Русия - заплаха №4 за България (ИНФОГРАФИКА)

Според доклад за сигурността чужди разузнавателни служби се опитвали за разширят влиянието си у нас

Русия е посочена като заплаха №4 за България в годишния доклад за състоянието на националната сигурност на страната ни през 2016 г. Документът предизвика разнопосочни коментари в кулоарите на парламента и в комисията по отбрана на НС, където влезе за обсъждане.

“Действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа. Нарастват предизвикателствата пред сигурността най-вече в региона на Балтийско и Черно море, както и в източната част на Средиземно море, където Русия засилва своите военни способности и увеличава военните си дейности”, пише в доклада.

Подобни твърдения има и в миналогодишния анализ на състоянието на националната сигурност, но без крайни квалификации. Посочено е следното: “ Интензивните опити на Русия за възстановяване и разширяване на сферите на влияние чрез военно, икономическо и културно сътрудничество и оказването на натиск по отношение на външнополитическата ориентация на отделни държави, допълнително увеличиха риска за сигурността.

03-100

Увеличаването и модернизацията на руските военни способности на полуострова, както и разширеният излаз на Русия до акваторията на Черно море, включително до енергийните залежи в него доведе до трайно нарушаване на геостратегическия и военния баланс в Черноморския регион. Допълнително напрежение в региона създаде и предизвиканата от свалянето на руския боен самолет на сирийско-турската граница криза в отношенията между Русия и Турция.”

Часове преди докладът да влезе за гледане в комисията по отбрана от ГЕРБ призоваха да не се вадят отделни тези от контекста. ДПС откриха далеч по смущаващи констатации – като нарастващия екстремизъм. От БСП изразиха надежда, анализът да не окаже влияние върху отношенията ни с Русия.

В челната тройка на заплахите пред националната ни сигурност и тази на Европа е посочена възможността “от инфилтрация на екстремистки клетки, за което свидетелстват атентатите във Франция, Германия, Белгия и др. европейски държави.”

На второ място е отбелязана “променящата се глобална среда на международния тероризъм”. Експертите са посочили, че интензивният натиск върху т.нар. Ислямска държава в Сирия и Ирак провокират засилване на действията на групировката срещу държавите от международната коалиция.

Третият риск е политическата нестабилност в региона. “Независимо от ниската вероятност за възникване на конвенционален военен конфликт в Югоизточна Европа, напрежението в региона се запазва поради политическата нестабилност, задълбочаващото се междуетническо противопоставяне и сериозните социално-икономически проблеми в някои от държавите”, сочи докладът.

В главата “Дейности на чужди специални служби (хибридни войни и други посегателства срещу националната сигурност на Република България)” пише, че “основните разузнавателни рискове продължават да са свързани с опитите на чужди специални служби за създаване и разширяване на разузнавателни позиции за влияние и въздействие; разузнавателно проникване и придобиване на класифицирана национална или чуждестранна информация; “изнасяне” на вътрешни проблеми към България.”

“За изпълнение на разузнавателни задачи се използват служители на прикритие в дипломатическите мисии субекти, субекти в религиозната, икономическата, образователната, културната област...”, пише в доклада. В него се отбелязва, че се провеждат мероприятия за влияние върху общественото мнение, включително чрез използване на медии. В документа се посочва, че традиционен обект на контрол от чужди специални служби са земляческите общности в България.

В доклада не са упоменати страните водещи хибридни действия у нас. Подчертано е обаче, че “поради членството си в ЕС и НАТО и геополитическото си положение България е обект на сериозен разузнавателен интерес от държави, които възприемат Съюза и Алианса, като заплахи за националната си сигурност”.

Констатация

Банковата ни система е стабилна

Банковата ни система е стабилна, сочи докладът за националната сигурност. “Банковата система премина успешно прегледа за качеството на активите и стрес теста. Резултатите потвърдиха стабилността на системата и устойчивостта й да абсорбира негативни макроикономически и пазарни шокове, както и че не се налага подкрепа с публични средства за нито една банка”, сочи анализът. Там е записано, че към края на декември 2016 г. коефициентът на ликвидните активи беше 38,24 %, а коефициентът на обща капиталова адекватност достигна 22,15 %. Към края на м.г. Нетната печалба възлезе на 1 262, 3 млн. лв., отчитайки годишен ръст от 40,5 %.

