Русия е готова да възобнови транзита на газ през Украйна през 2020 г.

Руското министерство на енергетиката вижда готовността на Украйна да възобнови доставките на руски газ директно от 2020 г., заяви министър Александър Новак след тристранните консултации за газовите доставки между Русия, ЕС и Украйна, цитиран от TACC.

"Обсъдихме и въпроси за доставките на газ за Украйна. Виждаме готовността на нашите партньори, включително за доставките на газ, от 2020 г., директно", заяви Новак по телевизионния канал „Россия-24“. "Конкретните цифри ще бъдат обсъдени по-късно."

Новак добави, че по време на консултациите страните са се споразумели да работят интензивно на ниво компании. Според него има редица въпроси, които трябва да бъдат проучени, по-специално „Газпром“ и украинските партньори възнамеряват да "работят интензивно" според методологията за определяне на тарифите за транзит.

Русия е готова през 2020 г. да осигури транзита на газ през Украйна в съответствие с европейското законодателство, ако украинската страна е готова за това, каза Новак.

Като резерва ние сме готови да осигурим удължаването на споразумението за транзит на газ, което е валидно днес и през 2020 г. Въпреки че, ако нашите украински колеги са готови да работят съгласно европейското законодателство, ние също сме готови съгласно това законодателство да гарантираме транзита на газ през Украйна от 2020 г.“, каза той.

Коментари

Задължително поле