициите и опита от миналото и новото качество в условията на пазарни отношения и либерална търговия. Без претенции за “презареждане” или връщане към някаква привилегированост в отношенията, но с разбирането, че Русия е европейска сила. Тя не трябва да бъде изпускана или изтласквана от европейската орбита, да бъде изолирана от важните процеси и решения. Това не е в интерес на самата Европа и историята го е доказала по убедителен начин.

Традиционно актуален за българските институции е въпросът за енергийната политика и сигурност на България. У нас той излезе от строго експертните рамки и се превърна в дебат за отношенията с Русия в по-широк политически план. Българската външна политика следва да се обърне с лице към този въпрос, да стане инициатор и двигател на един възобновен диалог както вътре в ЕС, така и с други заинтересовани страни с цел създаването на трайни и дългосрочни партньорства между производители, транзитьори и потребители предимно по южното европейско направление. Енергийната политика на България трябва да се осъществява в тясно взаимодействие със съседите, да стимулира регионалното сътрудничество с цел създаване на мрежа, която да гарантира непрекъснатост на доставките, а в по-дългосрочен план – формиране на единен регионален енергиен пазар като част от общоевропейското енергийно пространство.

България би следвало също да се превърне в мотор на европейския дебат за бъдещето на ядрената енергетика, за консолидиране на разбирането, че това е един от пътищата за издигане на ролята на Европа в световната икономика и политика. При това трябва да е ясно, че не можем да градим сериозни енергийни стратегии без Руската федерация, като държим сметка, разбира се, за националния интерес.

Това са само част от темите в отношенията с Русия, които изискват подновено внимание и преразглеждане на политиката на ЕС и България като негов пълноправен член. Несъмнено ще има опозиция. Инерцията на противопоставяне няма да бъде преодоляна лесно. Нарушеното доверие се възстановява бавно. Но подкрепа в Европа на идеята за подобряване на отношенията със сигурност ще се намери. При наличие на добра воля могат да се очертаят области, в които да се търсят прагматични резултати, да се прецени кои институционални механизми за сътрудничество могат да бъдат съживени, да се засили взаимодействието в международните форуми, в които Русия участва.

Ако има желание, има начин, гласи една политическа поговорка. Бих добавил: ако има и хора, които са способни да възприемат и провеждат такава политика.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (46)

 1. Трудно ше им уврат промитите мозъци, че отношенията с Русия трябва да са прагматични, а не базирани на сляпа вяра и любов към една чужда държава.

  1. Ей, чобан ,чужда ти е Европа, в Русия се пише на български. Глупаци и боклуци продажни …., промити мозъци , и долнопробни манипулатори ходете си в Ес и сащ, нямате рабоота в Бг, помияри долни….

   1. А ти, Люб в Русия бил ли си? Знаеш ли, че половината руснаци си мислят, че азбуката Ленин я е измислил. Останалите вярват, че гърците са им дали както религията, така и азбуката. Не срещнах и един руснак, който да си признае, че и религия, и азбука са получили от българите… Сещингс защо??? Айде по-кротко с прокламациите, че главите ви са пълни само с пропаганда. Реалният живот е доста по-различен от въжделенията ви!

   2. А ти, Люб в Р-усия бил ли си? Знаеш ли, че половината руснаци си мислят, че азбуката Л-енин я е измислил. Останалите вярват, че гърците са им дали както религията, така и азбуката. Не срещнах и един руснак, който да си признае, че и религия, и азбука са получили от българите… Сещингс защо??? Айде по-кротко с прокламациите, че главите ви са пълни само с пропаганда. Реалният живот е доста по-различен от въжделенията ви!

    1. бил съм много пъти, и знам как се чества 24 май….
     а за реклигият не са я взели от нас, дори и да са, това няма значение, нито ние сме давали нещо!

 2. Трудно ще им уврат промитите мозъци, че отношенията с Русия не трябва да бъдат доминирани от хулите на българската соросоидна агитка, изкарваща си хляба с фалшиви новини и очерняне на всичко що не е съгласно с техните измишльотини.

 3. Историята е важно нещо. А историята на света учи, че всеки народ, който се е допирал до Русия, жестоко е съжалявал. Русия освободи България от турчина, за да го смени и да яхне българите на мястото на турчина. После освободи българите от тяхната свобода, златни и сребърни фондове, суровини и политическа независимост. Лакомията, коварството на Русия нямат граници. Не един и двама умни българи са изкрещявали към север: Не ви щем меда, не ви щем жилото!

  1. Само интелигентните хора са благодарни на учителите си. Тъпанарите ги мразят до края на живота си. Да не забравяме, че не Ленин е дал четмо и писмо на братушките, а ние – БЪЛГАРИТЕ! На всичко отгоре и религия сме им дали, ама благодарност не чакай. Даже не си признават! Руснаците си мислят, че Византив директно ги е покръстила. Аналогия с макетата виждаш ли?

   1. А вие, българи, толкова интелигенти ли сте? Дали сте благодарни на тези, които са ви дали и културата и религията? 🙂

    1. Ела, Сьома след две седмици у нас. За празниците на 24 май. Лично ще те разведа иц България, в който град искаш да идеш. Па после сам да си отговориш на въпроса дали сме благодарни или не. И между другото, Кирилицата е написана от БЪЛГАРИН. Св. св. Кирил и Методий са написали глаголицата. Но ги таим и до днес. Нищо, че са византийци. Та заповядай Сьома. С удоволствие ще те приема. Аз може да не харесвам политиката на Кремъл, но за руснаците и културата им това не се отнася! Голяма част от любимите ми филми и песни са руски. Владея перфектно и езика. Заповядай!

  2. Пич, някой пиян ли е лупал макя ти та си се пръкнал толкоз ентелегентен?

 4. Ядрена енергия ли? Има ли още толкова неграмотни и изостанали хора дето не са разбрали, че ядрения ток е възможно най-скъпия вече, освен че е и най-опасен? Щели сме да ставаме мотора в ЕС на Россатом – ама, че умопобъркани хора има още.

  1. Остави патоса и апломба на стрина велемирка! По-кротко но по-важното – по-вярно трябва да говориш, за да ги боли повече. За сега не ядрения, а фотоволтаичният ток е най-скъп. Но това, че АЕЦ са най-опасни /и вредни, защото все пак отпадъка има период на полуразпад стотици хиляди години/ е абсолютна истина. Хората не могат да разберат, че в периода на изплащане една централа включва в цената на тока и цената на изграждане и поддръжка. След това остава само поддръжлата – както е в Козлодуй. За това токът там е най-евтин. От нова АЕЦ ще е поне 5 ПЪТИ по-скъп!

 5. По-витиевато, многословно и нищоказващо съчинение в живота си съм чел само веднъж – тезисите на другаря Тодор Живков пред нам-койси конгрес на БКП. Може и с по-простоизградени изречения. Може и с по-малко думи. Но по-важното е, че може и да се казва истината. Забелязали ли сте, че лъжата обикновеноо се облича в най-голям словесен поток, за да се объркват по-нискоинтелигентните и да не разбират в кой точно момент става фокусът – заместването на обещателните балони с празнична заря?

 6. Каквото каже НАТО и това е. Клякаме и после разтваряме бузките за Едоган. Тая Надежда Нейнски за к’во мислиш я пратихме в Анкара.

  1. Бузки сме разтваряли до сега само на братушките. Ако искаш справка колко сме платили за освобождението си или след втората световна – има достатъчно материали в нета. Ако искаш да видиш колко интелектуалци са избити за това, че не са клякали пред Русия – също има данни. Виж, данни за това, че сме плащали някога нещо на Турците няма. Просто защото не сме!!!

   1. Да, много би било интересно да сравним тези данни за българи, “избити за това, че не са клякали пред Русия”, и за всички българи, загинали по време на турското… извинявам, българско-турското съжителство) Още по интересно би било да сравним финала на двата периода на “робство”: България след този съжителство със Турция и България след “тоталитарно комунистическо робство”. А и да сравним със сегашното състояние на държавата ви – след 28 години на тържество на демокрация)

    1. На 3/15 юли 1895 г. Стефан Стамболов е жестоко посечен на улицата от Михаил Ставрев – Хальо и други македонстващи, близки до Наум Тюфекчиев, и след три дни умира от раните си. Повод за убийството му е отмъщение за смъртта на Коста Паница – бивш съратник на Стамболов, който със съдействието на Русия прави опит за военен преврат и в резултат е екзекутиран. Стамболов е нападнат два дни преди делегацията за помирение с Русия да бъде приета от Николай II.

   2. Хахаха… Викаш бузките за плевнелиевите ортаци са ти толкоз отворени, че не става нужда да ги разтваряш фопълнително… То бива сенилна деменция…

 7. Новите опорни точки на русолизството са пълни глупости. Кога Русия ни е имала за равноправни. Не трябвало да се пренася върху цялата дъжава. Виж ти откога Путин не е цялата държава. А колкото до руския народ нямам нищо против него, както и всеки друг народ. Но от друга страна руския народ крепи Путин и следователно е съучастник.
  И уважаеми Георги Димитров (подходящо име и за псевдоним на руска подлога) точно Вие замъглявате националната памет.
  Като всички русофили тръбите за Освобождението, а забравяте за Църковната борба, Съединението, Батенберг, Македонския въпрос, Първата световна война и българския национален въпрос, Девети септември и много други епизоди от нашата история в които Русиа действа срещу нашите интереси.

 8. Като ви чета коментарите май някои съжаляват,че руснаците ни освободиха през 1878 година,давайки по неофициални данни 300 000 жертви!Забравяте за огромните злини,които турция е нанесла на БЪЛГАРИЯ и нищо не споменавате за това.Може би предпочитате турското?Все пак ако не беше Русия ние самостоятелно нямаше да се освободим.Каква е цената,която сме платили за това освобождение?„Няма значение“дай ако обичаш пълен отчет до стотинка!Ако бяхме приели християнството през девети век не от Византия,а от Рим папата щеше да вземе отдавна мерки за нашето освобождание.Със сигурност робството нямаше да е пет века.Но фактите говорят съвсем друго.Русия обяви война на фесовете за освобождението на поробения тогава Български народ.На никой тогава не му пукаше,че турците ни колеха под път и над път.Не се опитвайте да показвате американци,немци или французи като много загрижени за БЪЛГАРИЯ.Англичаните въобще не ги споменавам.Те винаги са ни вредили.По време на всяко едно световно събитие те са били винаги против нас.Но въпреки това в БЪЛГАРИЯ има много англофили.сталин беше изрод.А Чърчил като беше много умен политик!?Каква полза за БЪЛГАРИЯ?Булдогът е еталон за политик.Такъв беше и Генерал Шарл дьо Гол.Те водеха независима външна политика,защото бяха лидери на велики нации.Ние слушахме Москва.Защото сме малка нация и бяхме зависими.Бай Тошо на времето казваше:„Нема лабаво“.И „ако не бяхме с тях-те щеха да ни смачкат“.Сега като не сме с Москва-по-щастливи ли сме?Не виждате ли голямата опасност в световен мащаб?Възходът на исляма!Толкова ли са опасни руснаците,че скачате винаги когато се спомене нещо за тях?Не виждате ли,че трудно минава седмица,без някой вярващ в аллахЪ да не направи някоя ужасия по света?Всички усилия трябва да бъдат насочени срещу рязаните.Руснаците не ме плашат.Те са наши хора.Плаши ме оная отвратителна и жестока религия,която не признава другите религии и зове към „избиване на инаковерците“.Изповядват я жестоки и незнаещи милост типове,които не се спират пред нищо.Те са опасните.Те са вредните.Те са излишните…

  1. Ама че си смешен! Русия освободи България от турско с една единствена цел – да я яхне, и от вилаят на султана да я превърне в губерния на императора. Освобождението е хубава работа, но цената е прекалено висока – вечна експлоатация, вечна диверсия и вечно робство на българите от руските и съветските окупатори.

  2. гоше, пак многословно, бре… И пак неподготвен! Ако са искали наистина да ни освободят, щяха да търсят мирен договор след рейда на Дибич задбалкански. Ама не са искали, защото тогава са били в слаба дипломатическа позиция и е нямало как да спечелят дивиденти. Просто щеше да има България още през тридесетте години на 18 век. Виж, след 1878-ма доста са се нацоцали. Колкото до 300 хиляди – толкова са ОБЩО УБИТИТЕ И РАНЕНИТЕ в Кримската война. По нашите земи има около 67 000 убити и ранени. Но дори само един руски войник да беше загинал – ВЕЧНА СЛАВА НА ОБИКНОВЕНИТЕ РУСНАЦИ!!! И позор за царете и тираните им!

 9. НА ТОВАРИЩ ДОБРОВ ЩЕ КАЖА , ЧЕ АЗБУКАТА НЕ ДОЙДЕ ОТ ЛОМОНОСОВ , КАКТО СЕ ОПИТВАХА ДЪЛГИ ГОДИНИ ДА НИ УБЕЖДАВАТ , А ОТ НАШАТА , КАКТО ОТ НАШАТА КНИЖНИНА И НАШИЯ ДЕХОВНИК КИПРИЯН, СТАНАЛ ПЪРВИ РУСКИ ПАТРИАРХ .РУСНАКЪТ НЕ ГЛЕДА НАА НАС КАТО РАВЕН , ТОЙ ВИНАГИ Е ПО ПО НАЙ И ТОВА ДРАЗНИ.НО НАШЕНЦИ МНОГО , МНОГО НЕ СЕ ТРОГВАТ ОТ ТОВА . РУСНАЗИТЕ ИСКАТ ВСИЧКИ ДА ИМ СЕ ВЪЗХИЩАВАТ , ДА ГИ ВЕЛИЧАЯТ , ДА ПЕЯТ ХИМНИ, А ТЕ ДА НИ ПОГЛАЖДАТ ПО ГЛАВИЦИТЕ .ТОВА ИСКАТ ИНДИВИДИ КАТО ГОШО , КАТО ВЕЛИМИР.ТЕЗИ ИНДИВИДИ СА СЛЕПИ ЗА ОТВРАТИТЕЛНОТО ИЗКАЗВАНЕ НА СЕМЕ ДОБРОВ -ТОЗИ ИНДИВИД ЯВНО НЕ ПОЗНАВА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ ,, ЗАЩОТО ЩЕШЕ ДА ЗНАЕ НАШАТА ПОГОВОРКА “НАПРАВИ ДОБРО И ГО ХВЪРЛИ ПРЕЗ РАМО ” -ТЕЗИ РУСКИ ХОРА ИСКАТ ДА ИМ СИ ВЕРЕН И БЛАГОДАРЕН ДО ГРОБ !?!?!?

  АЯТ

 10. Гоше, я прочети пак историята. Жертвите са 200 000 по най раздутите съветски съчинения. Пише го дори и на Ал. Невски на плочата. Ама кой да чете. Русофилите у нас нито знаят руски нито четат история. Те разпространяват опорни точки. В по старите руски съчинения жертвите са далеч по малко около 60 000. Но колкото и да са не са само руснаци. Има много украинци. Та как сега с благодарността. Ако наистина сте благодарни ще сте благодарни на всички. И на руснаци и на украинци и на финландци и на черкези и на румънци. Ама не ви е до благодарността, а до крепене на путиновщината щото искате всички да сте путинчета в България да не работите и да сте некадърни, но да крадете от народа и да трупате сметки при “либерастите”.

 11. Разбира се че съжаляваме, че Русия е дала 300.000 жертви. А можеше и доста повече, това й е генетично заложено. 27 милиона е дала през ВСВ. Пак генетично заложено да дава жертви. Няма такава война, която русите да са спечелили и да са дали по-малко жертви от победените. Руско-японската война завършва печално, след като руската армада обикаля половината земно кълбо. За три дни японците я потопяват без да дадат почти никакави жертви. Срещу 27 милиона руснаци, убити през ВСВ англичани и американци дават 1 словом (един) милион. А една доярка припада в супермаркет в Източен Берлин викайки: А разве мы победители!!!!!!

 12. Ами като пишете, че Русия е дала 300.000 жертви в Руско-турската освободителна война, напишете баре колко жертви е дала турската армия. Надали има повече от 10.000. То няма такива сражения, че да има големи жертви. Дори да включим измръзванията по време на десанта на Балкана, генерал Гурко води със себе си отряд от 6.000 души. Доста от тях стигат живи до София без да срещнат някаква съпротива. Остават сраженията при Телиш и Горни Дъбник, където руснаците дават повече жертви, но те в никакъв случай не са повече от 5.000.

  1. Така е Велемире. Не е като едно време само двамата със комента, самотни и зле платени руски кибер солдати. На герба ни пише Свобода или смърт… Дорде сме живи ще искаме първото, колкото и да ни струва… в случая ни струва задминаване на Русия по различни фактори. Наричай ги демократични, гейски или незнам си какви. Но в края на краищата хората които знаят и могат не живеят зле и не искат да са както при комунизма един с коефицент на интелигентност 120 да работи до един с коефицент на интелигентност 80 и да взимат еднакви пари, че често да се случва този с 80-то да е нагласен и да взима повече.

   1. Стрино petroha, даже не осъзнаваш колко си проста. За какъв комунизъм говориш? Де е той и защо шундо недоклатена все ни налагате идеята, че комунизма е замръзнал , и ако днес съществуваше щеше да е като 1950-та ??? Я виж комунизма в Китай, цял свят се настани там, за да лапа от комунистическата баница, а големите капиталисти си купиха домове там и се местят да живеят там. Ако имаш поне малко останал ум в гнилия си мозък няма да повдигаш темата комунизъм овца с овца. А Русия не я мисли, ако не си дърт пърдялник ще станеш свидетел на още по голямо и влияние в света. Последните два дни баба ти Меркел и чичо ти Ердоган се наредиха на червения килим пред Путин, а не отидоха при вещицата Мей или Доню Трампата. А в бъдеще наследниците на Доню Трампата ще се редят на червения килим пред наследника на Путин. Това е предстоящата съдба на света и е за добро между другото, а такива като тебе или ще си врътнете трътките или ще мрете като коне без история.

    1. Така е Велемире. Нека тези които, четът ти прочетът писанията и видят какво е да си руска подлога и колко низък човек трябва да си за да си докажеш заплатата. Китай добре, че Америка я дръпна, за жалост сега за всеки един долър инвестиция се взимат 4 заем…виждам Куба където един доктор взема 60 долара заплата а нормалния работник взима 10-15…виждам Венецуела където толкова добре живеят, че явно президентът им е решил, че нямат нужда от храна… та за това и стачките и бунтовете по улиците…за Сев. Корея няма да говоря..просто, ще напомня, че там няма да видиш никъде инвалиди, хора със генетически заболявания и др. защото там ги лекуват по съветски модел: Има човек има проблем. Няма човек няма проблем. Та ти сега се репчиш и се пънеш ама ако дойдат твоите времена, първите “излекувани” по лагерите ще са предателите и дефектните… ти си с двата крака вътре д’ет се вика.

     1. Ооо, стрино petroha, ма ти си била и в Северна Корея и знаеш от първа ръка или просто слушаш лъжливата пропаганда на твоите западни идоли??? А за Русия ми помни думата и се озъртай често. Не Путин им ходи на крака, а те на него му ходят, може и да си направиш една елементарна статистика по въпроса. И така ще бъде, ще ходят на червения килим пред Путин, защото иначе ги чака уй голем.

 13. Аз не знам дали съм смешен,но фактите с огромния брой руски жертви никак не е смешен.Трябва да сме им благодарни.Ако ни е писано да сме под робство-то по-добре да е всякакво,само не и турско!От него по-жестоко историята на човечеството не познава!!!турчинът се опита да унищожи БЪЛГАРИНА,само заради религията му.Докато другите нации не са такива.За мюсюлманина религията е най-важното нещо.А тяхната религия е долнопробна,изостанала,жестока,несправедлива,непризнаваща другите религии.А в същото време изисква другите религии да ги признават и уважават!?Освен това рязаните са природно тъпи и непълноценни като хора

   1. Знае дрън дрън! Само плямпа глупости и си вярва. Все турците и мюсюлманите му криви. Нали знаеш на калпав водолаз водораслите му виновни!

 14. “Гошо”може да се чудиш,но има турци не можеш да им стъпиш на малкото им пръстче.Нито по сръчност нито по интелект нито по лоялност.Защо мислиш Путин заряза българите и работи с турците?Защото се отврати от робите си в България и от тяхното раболепничене.

 15. Обичайно появи ли се темата “Русия” коментаторите са едни и същи, плюенето е на ниво махленски разправии и всеки който спомене добра дума и благодарност за освобождението ни от Русия става автоматично платен “трол” а в случай на одобрение на политиката на САЩ “соросоид” . Темата на статията е “Русия в европейската политика на България” и не можем да отречем съществуването на тази държава и да зачеркнем отношенията си с лека ръка само заради това че там управлява Путин. В случая коментара може да бъде само един : поддържане на прагматични бизнес отношения /защитаващи националните ни интереси/ и недопускане намеса във вътрешните ни работи, забравяйки историческата си омраза за едни, любов за други. Виктор Орбан и Унгария го могат, а защо ние не ???

 16. Инжинере, какво му е прагматичното на монопола упражняван от Русия у нас чрез петата колона? Я виж търговския баланс на България с Русия даже преди санкциите колко е нищожен след тройна (московска) коалиция и ония със съветския паспорт и Гоце за капак. Що беше толкова мижава. Къде бяха бизнес отношенията. Или България може да изнася стократно повече на европейските пазари, а в Русия не щото те са много по-задоволени и много по-напред. Колко милиарди истискват от нас с монополни цени и т. н. известни неща ама нали си патриот. Да ама не български. А да повтаряш опорните точки в статията няма смисъл ние можем да четем. Или си сам автора?

 17. Руснаците имали жертви турците нямали?! Били освободили България ?! Имали са интерес направили са го. Имат Интерес в Сирия но това не означава че са освободили българския народ. Нищо този път Путин и Ердоган са в съюз и заедно ще ви освободят от ЕС и Нато !

 18. Пет пари не давам за жертвите които са дали турците.Да взема да рева за башибозука…..Нали тия родени убийци отиват директно в рая,където знаем какво ги чака!Само благинки.И техния любим пророк-мохамедчо.Когато и да трепеш фесовете-малко ще е!Те имат огромна историческа вина пред нас БЪЛГАРИТЕ,както и пред арменския народ.Такива злини никой в историята на човечеството не е вършил.За това съм щастлив от т.нар.„Възродителен процес“,в който нашите им смениха имената.Трябваше и религията да им сменим.Само така ще облагородим турчина.Иначе интелигентни турци няма.Никой до сега не е виждал.

 19. Goshko,zashto da se opita 4ovek da ti oborva tvurdeniyata-prosto nyama smisul…Nay pravilnoto e da si umresh ot zloba i zavist.Turciya se trudi da stane svetovna sila,a ti vse o6te zivee6 s Vazovite romani…Zalko za takiva kato tebe…zalko.

Отговорете