Стотици подкрепиха дарителската инициатива на кмета на Стара Загора на рождения му ден

С дефиле откриха във Велико Търново Международния фестивал на военните духови оркестри

10 признака издават стареенето на организма

САЩ изпращат военни в Саудитска Арабия

Дете на 6 години загина при катастрофа на „Хемус“

25 души са ранени и са нанесени сериозни материални щети след земетресението в Албания (СНИМКИ и ВИДЕО)

Кметът на Карлскрон след убийството на българин: Хората се страхуват да излязат на улицата (ВИДЕО)

Земетресение от 5,6 по Рихтер разтърси Албания

Кола се запали на магистрала „Тракия“

Ансамбълът по художествена гимнастика завоюва бронзовите медали на световното първенство в Баку

Нона Йотова излови Ангела Меркел да пазарува в супермаркет (СНИМКИ)

Красимир Каракачанов: Пускането на Джок Полфрийман е гавра

Ван Дайк – от мияч на чинии до номер едно в света Най-добрият защитник на планетата направи феноменален сезон, очаква Златната топка

Гърция засилва бреговата охрана заради засилен приток на мигранти

Манди Мур става съпруга на пилот

Русия – заплаха №4 за България (ИНФОГРАФИКА) Според доклад за сигурността чужди разузнавателни служби се опитвали за разширят влиянието си у нас

Русия е посочена като заплаха №4 за България в годишния доклад за състоянието на националната сигурност на страната ни през 2016 г. Документът предизвика разнопосочни коментари в кулоарите на парламента и в комисията по отбрана на НС, където влезе за обсъждане.

“Действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа. Нарастват предизвикателствата пред сигурността най-вече в региона на Балтийско и Черно море, както и в източната част на Средиземно море, където Русия засилва своите военни способности и увеличава военните си дейности”, пише в доклада.

Подобни твърдения има и в миналогодишния анализ на състоянието на националната сигурност, но без крайни квалификации. Посочено е следното: “ Интензивните опити на Русия за възстановяване и разширяване на сферите на влияние чрез военно, икономическо и културно сътрудничество и оказването на натиск по отношение на външнополитическата ориентация на отделни държави, допълнително увеличиха риска за сигурността.

03-100

Увеличаването и модернизацията на руските военни способности на полуострова, както и разширеният излаз на Русия до акваторията на Черно море, включително до енергийните залежи в него доведе до трайно нарушаване на геостратегическия и военния баланс в Черноморския регион. Допълнително напрежение в региона създаде и предизвиканата от свалянето на руския боен самолет на сирийско-турската граница криза в отношенията между Русия и Турция.”

Часове преди докладът да влезе за гледане в комисията по отбрана от ГЕРБ призоваха да не се вадят отделни тези от контекста. ДПС откриха далеч по смущаващи констатации – като нарастващия екстремизъм. От БСП изразиха надежда, анализът да не окаже влияние върху отношенията ни с Русия.

В челната тройка на заплахите пред националната ни сигурност и тази на Европа е посочена възможността “от инфилтрация на екстремистки клетки, за което свидетелстват атентатите във Франция, Германия, Белгия и др. европейски държави.”

На второ място е отбелязана “променящата се глобална среда на международния тероризъм”. Експертите са посочили, че интензивният натиск върху т.нар. Ислямска държава в Сирия и Ирак провокират засилване на действията на групировката срещу държавите от международната коалиция.

Третият риск е политическата нестабилност в региона. “Независимо от ниската вероятност за възникване на конвенционален военен конфликт в Югоизточна Европа, напрежението в региона се запазва поради политическата нестабилност, задълбочаващото се междуетническо противопоставяне и сериозните социално-икономически проблеми в някои от държавите”, сочи докладът.

В главата “Дейности на чужди специални служби (хибридни войни и други посегателства срещу националната сигурност на Република България)” пише, че “основните разузнавателни рискове продължават да са свързани с опитите на чужди специални служби за създаване и разширяване на разузнавателни позиции за влияние и въздействие; разузнавателно проникване и придобиване на класифицирана национална или чуждестранна информация; “изнасяне” на вътрешни проблеми към България.”

“За изпълнение на разузнавателни задачи се използват служители на прикритие в дипломатическите мисии субекти, субекти в религиозната, икономическата, образователната, културната област…”, пише в доклада. В него се отбелязва, че се провеждат мероприятия за влияние върху общественото мнение, включително чрез използване на медии. В документа се посочва, че традиционен обект на контрол от чужди специални служби са земляческите общности в България.

В доклада не са упоменати страните водещи хибридни действия у нас. Подчертано е обаче, че “поради членството си в ЕС и НАТО и геополитическото си положение България е обект на сериозен разузнавателен интерес от държави, които възприемат Съюза и Алианса, като заплахи за националната си сигурност”.

Констатация
Банковата ни система е стабилна

Банковата ни система е стабилна, сочи докладът за националната сигурност. “Банковата система премина успешно прегледа за качеството на активите и стрес теста. Резултатите потвърдиха стабилността на системата и устойчивостта й да абсорбира негативни макроикономически и пазарни шокове, както и че не се налага подкрепа с публични средства за нито една банка”, сочи анализът. Там е записано, че към края на декември 2016 г. коефициентът на ликвидните активи беше 38,24 %, а коефициентът на обща капиталова адекватност достигна 22,15 %. Към края на м.г. Нетната печалба възлезе на 1 262, 3 млн. лв., отчитайки годишен ръст от 40,5 %.

МНЕНИЯ:

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов:
Назовават се нещата с
истинските им имена

Текстовете на Доклада за състоянието на националната сигурност по никакъв начин не създават предпоставка за противопоставяне. Удовлетворени сме, че се назовават нещата с истинските им имена. Не бива да се правят заключение като се вадят цитати от контекста.
Разбира се, че в доклада има за анексирането на Крим, за изострените отношения между ЕС, Русия, НАТО и за информационната война, която се води, а тя винаги е свързана и с предпоставките за много фалшиви новини.

Свидетели сме на това, което се случи в изборите в САЩ, във Франция, разбира се, че не бе подмината и България с всичко, което се направи по време на президентската кампания. Знаете, че имаше много фалшиви новини, добре планирана кампания за дискредитирането на ЕС и едва ли не, че той е вреден за България и стратегическото партньорство със САЩ е вредно за ЕС. Трябва да бъдем достатъчно информирани, за да можем да противодействаме на влияния, които могат да дестабилизират сигурността в региона.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ:
Отношенията на Русия с НАТО и ЕС няма как да не влияят върху България

България е част от НАТО и ЕС и трябва да отчитаме този факт. Отношенията НАТО-Русия, ЕС-Русия няма как да не влияят върху нас.
В доклада има едно изречение, което искам да прочета дословно, за да няма интерпретации – Въпреки че усилията за интеграция в ЕС и НАТО все още стимулират урегулирането на спорните въпроси да се извършва посредством международния диалог, екстремизмът нараства, а засилената националистическа риторика и прокламираните реваншистки идеи създават предпоставки за влошаване на регионалните отношения и за възраждане на екстремистки формации.

Не знам защо това изречение убягва и на колегите от другите парламентарни групи и медиите не го коментират. Към тази вярна констатация и оценка в това изречение ще очакваме да видим какви са действията, защото решението на проблема, който е оценен вярно, зависи изключително и само от нас.

Зам.-председателят на ПГ на БСП Антон Кутев:
За пореден път показваме
неадекватност

Не вярвам констатациите в доклада да утежнят отношенията между България и Русия. Това, което ще стане е, че за пореден път ще покажем неадекватност. Надявам се, че това няма да има трайни последствия.

Няма истини, които премълчаваме. Въпросът е в поставянето на ясни основи на отношения. Не съм убеден, че в момента те са равностойни между България и Русия. Ние прекалено далеч стигаме с констатациите. Последните няколко правителства показват склонност към определено антируско настроение. Българските политици трябва еднакво добре да говорят и руски, и английски. Това че поддържаме и бихме могли да поддържаме добри отношение с Москва не значи, че се отказваме от евроатлантическата посока на България. Именно това, че сме членове на НАТО и ЕС означава, че можем да бъдем мост на тези световни сили с Русия и трябва да бъдем, защото имаме обща история.

Депутатът от ОП Милен Михов:
Военното присъствие на Русия в Черно море е тревожно

Засиленото военно присъствие на Русия в Черноморския басейн и нарастването на военните сили на Руската федерация представляват несъмнено нещо тревожно спрямо българската национална сигурност.

Докладът в частта за Русия много откровено и вярно отразява заплахите за националната сигурност, които съществуват в региона и фактора Русия. Изострените отношения между ЕС, НАТО и Русия не могат до доведат до друг извод освен нарастване на заплахата към националната сигурност. В доклада ясно се посочват засилените опити на Русия да формира сфери на влияние, включително и в България, чрез различни икономически, политически и културни средства. Не можем да си затваряме очите пред тези заплахи. Не става въпрос за оценка на събитията през русофилство и русофобство, а за оценка на реални военни и икономически заплахи към националната сигурност.
България НАТО имат далеч по-малко присъствие, отколкото Русия в Черноморския басейн.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (29)

 1. Номер Първи и последен в заплахата за сигурността е мафията ,която си има държава в лицето на държавата.Всичко друго е ала бала.

  1. Русия не е заплаха номер 4 по важност. Тя е първата като външен фактор. А троловете са чистото доказателство за това как сатанистка Русия води хибридна война и колко е важно хората, да мислят.

   1. От много „ум“ в главата ти или от антидеприсантите ,които приемаш,на тебе все тролове и хибриди ти се привиждат.Успокой се Малко,че лошо ще свършиш.

   2. А тролещите олихофрени сте доказателство дикъде може да падне едно същество…

   3. Тролещия соросоид не е Заплаха за никого ! Той е злобна буболечка хранеща се с атмосферата на добрите отношения между хората от различни страни. Когато гнъсните соросо-буболечки загризат тази атмосфера, от недостига и се раждат конфликти, войни, страдания.
    Заплаха за соросо-буболечките са всички позитивни и мислещи хора, които не се връзват на наглите им агресивни внушения и измишльотини, които те използват за да укрепват властта си над хората.
    Затова тези хора трябва да бъдат отстрелвани, за да не се влияе стадото от техните разбирания.
    А за да бъдат отстреляни трябва законово основание. (както ЗЗД 1943г.)
    А основата на това бъдещо законово основание се полага днес с един доклад, написан от соросо-буболечките, който по-късно ще бъде доразвит в Парламента.

 2. De e Turcia kato zaplaha, ili stanahme ortaci s DOST. Koga zalostish kotkata u kiosheto, mozhe I da ti izdrashti ochite. Ta I s Rusia!

 3. De e Turcia kato zaplaha, ili stanahme ortaci s DOST. Koga zalostish kotkata u kiosheto, mozhe I da ti izdrashti ochite. Ta I Rusia!

 4. Ако нашата цел е „единна и мирна европа“, заплаха номер едно са американските евроатлантически подлоги, номер две – америка, номер три и четири са германия и турция и номер пет – поне когато става дума за България е русия.
  Сега къде ще поставим ислямистките терористи – някой може да ги постави при подлогите, които ги създадоха…

  1. ЗАПЛАХАТА ЗА БЪЛГАРИЯ Е ТРЕТИРАНЕТО НА ДЪРЖАВАТА НИ ВТОРА КАТЕГОРИЯ.РАБОТИМ В ЗАПАДНИ ЗАВОДИ И ФАБРИКИ ЗА ПО 350- 400 ЕВРО. ТОВА Е ЗАПЛАХАТА.ОТНАСЯТ СЕ КЪМ НАС КАТО С РОБИ. ОГРАБВАТ ПХРИРОДНИТЕ НИ РЕСУРСИ.КУПУВАТ ПОЛИТИЦИ НА КИЛОГРАМ И ОСЙЩЕСТВЯВАТ ТЯХНА СИ ПОЛИТИКА КОЯТО Е В РАЗРЕЗ С ТАЗИ КОЯТО Е ДОБРА ЗА НАРОДА.КУПУВАТ СИ И МЕДИИ ДА ЛЪЖАТ ХОРАТА ЧЕ В ЕВРОПА Е РАЙ. РАЙ АМА ЗА ПРОДАЖНИЦИТЕ

   1. Ти особенно не вярвам да работиш в западните заводи, а и ако работиш и толкова пари са ти много при положение, че си по форумите и лишпериш по цял ден, пък и си мрънкоч. Проблема са руските тролове като теб и това кога ще ви изловят със задна дата.

    1. Викап брюксел плаща къде къде по добре на троловете си….

   2. Бе не са виновни западните фирми, а нашите подлоги.

  2. Европа е единна и мирна с изключение на завзетия от Русия, Крим. А ти не се мъчи да мислиш много. Щото ви личи как се мъчите да замажете темата. Явно са ви вдигнали на балон да мажете и разсъждавате, за доклада на службите ни за сигурност.

   1. Mного си е мирен крим. Виж, донбас е друго нещо, но щот киев не изпълнява минските споразумения…

 5. Съдейки по казаното от цецо – ой спада към първата категория вредни и опасни за България.

 6. вЕрно!!!! Рашките са най-голЕЕЕмата заплаха за нас!!! Те ни сринаха икономиката, те ни унищожиха промишлеността и селското стопанство, те ни сринаха здравеопазването, те ни ликвидираха образованието, те спряха реакторите на АЕЦ „Козлодуй“, те не искат да строят АЕЦ „Белене“, те не искат да се прокара „Южен поток“, те създадоха огрОООмния демографски проблем, налагат ни да приемаме „горките бежанци“ и да ги осигуряваме с 1000 евро на месец а няма пари за болните ни дечица, и още, и още, и още………. И за капак ни наложиха нЕ’къв си „План Ран-Ът“, дето уж американците го били съставили – как да ни превърнат в суровинен придатък на развитите страни и източник на слуги, чистачки и проститутки!!!!! Лош Путин!!!!!!!!

  1. Ран ът е поръчка от русофобите комунисти, това никой не го крие или прикрива(тука ми става ясно колко не разбираш или се правиш че не разбираш). Второ реакторите ги спряха защото бяха опасни и работеха след експлоатационните срокове… а и платиха за годините до които бяхме ги предвидили. Трето АЕЦ Белене е бездънна яма за корупция и руснаците вдигнаха цените няколко пъти без повод. Демографския проблем го създадоха руснаците заради некадърността на режима им, ДА. 400-500 бежанеца не са проблем, а и не им се плащат толкова. И пак да завърша прочети Ран Ът плана и ще видиш насоки и препоръки които не се изпълняват така или иначе… А Русия, е заплаха заради тролове като вас които се правят на ударени и платени медий като Труд.

   1. Като те чета оставам с убеждението, че руснаните са лашкали де6илната ти чакя у задника та те е изходила такъв нещастен идиот. Няма как някой друг да е виновен…

 7. Тъй де тъй. Тука ако не се изсврът руските тролове, че къде да се изсерът.

  1. Забелязали ли сте некой луд да ебе Велимир ?
   Аз не съм, но това не значи, че не се е случило, като съдим по безумията, които той изписва.

   А межи би са били двама луди, който е видял да каже.

 8. Значи действията на Русия причиняват заплахи за България. Не са действията на фашистите в Украйна. Не са и действията на плодящите се кат обезумели албанци в Косово и в Македония. Не са и американците които налагат безпърдонно разполагането на ПРО на километри от границата ни с Румъния и които попиляха Сирия, Ирак и Либия и създадоха джихадисткия поток „бежанци“ към ЕС. Не, Русия ни заплашва с действията си. Прави са тия наши управляващи. Особено защото се отчитат на господарите си и имат оценка „отличен“.

 9. Somebody I agree With you Why is Bulgaria so much anti Russian I know Bulgarians are not Slavic like we Serbs but No need to panic if anything else America is threat no body else sign Славик

  1. Nowadays Serbs are as Slavic, as Bulgarians my friend – My serbian colleage was telling me that after a serbian wedding, the local turkish bey / master had the ,right’ to sleep with the bride , and then her husband to consumate the marriage

 10. Velemir e idiot. A za Rusia da se govori samo s respekt – strana osvoboditelka-blagodarstvena Balgaria. Aka ne biaha rebiatata tuk v Bulgaristan Erdogan predizborni mitingi steshe da si prai.

 11. Патриотчетата обещаха пенсии и край на антируската истерия. Докараха военни разходи и поредно дамагосване на Русия. Гаси човечетата! Другия парламент Пез крив макарон ще го гледат! Лъжци!

 12. Велемире бок.л.ук пр.ос.т колко ти плащат за дри.шн.ите????За колко продваш майка си семеиството си изм,,ет гну,,,сна

 13. Фалшив, яж ми уя да ти ева майката свинска. Оди при солотюрк и продължавайте с опитите да забременеете анално макя ви долна.

 14. За да обявите Русия като опасна за националната сигурност трябват доказателства. Аз не помня Русия да е провокирала България по някакъв начин, за да бъде обявена за опасна. Не помня руски кораби да са влизали в наши териториални води, да са провокирали наши бойни и търговски кораби. И руски бойни самолети не са ни навлизали във въздушното пространство. Нито пък се е чуло и видяло официални руски лица да говорят или обсъждат България, още повече пък агресивно. ТА КЪДЕ СА ДОКАЗАТЕЛСТВАТА НА ДУПЕДАТИТЕ ЗА РУСКАТА АГРЕСИЯ? ИЛИ ДУПЕДАТИТЕ ПРОСТО ИЗ;ПЪЛНЯВАТ НАРЕДЕНОТО ОТ КРАВАРИТЕ НА УЛ КОЗЯК?

 15. Soglasen s Velimir, drugoto e PARANOIA – bolest, ili LAGA – po-losho

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.