МНЕНИЯ:

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов:

Назовават се нещата с

истинските им имена

Текстовете на Доклада за състоянието на националната сигурност по никакъв начин не създават предпоставка за противопоставяне. Удовлетворени сме, че се назовават нещата с истинските им имена. Не бива да се правят заключение като се вадят цитати от контекста.

Разбира се, че в доклада има за анексирането на Крим, за изострените отношения между ЕС, Русия, НАТО и за информационната война, която се води, а тя винаги е свързана и с предпоставките за много фалшиви новини.

Свидетели сме на това, което се случи в изборите в САЩ, във Франция, разбира се, че не бе подмината и България с всичко, което се направи по време на президентската кампания. Знаете, че имаше много фалшиви новини, добре планирана кампания за дискредитирането на ЕС и едва ли не, че той е вреден за България и стратегическото партньорство със САЩ е вредно за ЕС. Трябва да бъдем достатъчно информирани, за да можем да противодействаме на влияния, които могат да дестабилизират сигурността в региона.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ:

Отношенията на Русия с НАТО и ЕС няма как да не влияят върху България

България е част от НАТО и ЕС и трябва да отчитаме този факт. Отношенията НАТО-Русия, ЕС-Русия няма как да не влияят върху нас.

В доклада има едно изречение, което искам да прочета дословно, за да няма интерпретации - Въпреки че усилията за интеграция в ЕС и НАТО все още стимулират урегулирането на спорните въпроси да се извършва посредством международния диалог, екстремизмът нараства, а засилената националистическа риторика и прокламираните реваншистки идеи създават предпоставки за влошаване на регионалните отношения и за възраждане на екстремистки формации.

Не знам защо това изречение убягва и на колегите от другите парламентарни групи и медиите не го коментират. Към тази вярна констатация и оценка в това изречение ще очакваме да видим какви са действията, защото решението на проблема, който е оценен вярно, зависи изключително и само от нас.

Зам.-председателят на ПГ на БСП Антон Кутев:

За пореден път показваме

неадекватност

Не вярвам констатациите в доклада да утежнят отношенията между България и Русия. Това, което ще стане е, че за пореден път ще покажем неадекватност. Надявам се, че това няма да има трайни последствия.

Няма истини, които премълчаваме. Въпросът е в поставянето на ясни основи на отношения. Не съм убеден, че в момента те са равностойни между България и Русия. Ние прекалено далеч стигаме с констатациите. Последните няколко правителства показват склонност към определено антируско настроение. Българските политици трябва еднакво добре да говорят и руски, и английски. Това че поддържаме и бихме могли да поддържаме добри отношение с Москва не значи, че се отказваме от евроатлантическата посока на България. Именно това, че сме членове на НАТО и ЕС означава, че можем да бъдем мост на тези световни сили с Русия и трябва да бъдем, защото имаме обща история.

Депутатът от ОП Милен Михов:

Военното присъствие на Русия в Черно море е тревожно

Засиленото военно присъствие на Русия в Черноморския басейн и нарастването на военните сили на Руската федерация представляват несъмнено нещо тревожно спрямо българската национална сигурност.

Докладът в частта за Русия много откровено и вярно отразява заплахите за националната сигурност, които съществуват в региона и фактора Русия. Изострените отношения между ЕС, НАТО и Русия не могат до доведат до друг извод освен нарастване на заплахата към националната сигурност. В доклада ясно се посочват засилените опити на Русия да формира сфери на влияние, включително и в България, чрез различни икономически, политически и културни средства. Не можем да си затваряме очите пред тези заплахи. Не става въпрос за оценка на събитията през русофилство и русофобство, а за оценка на реални военни и икономически заплахи към националната сигурност.

България НАТО имат далеч по-малко присъствие, отколкото Русия в Черноморския басейн.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия