Русия изгони 20 чешки дипломати

Руското министерство на външните работи обяви за „персона нон грата“ 20 чешки дипломати в отговор на изгонването от Прага на 18 руски дипломати, идентифицирани като служители на разузнаването. Наредено им е да напуснат Руската федерация преди края на деня на 19 април, се казва в изявление на МВнР на Русия, публикувано в неделя, предава ТАСС.

Снощи чешкият посланик в Москва беше извикан за обяснения в руското външно министерство. Той е бил в сградата не повече от 20 минути и на излизане е отказал да коментира случая. 

„На посланика бе изразен решителен протест във връзка с неприятелския акт на чешките власти по отношение на персонала на руската дипломатическа мисия в Прага. Витезслав Пивонка бе информиран, че 20 служители на чешкото посолство в Москва са обявени за „персона нон грата“. Предписано им е да напусант територията на нашата страна до края на деня на 19 април 2021 г.“, се казва в документа.

„Към чешката страна също е предявено искане да приведе броя на служителите в дипломатическата си мисия в Москва до категорията на приетите на местно равнище на равенство с броя на служителите от подобна категория на руското посолство в Чешката република. Съответната нота е връчена на посланика“, добавят от руското външно министерство.

Както посочи по-рано във връзка със случая външното министерство на Русия, „не може да не се види американска следа в действията на Прага“. Определи решението им като "безпрецедентно" и "враждебен акт".

Министерството подчерта, че решението за експулсиране на руските дипломати е взето "под необосновани и преувеличени предлози" относно връзка на руските специални служби с взривовете във военните складове във Върбетица през 2014 г. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия