Русия започва подсилване на въоръжените си сили

Русия е ангажирана от години в скъп план за модернизиране на ядрените и конвенционалните си сили - сред най-модерните оръжия са хиперзвуковите ракети “Авангард” и “Циркон” (на снимката).

Отговор на “растящата активност” на НАТО по границите й

Оръжия с висока прецизност и ефективни способности за унищожение

Москва смята обвиненията на Запада за истерия

Русия обяви че започва подсилване на въоръжените си сили в отговор на “растящата активност” на НАТО по границите й, и на фона на засилващото се напрежение между Москва и Запада по отношение на Украйна, предаде АФП, позовавайки се на официално изявление на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, направено в сряда в Москва.

“Трудната военна и политическа ситуация по света и растящата активност на страните от НАТО в близост до руските граници създават необходимостта да продължим качественото развитие на въоръжените сили”, казва Шойгу, цитиран от РИА “Новости”.

Според него става въпрос за “засилване на бойната ефикасност, поддържане на състоянието на готовност на ядрените сили и потенциала за сдържане”.

В изявлението си, Сергей Шойгу подчертава процесите на модернизация, които протичат в момента в руската армия, която е на път, според него да бъде оборудвана с “оръжия с висока прецизност и ефективни способности за унищожение, други модерни въоръжения и оборудване”.

Русия не спира от години да осъжда разполагането на войски на НАТО в близост до границите й, както и амбициите на страни, които смята за част от своята сфера на влияние, като Грузия и Армения, да се присъединят към Алианса, коментира АФП.

Изявлението на Шойгу идва на фона все още напрегнати отношения между Москва и Запада по отношение на Източна Украйна, където войски на Киев са в конфликт с руски сепаратисти още от 2014 г. след анексирането на Крим. Редица европейски страни изразиха последните дни тревоги във връзки с “необичайните” маневри на руски въоръжени сили в близост до границите им. Кремъл, който отрича всякакви преднамерени военни намерения, определи тези обвинения като “истерични”.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия